Συνεντεύξεις

Aνδρέας Ξανθός: «Αναγκαία γενναία παρέμβαση που θα δίνει το σήμα μακροπρόθεσμης ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ»

Η ανάγκη μιας “γενναίας παρέμβασης” με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, θέσπιση κινήτρων και συνολική αναβάθμιση του ΕΣΥ, αποτελεί “μονόδρομο” που ταυτόχρονα θα δώσει το “σήμα” μιας νέας εποχής, με βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Βουλευτής Ρεθύμνου, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

Στον απόηχο της συζήτησης που έγινε την περασμένη Δευτέρα, στη Βουλή, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του κ Ξανθού όπου έκανε λόγο για “λειτουργική κατάρρευση” του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως εξήγησε ο ίδιος: “δεν προκύπτει καμία σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουμε την οξεία φάση, της δυσλειτουργίας” τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί ώθηση σε μια: “καλύτερη διαχείριση του ιατρικού δυναμικού σε επίπεδο περιφέρειας. Αν δεν υπάρξει μια συνδρομή από ανθρώπινο δυναμικό που είναι σε έλλειψη στο Νοσοκομείο, όπως οι αναισθησιολόγοι, για μια μεταβατική περίοδο έως ότου να δρομολογηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, δυστυχώς τα μικρά νοσοκομεία θα καταρρεύσουν”. Επιπλέον πρόσθεσε, πως για την στελέχωση των περιφερειακών Νοσοκομείων και συγκεκριμένα και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου “δεν αρκεί η προκήρυξη θέσεων” και πρόσθεσε: “αν δεν υπάρξει ένα νέο πλέγμα κινήτρων σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα και δυσλειτουργούντα όπως το δικό μας, δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθεί κανένας”.

“Δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, το Υπουργείο δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης”.

Στον απόηχο της συζήτησης στην Βουλή,ο κος Ξανθός σημείωσε πως υπάρχει σχετική ενημέρωση στην ηγεσία του Υπουργείου, σχετικά με τα ζητήματα που ταλανίζουν το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα ανέφερε: “ H αίσθηση μου είναι ότι το Υπουργείο δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στα επαρχιακά Νοσοκομεία σαν το δικό μας και ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Υπενθυμίζω ότι έχει έρθει ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, ο προηγούμενος Αναπληρωτής κ. Κοντοζαμάνης, η τωρινή αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα. Έχουμε κατ’ επανάληψη επισκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο και ελπίζουμε να έρθει και ο κος Πλεύρης. Κανένα έλλειμμα πληροφόρησης για την δυσκολία στην οποία έχει βρεθεί το Νοσοκομείο δεν υπάρχει. Μια δυσκολία που με αγωνία προβάλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και το άγχος είναι ότι βρίσκεται σε διακινδύνευση η προοπτική του Νοσοκομείου ως ενός δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες. Μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας το οποίο επιβαρύνεται τον τελευταίο καιρό και με διακομιδές. Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν αποτελεί τιμή για κανέναν, προσβάλλει και το προσωπικό του ΕΣΥ και οδηγεί σε ανασφάλεια την κοινωνία”.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη, πέραν των νέων προκηρύξεων, να υπάρξει ένα “πλαίσιο” από κίνητρα και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται. “Όταν η θέση προκηρύσσεται δύο φορές και δεν καλύπτεται, τότε όφειλε να μεταπίπτει η διαδικασία αυτόματα σε ένα πλαίσιο κινήτρων σοβαρής μισθολογικής αναβάθμισης τουλάχιστον συν 50% στο μισθό μαζί με συνοδά κίνητρα επιστημονικής εξέλιξης, κοινωνικής υποστήριξης, βαθμολογικής αναβάθμιση. Εάν δεν γίνουν συνδυαστικά η μοίρα των μικρών επαρχιακών νοσοκομείων είναι η συρρίκνωση, η απαξίωση και κυρίως αυτό που βλέπουμε τελευταία ένα κύμα παραιτήσεων γιατρών και λόγω εξουθένωσης των γιατρών μετά την πανδημία και έλλειψης κινήτρων. Δεν είναι πια ελκυστικό το ΕΣΥ και ιδιαίτερα μικρά νοσοκομεία. Πρέπει να γίνει μια γενναία παρέμβαση που θα δίνει το σήμα μακροπρόθεσμης στήριξης, ενίσχυσης και αναβάθμισης” ανέφερε ο κος Ξανθός.

