Macro

Ελέγκω Μανουσάκη: Αν μας ρωτήσουν τα παιδιά μας , τα εγγόνια μας μετά από μερικά χρόνια τι θα απαντήσουμε?

Ζούμε σε ένα πολύπλοκο κόσμο με πολλές αντιθέσεις για παράδειγμα η γενοκτονία που συντελείται αυτές τις μέρες στην Γάζα και την εκτελούν απόγονοι αυτών που είχαν περάσει αντίστοιχες φρικτές εμπειρίες στη διάρκεια του ΒΠΠ.

Ενας πόλεμος γενοκτονικός ,μια φυλή , όπως προσδιορίζεται πολιτικά ενάντια σε μια άλλη. Η επιχείρηση αυτή δεν ξεκίνησε αρχές Οκτώβριου είναι από τις αρχές του 20 αιώνα με καθαρή εικόνα των στόχων του πολιτικού σιωνισμού το 1948. Οι πολίτες της Γάζας δεν ζούσαν πάντα εκεί, είναι πρόσφυγες από τις πόλεις και τα χωριά μιας γεωγραφικής περιοχής που λεγόταν Παλαιστίνη και τώρα ονομάζεται Ισραήλ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του 1948 και του 2023? Τότε ήταν ο πολιτικός σιωνισμός, τώρα κυριαρχεί ο θρησκευτικός σιωνισμός των ακροδεξιών μορφωμάτων του Ισραήλ.

Για αυτούς είναι καθήκον από τον Θεό να εξουδετερώσουν και να εξαφανίσουν τον Παλαιστινιακό λαό. Για αυτό η σκληρότητα οι δολοφονίες αμάχων γυναικών και παιδιών όπως τα συμπληρωματικά «όπλα» ο θάνατος από πείνα ,που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και κτυπά κυρίως παιδιά και ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει χωρίς φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Προχτές ο στρατός του Ισραήλ άρχισε να σκοτώνει πολίτες που ήταν στην ουρά για φαγητό . Την πρώτη μέρα πάνω από 100 νεκροί και 700 τραυματίες.

Συγχρόνως, κατηγορήθηκε η UNRWA οργανισμός του ΟΗΕ ότι υπάλληλοι της πήραν θέση υπερ της Χαμάς και άρχισε ένας άλλος παράλληλος πόλεμος με πρώτη χώρα να αποτραβήξει την χρηματοδότηση της τις ΗΠΑ ακολούθησε το ΗΒ, η ΕΕ , η Γερμανία με Υπουργό εξωτερικών μια « πράσινη οικολόγα » και άλλες πρόθυμες χώρες να στηρίξουν τις γενοκτονίες του Ισραήλ.

Ευτυχώς εκεί ήρθε η ρήξη: Ιρλανδία, Ισπανία Φιλανδία, Πορτογαλία και Βέλγιο( ίσως όχι όλες οι τοπικές του κυβερνησεις) αρνηθήκαν να συντονιστούν με τις ΗΠΑ- Ισραήλ και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA μερικές με το να διπλασιάσουν την εισφορά τους.

Που βρισκόμαστε τώρα?
Η κυβέρνηση της Ν.Αφρικής τιμώντας την ιστορία της χώρας (τη νίκη του λαού ενάντια στο απαρτχάιντ ,με την βοήθεια του διεθνούς μποϋκοτάζ) έθεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ προ των ευθυνών του με το να την πάει στο Διεθνές δικαστήριο για την δικαιοσύνη- ICJ-, με το ερώτημα αν επιχειρείται γενοκτονία. Η απάντηση του δικαστηρίου ήταν στα επιχειρήματα πολύ σωστή αλλά στο ερώτημα απάντησε με ένα ίσως και θα ξανα εξετάσει σε ένα μήνα την κατάσταση. Στο εντωμεταξύ πολλές χώρες υπερασπίστηκαν τα επιχειρήματα της Ν.Αφρικής .Υπάρχει και εκεί ρήξη!
Από την άλλη η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ πιέζει τον Μπαιντεν και πετυχαίνει στον προϋπολογισμό του 2024 το μεγαλύτερο ποσό σε τιμές τρισεκατομμυρίων ,θα πάει στο Πεντάγωνο και στο βιομηχανικό πολεμικό σύμπλοκο που με ρόλο πλασιέ το ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει να παράγει και να πουλά πολεμικό υλικό, όχι μόνο σε βαρος του Αμερικάνικου λαού γιατί μειώνεται η κοινωνική επιχορήγηση , η επιχορήγηση στην υγεία κτλ. Αλλά και σε βάρος των κρατών που είναι πρόθυμοι πελάτες.
Ποιο είναι το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό παράδειγμα?
Αναφερθήκαμε στις χώρες που αντιστέκονται οι κυβερνήσεις τους, γιατί οι λαοί παντού δείξανε τις φιλο παλαιστινιακές και αντιπολεμικές θέσεις τους. ,
Προχτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά από πρόταση της αριστεράς για προσωρινή εκεχειρία που έγινε δεκτή , ζητήθηκε και να σταματήσουν οι χώρες να διοχετεύουν όπλα στο Ισραήλ , αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή, με πρωτοστατούσα την Γερμανία .
Η Στάση της Ν. Αριστεράς?
Το κείμενο της διακήρυξης μιλούσε για γενοκτονία αλλά ποια χώρα την επιχειρεί? Άγνωστη
Η ΝΑ προτείνει να μας επισκεφθεί Ο Αμπάς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής, καλή πρόταση να θυμηθούμε ότι έχουμε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.
Φτάνει? Όχι ο γενοκτονικός πόλεμος θα συνεχίζεται στην Γάζα, εκτός της περιοχής που ελέγχει η Π.Αρχή. Αν δεν στραφούμε και εμείς αποφασιστικά ενάντια στην κυβέρνηση του Ισραήλ, τότε η απάντηση στα παιδιά αμς και εγγόνια ας θα είναι αμφιλεγόμενη>. , τότε η απάντηση στα Μπορούμε? Ναι !με τις μικρές μας δυνάμεις και συμμάχους στην κοινωνία ,να μποϋκοτάρουμε Ισραηλινά προϊόντα, το Πρέντατορ τις στρατιωτικού τύπου σχέσεις που έχουμε , να ακολουθήσουμε το διεθνές παράδειγμα μποϋκοτάζ στην Νότιο Αφρική μέχρι που κατέρρευσε το σύστημα απαρτχάιντ .Και να θυμόμαστε όποια μορφή και να έχει η όποια λύση του Παλαιστινιακού όλοι οι πολίτες να έχουν ίσα πολιτικά κοινωνικά πολιτιστικά δικαιώματα σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο που ζουν! Μην συνεχίσει αποικιοκρατική μορφή ζωής σε αυτή την περιοχή.

Ελέγκω Μανουσάκη