Macro

Φωτιά στις τιμές του μαύρου χρυσού βάζει το κουτσουρεμένο εμπάργκο των Ευρωπαίων

Πετρέλαιο στη φωτιά που καίει εδώ και καιρό τις τσέπες των καταναλωτών έριξαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την απόφαση επιβολής μερικού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο για 9η συνεχόμενη συνεδρίαση ξεπερνώντας τα 124 δολάρια και χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου, η διαπραγμάτευση του οποίου έληγε χθες βράδυ, σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των δύο δολαρίων αγγίζοντας τα 124,10 δολάρια ανά βαρέλι. Ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, 3,45 δολαρίων, κατέγραψε η τιμή του αντίστοιχου προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού αργού που σημείωσε κέρδη για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση φτάνοντας τα 119,60 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερό του επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

Η αύξηση των τιμών των δύο συμβολαίων που εξέπνεαν χθες είχε αποτέλεσμα ο Μάιος να αποτελέσει τον 6ο συνεχόμενο μήνα ανόδου των πετρελαϊκών τιμών. Συνολικά η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού από την αρχή της χρονιάς ξεπερνά το 55% ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν αγγίζει το 75%. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πικ αυτού του ανοδικού κύκλου στις τιμές του πετρελαίου θα καθυστερήσει καθώς πέραν του εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό αργό στην εκτόξευσή τους συμβάλλουν και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η υψηλότερη κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ λόγω της έναρξης των διακοπών και της περιόδου ταξιδιών, ο τερματισμός των λοκντάουν στην Κίνα και η χαμηλή αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ.

Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει από την πλευρά τους ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έχει ως στόχο, δηλαδή να ενισχύσει τη Μόσχα βραχυπρόθεσμα μέσω των υψηλότερων τιμών που πυροδοτεί. Επισημαίνουν δε ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. για το εμπάργκο -διήρκεσαν σχεδόν ένα μήνα- όχι μόνο ήταν η βασική αιτία της τρέχουσας ανόδου των τιμών αλλά παράλληλα παρείχαν στη Ρωσία τον χρόνο που χρειαζόταν για να βρει εναλλακτικούς αγοραστές του πετρελαίου της.

Εκείνοι, αντίθετα, που την πληρώνουν και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν για καιρό είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των τροφίμων να φουσκώνουν συνεχώς εδώ και ένα περίπου χρόνο και το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται στα ύψη. Επί της ουσίας πληρώνουν τις πολιτικές επιλογές των ηγετών τους. Και πιο συγκεκριμένα την απροθυμία τους να ακολουθήσουν στρατηγικές που θα φέρουν ξανά την ειρήνη στην Ευρώπη αντί για την ένταση όπως και την πεισματώδη άρνησή τους να ελέγξουν την κερδοσκοπία και την ασυδοσία στις αγορές επιβάλλοντας ανώτατα όρια στις τιμές.

Το αποτέλεσμα των επιλογών αυτών αποτυπώθηκε πλήρως στα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ τον Μάιο (+8,1%). Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος». Ναι, αλλά το κόστος αυτό δεν είναι το ίδιο για τους φτωχούς και τους πλούσιους. Για τους πρώτους είναι δυσβάσταχτο ενώ για τους δεύτερους ψίχουλα. Και οι πολιτικές των επιδοτήσεων, με τις οποίες η ελληνική και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαντούν, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Απλά το μεταθέτουν… Και βέβαια βουλώνουν για κάποιο καιρό κάποια στόματα.

Μπάμπης Μιχάλης