Παράλληλα, μίλησε και για την αδυναμία να γίνονται πλέον τακτικά χειρουργεία, όπως εξήγησε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και υπογράμμισε: “Είναι τραγικό να έχει σταματήσει η χειρουργική δραστηριότητα, και να μεταφέρεται ασθενής να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, μια απλή επέμβαση ρουτίνας δηλαδή. Αυτό είναι μια τρομερή απαξίωση και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους ανθρώπους. Αυτή είναι η κομβική προτεραιότητα σήμερα. Και δεν μπορεί ο Υπουργός να μας λέει όταν τίθεται το θέμα αυτό, ότι έχουμε κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Καλώς στηρίζονται οι υποδομές αλλά το κρίσιμο είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Αν δεν υπάρξει κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό το σύστημα υγείας, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες”.

Επιπλέον, σε ότι αφορά την προοπτική ενός νέου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, ερώτημα που τέθηκε στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση, όπως ανέφερε ο κος Ξανθός ο ίδιος πρόσθεσε: “Εκτός από το επείγον το άλλο είναι η βιωσιμότητα και η προοπτική του Νοσοκομείου. Τι χρειαζόμαστε για αυτό; Ένα νέο οργανισμό που να επικαιροποιεί τις σύγχρονες ανάγκες και να δίνει μια αναπτυξιακή ώθηση στο ίδρυμα κάτι που δεν έχει προχωρήσει. Πρέπει να δρομολογηθούν καίριες παρεμβάσεις όπως η αξιοποίηση της δωρεάς του πανεπιστημίου για να αρχίσουν να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση ενός νέου Νοσοκομείου. Εδώ και ένα χρόνο από 27 Μαΐου του 2021 υπάρχει η επίσημη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν υπήρξε ούτε το παραμικρό, ούτε μια εκτίμηση καταλληλότητας του χώρου ή μια αναγνωριστική μελέτη. Δεν βγήκε το Υπουργείο Υγείας να πει ότι εμείς δίνουμε έγκριση σκοπιμότητας ή έχουμε θετική πολιτική βούληση να αξιοποιηθεί η δωρεά αυτή. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να αρχίσει να συζητάει τους όρους με το Πανεπιστήμιο. Το βασικό είναι να υπάρξει μια δήλωση ισχυρής πολιτικής βούλησης να προχωρήσει το έργο και αξιολόγησης του χώρου”.

“Ισχυρή η ένδειξη για εκλογές τον Σεπτέμβριο”

Τέλος, σε ότι αφορά τις εκλογές, ο κος Ξανθός τόνισε πως “υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το λέει και η κινητικότητα των υπουργών που βλέπουμε αυτή την περίοδο, τα ανακουφιστικά μέτρα που βλέπουμε να επιχειρούνται απέναντι σε οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Όλα εκεί συγκλίνουν και θα έλεγα ότι γίνεται και μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει λίγο και την ατζέντα αυτή την περίοδο, να πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση με τις καλύτερες δυνατές γι αυτήν προϋποθέσεις”

Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ ο κος Ξανθός τόνισε πως βρίσκεται σε “εκλογική ετοιμότητα” ενώ ανέφερε πως άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων “με στόχο αυτό να έχει επιτευχθεί και μέσα στο καλοκαίρι και να είμαστε έτοιμοι αρχές φθινόπωρου”.

Για το ΣΥΡΙΖΑ όπως πρόσθεσε: “Αποτυπώνεται το θετικό κλίμα” ενώ στοίχημα θα είναι όπως εξήγησε το επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης,”ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική, μιας προοδευτικής διακυβέρνησης”.