Macro

Γερμανοτουρκικές σχέσεις: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ήταν η προφυλάκιση του ανταποκριτή της “Welt”, Ντένιζ Γιουτζέλ, Γερμανού πολίτη τουρκικής καταγωγής, στην Κωνσταντινούπολη η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Ή έχει ακόμη πολύ μέλλον η διπλωματική κρίση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας;

Αυτό το ερώτημα απασχολούσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα τον γερμανικό Τύπο, καθώς οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών έχουν οξυνθεί πρωτόγνωρα και δεν φαίνεται πώς μπορεί να πέσουν πάλι χωρίς να εμφανιστεί μία από τις δύο πλευρές ως ηττημένη. Κάτι που είναι ούτως ή άλλως δύσκολο στις διμερείς σχέσεις, αλλά γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Στην Τουρκία το δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου, στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες μια σειρά από τοπικές εκλογές με αποκορύφωση τις ομοσπονδιακές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον Γερμανία και Τουρκία έχουν μια ιδιαιτερότητα: σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες, που έχουν λόγω διπλής υπηκοότητας το δικαίωμα να ψηφίσουν και στις τουρκικές και στις γερμανικές εκλογές. Γι’ αυτό “καίγονται” οι Τούρκοι πολιτικοί να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, γι’ αυτό σκέφτονται δυο φορές τα γερμανικά πολιτικά κόμματα το πώς χειρίζονται προεκλογικά το θέμα Τουρκία.

Τα προηγούμενα χρόνια όλα κυλούσαν διακριτικά. Οι τουρκικές κοινότητες καλούσαν σε κάποια μεγάλη αίθουσα τους πολιτικούς από την Άγκυρα -και ενίοτε παράλληλα με την προεκλογική ομιλία κλεινόταν κι ένα ραντεβού με Γερμανούς πολιτικούς. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι εκρηκτικά.

Αν και μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανίστηκε στο Όμπερχαουζεν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ να μιλήσει υπέρ του “Ναι” στο δημοψήφισμα, βεβαίως ως “ιδιώτης”, την Πέμπτη -μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η προφυλάκιση του Γιουτζέλ- ο δήμος του Γκάγκεναου στη Νότια Γερμανία ακύρωσε την άδεια για την αίθουσα, που θα μιλούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ επικαλούμενος “προβλήματα ασφαλείας του χώρου και έλλειψη θέσεων πάρκινγκ”. Με μια παρόμοια δικαιολογία αρνήθηκε και ο Δήμος της Κολωνίας να δώσει άδεια για την ομιλία του υπουργού Οικονομίας Νιχάντ Ζεϊμπεκτσί.

Ο Μπόζνταγ εξαγριώθηκε, κατηγόρησε τη Γερμανία για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και ακύρωσε με τη σειρά του την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας. Ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, έστειλε εν θερμώ επιστολή στον Μπόζνταγ, στην οποία καταγγέλλει την Τουρκία για την “απαράδεκτη” φυλάκιση του δημοσιογράφου, την κατηγορεί ότι “κατεδαφίζει το κράτος Δικαίου”, ενώ εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή του για το ότι “δεν είναι πλέον εφικτός ένας διάλογος με την τουρκική πλευρά”.

Η ακύρωση των εμφανίσεων των δύο Τούρκων υπουργών κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τη διπλωματική κρίση, με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη χαρακτηρίζει “απόφαση – σκάνδαλο” και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί τη Γερμανία με κυρώσεις εάν υπάρξουν κι άλλες απαγορεύσεις: “Εάν θέλετε να συνεργάζεστε μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε πώς να μας φέρεστε” είπε σε αυστηρό ύφος και κάλεσε το Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα για τα περαιτέρω.

Και πώς αντιδρούν σε όλη αυτή την κόντρα οι Τούρκοι της Γερμανίας με το διπλό διαβατήριο – και το διπλό δικαίωμα ψήφου; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι βαθύτατα διχασμένοι, ενώ και κάποιοι που δημοσίως κατακρίνουν τον Ερντογάν θεωρούν ότι θα έπρεπε να μπορούν και αυτός και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί να κάνουν ομιλίες στη Γερμανία.

Κάκη Μπαλλή

Πηγή: Η Αυγή