Συνεντεύξεις

Esengül Demir: Αυτές οι εκλογές κρίνουν αν η Τουρκία θα έχει δημοκρατία ή δικτατορία

Τη συνέντευξη πήρε ο Νικόλας Ζηργάνος

Συναντήσαμε την συμπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Εσενγκιούλ Ντεμίρ στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα μικρό πάρκο κοντά στο στάδιο της Μπεσικτάς, που ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οταν φτάσαμε, μαζί με τον συνάδελφο από την αυστριακή ραδιο-τηλεόραση, Λίο Γκάμπριελ, οι αστυνομικοί μάς έκαναν εξαντλητικό έλεγχο στις τσάντες, για λόγους ασφαλείας όπως μας είπαν, και ανεβήκαμε το φιδωτό μονοπάτι για να βρούμε το μικρό ανοιχτό θέατρο όπου θα γινόταν η εκδήλωση της επίσημης ανακήρυξης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ως προεδρικού υποψηφίου.

Ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με την επίσης συμπρόεδρο του κόμματος, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, και άλλους βουλευτές τον Νοέμβριο του 2016 και κατηγορείται για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ ένοπλων ομάδων που πολεμούν το τουρκικό κράτος».

Τον Ιανουάριο ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει καταδίκη του με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης 142 ετών.

Ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς για τις προεδρικές εκλογές, μετά από διαβούλευση, όχι μόνο με τα μέλη μας και τα στελέχη μας, αλλά και με πολλές άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις καθώς και με συνδικαλιστικές ενώσεις. Στη διακήρυξή μας, που δώσαμε στη δημοσιότητα, τονίζουμε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς αντιπροσωπεύει όλους τους μη προνομιούχους και τους καταπιεσμένους της Τουρκίας», μας λέει η κ. Ντεμίρ.

● Αισθάνεστε ότι θα είναι ισότιμη η προεκλογική εκστρατεία;

Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες στην εκστρατεία μας, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ αποκλείουν το κόμμα μας, ο προεδρικός μας υποψήφιος βρίσκεται στη φυλακή, δεν θα μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, όμως έξω από τη φυλακή υπάρχουν εκατομμύρια πολιτών, εργάτες, γυναίκες, νέοι, διανοούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν τη φωνή του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και θα κάνουν την εκστρατεία αντ’ αυτού.

Επίσης, αν και τα δικά μας ΜΜΕ είναι υπό διωγμό και πολλά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, έχουμε εναλλακτικά δίκτυα ΜΜΕ και θα συνεχίσουν να μεταφέρουν το μήνυμά μας.

● Σε τι συνθήκες κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς;

Γνωρίζουμε ότι η υγεία του είναι καλή, όπως και οι συνθήκες κράτησης. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί του μόνο μέσω των δικηγόρων, καθώς τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν άδεια από τις αρχές για να τον συναντήσουν.

Ομως εμείς θα γκρεμίσουμε αυτό το τείχος και θα διοργανώσουμε εκστρατεία να συναντήσει ο Ντεμιρτάς τον λαό.

● Πόσα άλλα μέλη του HDP βρίσκονται στη φυλακή;

Δέκα βουλευτές μας από τους 59 που έχουμε στη Βουλή και περισσότερα από 3.000 στελέχη και μέλη μας.

● Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκλογές;

Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για την Τουρκία. Θα αποφασιστεί αν η Τουρκία θα γίνει δημοκρατική, με κοινοβουλευτικό σύστημα, ή αν θα μεταβληθεί σε κράτος καταπίεσης και δικτατορία.

Το AKP και ο Ερντογάν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και υπάρχει μεγάλη προσδοκία από τον κόσμο να ανακτήσουμε περισσότερη δημοκρατία και ελευθερίες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση και να προχωρήσουμε μπροστά. Κατανοούμε ότι για το HDP είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης τηρούν αποστάσεις από το κόμμα μας, αλλά στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση μαζί μας.

Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, τη δημοκρατία και την πάλη για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, την προώθηση των αλλαγών σε αυτή τη χώρα.

● Το AKP κατηγορεί το κόμμα σας ότι σχετίζεται με το PKK, το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Εμείς είμαστε πολιτικό κόμμα που ασκούμε ανοιχτή, διαφανή πολιτική μέσα σε δημοκρατικό πλαίσιο. Δρούμε με γνώμονα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον λαό, εργαζόμαστε ως εκπρόσωποι του λαού και αυτές οι κατηγορίες δεν μας αφορούν.

Το πρόγραμμά μας είναι αυτό που μας καθορίζει. Από το 2012, που ιδρυθήκαμε, διακηρύξαμε ότι αποτελούμε τη συνέχεια 60 ετών κοινωνικών αγώνων στην Τουρκία, αλλά και την πάλη του κουρδικού λαού για δικαιώματα.

Εμείς παλεύουμε για μια ριζοσπαστική δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αυτή η πάλη δεν αφορά μόνο τους Κούρδους. Αφορά όλους τους λαούς που ζουν στη χώρα.

Το κόμμα μας, το HDP, αγκαλιάζει με την πολιτική του ολόκληρη τη χώρα, όλους τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Υπερασπιζόμαστε την πολιτική και κοινωνική ισότητα, τις ελευθερίες για όλους τους πολίτες, αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους από το καθεστώς, τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους, τις άλλες μειονότητες, και συνδέουμε τους αγώνες τους με τους αγώνες των εργατών και των εργαζομένων, με την οικολογία και το γυναικείο κίνημα. Εχουμε πολλές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ενάντια στον σεξισμό, τις διακρίσεις κατά των νέων και γυναικών αλλά και τη βία κατά των γυναικών που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Ολα αυτά δεν τα έχουμε μόνο στο πρόγραμμά μας, αλλά τα κάνουμε πράξη με την καθημερινή μας πάλη, υπερασπιζόμαστε αυτά τα δικαιώματα στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας.

Και γι’ αυτό πληρώνουμε τίμημα. Στην καμπάνια που κάναμε για την Πρωτομαγιά, δέκα στελέχη μας και μέλη μας κατέληξαν στη φυλακή.

● Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους λαούς της Ευρώπης;

Δυστυχώς, τα κράτη έχουν συμφέροντα, γι’ αυτό και εμείς στηριζόμαστε στους λαούς και όχι στη συμπαράσταση των κρατών.

Τα κρατικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν συνήθως με τις προσδοκίες των λαών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους νέους της Ευρώπης να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να παρέμβουν στην τουρκική κυβέρνηση, για να σταματήσει να καταπιέζει τον λαό της.

Καλούμε επίσης τους διεθνείς θεσμούς να πιέσουν την Τουρκία ώστε να προστατευτούν τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα που ορίζονται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Ομως το βασικό που θέλουμε είναι την αλληλεγγύη των λαών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών