Macro

Φέλιξ Αλόνσο: Ενωμένη η Βαρκελώνη απορρίπτει τον τρόμο και τον ρατσισμό

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

“Η Βαρκελώνη δίνει σήμερα μια μεγάλη απάντηση σε όσους νομίζουν ότι με τον φόβο θα λυγίσουν τις δημοκρατίες μας, την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων και των πολιτισμών τους, αλλά και σε όσους τροφοδοτούν το μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία”, τόνισε ο Φέλιξ Αλόνσο, βουλευτής του En Comù Podem της Καταλωνίας και σήμερα στέλεχος του ενωτικού εγχειρήματος Los Comuns.

 

*Η Βαρκελώνη δίνει σήμερα μια απάντηση στην τρομοκρατία και όχι μόνο…

Δίνουμε μια τεράστια απάντηση αντιμετωπίζοντας τις ρίζες του ισλαμικού φονταμενταλισμού κινητοποιώντας την κοινωνία μας, τους πολίτες της Βαρκελώνης και της Καταλωνίας, χωρίς διακρίσεις θρησκείας και καταγωγής. Την τρομοκρατία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία θα τους κερδίσουν οι πολίτες, η δημοκρατία και οι ελευθερίες μας. Οι μουσουλμάνοι στην Καταλωνία είναι πολύ καλά ενσωματωμένοι στην κοινωνία μας. Οι τρομοκράτες αποτέλεσαν ένα είδος σεχταριστικής λογικής μέσα στους κόλπους τους. Δεν έχουν σχέση με τις μουσουλμανικές κοινότητες, τις οποίες είδαμε στους δρόμους να διαδηλώνουν για τη συμβίωση. Η κρίση που μας έφερε ο νεοφιλελευθερισμός οπισθοδρομεί τις κοινωνίες μας και δυσκολεύει τη συμβίωση των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι οι γιοι των μεταναστών θα γεννιούνται για να μισούν την κοινωνία μας, όπως είδαμε στη Βαρκελώνη. Οι τρομοκράτες ζούσαν κανονικά με τους υπόλοιπους πολίτες και δεν υπήρχαν προβλήματα ενσωμάτωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα πολλά και σύνθετα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά προβλήματα. Στις κοινωνίες μας πρέπει να βρίσκουν όλοι μια θέση.

 

*Πώς αντιδράσατε στις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Στην αρχή υπήρξε μια ενωτική αντιμετώπιση και όλοι οι θεσμοί λειτούργησαν θετικά. Τις επόμενες ημέρες η πολιτική ενότητα διατηρείται με δυσκολίες, γιατί υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και κατηγορίες. Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες θέσεις τού ενός ή του άλλου. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσουμε ενόχους στην Ισπανία ή την Καταλωνία. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη διαχείριση της πληροφορίας για τον ιμάμη του Ρεπόγ από τη βελγική αστυνομία προς την Αστυνομία της Καταλωνίας. Στο Αλκανάρ δεν φαίνεται να έδωσαν μεγάλη σημασία στην παρουσία των ισλαμιστών. Μετά τη σημερινή συγκέντρωση θα έχουμε τον χρόνο να δούμε τα πάντα, από τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων και των αρχών έως και τον ρόλο του πολιτικού κόσμου ή της κοινωνίας. Μέχρι σήμερα προέχει ο πόνος για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες ασφαλείας, γιατί ακόμη υπάρχει ο κίνδυνος για νέες απόπειρες. Συνολικά καταφέραμε να εξαρθρώσουμε τον τρομοκρατικό πυρήνα. Αυτό είναι θετικό γεγονός.

 

*Πώς βλέπετε τη σημερινή συγκέντρωση;

Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι πρέπει να δείξουμε ενότητα. Το είπε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου από την πρώτη στιγμή στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την τρομοκρατική ενέργεια στη Βαρκελώνη και το επανέλαβε προτείνοντας την πρώτη συγκέντρωση στην Πλατεία της Καταλωνίας την επομένη. Πιστεύουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτών και της κοινωνίας, αυτών που βγήκαν στους δρόμους να βοηθήσουν την αστυνομία και τους τραυματιοφορείς, αυτών που πήγαν να δώσουν αίμα. Η σημερινή διαδήλωση είναι ενωτική. Είμαστε δημοκρατικοί και κατά της μοναρχίας. Δεν μας αρέσουν οι βασιλιάδες. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουν όλοι το παρών τους. Το πρόβλημα θα ήταν να λείπει κανείς. Μπροστά σε ένα τόσο τραγικό γεγονός δεν μπορείς να έχεις μια παιδική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η σημερινή συγκέντρωση, που την προωθήσαμε από την αρχή, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί ανοίγει πόρτες στον διάλογο, γιατί ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία δεν υπάρχει διάλογος και αυτό δεν βοηθάει να βρεθεί πολιτική λύση.

 

*Πώς είδατε τη διαδήλωση των μουσουλμάνων στη Ράμπλα της Βαρκελώνης;

Αποτέλεσε μια εξαιρετικά θετική ενέργεια, που την υποστηρίξαμε από την αρχή. Δεν πρέπει να ενοχοποιούν τους μουσουλμάνους. Ένοχοι είναι οι τρομοκράτες και όχι όποιος κατάγεται από τις χώρες τους ή έχει την ίδια θρησκεία με αυτούς. Δεν είναι θέμα θρησκείας και καταγωγής, όπως είδαμε στη Νορβηγία ή αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ. Ο φανατισμός και ο διάβολος έχουν πολλά ποδάρια. Η μουσουλμανική κοινότητα αποτελεί ζωντανό τμήμα της Καταλωνίας, δουλεύουμε μαζί, ζούμε μαζί στους δρόμους και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Περιμένουμε σήμερα την ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής κοινότητας. Στη Βαρκελώνη τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων που προέρχονται από δεκάδες χώρες. Η Βαρκελώνη ήταν πάντα ανοιχτή και δεν θα αλλάξουμε. Πριν από μήνες διαδηλώσαμε υπέρ της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων. Δεν θα μας φοβίσουν και δεν πρόκειται να μας αλλάξουν.

Πηγή: Η Αυγή