Macro

Ομιλία της Ρόνιας Αναστασιάδου στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είναι χαρά μου να είμαι σήμερα εδώ και πάντα τιμή να μιλάω σε συλλογικές διαδικασίες. Είναι επίσης πολύ ωραίο που εδώ και λίγο καιρό νιώθω πραγματικά καλά με τον δημόσιο λόγο που εκφέρει η Νέα Αριστερά. Είχε χρόνια να μου συμβεί.

Για το κείμενο, το μοναδικό που έφτασε στα χέρια μας, θα είμαι πολύ επιγραμματική. Για μένα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και ξεκάθαρα έλειπε η συλλογική επεξεργασία που έχει σαν αποτέλεσμα ο καθένας να βρίσκει κάτι αππό τον εαυτό του στο τελικό αποτέλεσμα. Επανάληψη μιας από τις παθογένειες των τελευταίων ετών το ότι ήρθε στα χέρια μας 5 μέρες πριν τη Συνδιάσκεψη. Σα να μην ήθελαν οι σύντροφοι που τη συνέταξαν τη συμβολή των συντρόφων από τις οργανώσεις που ήδη έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα και οι οποίοι απαιτούν να συνδιαμορφώσουν το νέο φορέα.

Συμφωνώ με πολλά από αυτά που ακούστηκαν ήδη, κριτικά προς το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης, με γραπτές συμβολές όπως ένα συλλογικό κείμενο 30 – 40 συντρόφων και συντροφισσών, ή φυσικά με το κείμενο που συζητήσαμε και καταθέσαμε ηλεκτρονικά ως Νέα Αριστερά Κυκλάδων. Αναφερόμαστε στα ενεργειακά, εργασιακά, στην πράσινη ανάπτυξη και πως την εννοούμε καθώς και σε θέματα που απουσιάζουν από το κείμενο όπως η νησιωτικιότητα, ο πολιτισμός, ή ο τουρισμός σχέση με το παραγωγικό μοντέλο που προτεινουμε.

Θέλω να πω για τα ταπεινά αλλά εξαιρετικά πολιτικά οργανωτικά ζητήματα, εκεί που νομίζω ότι δεν πάμε καλά. Εκτός από το κείμενο διακήρυξης σημερα θα έπρεπε να έχουμε και ένα άλλο, αυτό που θα λέει για το πώς θα πάμε στο Συνέδριο. Αυτό θα επρεπε να το συναποφασίσουμε και όχι να το αναθέσουμε σε μία επιτροπή σοφών όπως γίνεται μέχρι τώρα από την πρώτη μέρα δράσης της Νέας Αριστεράς.

Θα πω μερικά παραδείγματα :

– Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, θα είναι πάλι διορισμένη προφανώς εφόσον δεν προβλέπονται εκλογικές διαδικασίες σε αυτή τη συνδιάσκεψη, κακώς κατά τη γνώμη μου, αλλά τουλάχιστον να είναι αντιπροσωπευτική και επιτέλους να εκπροσωπείται η Περιφέρεια.

– Οι εγγραφές νέων μελών στη Νέα Αριστερά να γίνονται Μόνο αυτοπροσώπως, στην περιοχή ή τον επαγγελματικό χώρο του κάθε νέου μέλους και Μόνο αν δεν υπάρχει αντίρρηση από τους υπόλοιπους συντρόφους. Προφανώς με μια κουβέντα πρώτα.

– Τα κείμενα να σταλούν στις οργανώσεις 2 μήνες πριν το Συνέδριο, 1 μήνα μετά να λήξει η προθεσμία υποβολής συμβολών και παρατηρήσεων, 20 μέρες μετά να σταλεί το τελικό κείμενο που θα πρέπει να έχει λάβει υπόψη του όσα έχουν εγγράφως κατατεθεί και 10 μέρες μετά από αυτό να έρθουν οι σύνεδροι ενήμεροι και ξέροντας ότι τα κείμενα είναι προιόν συλλογικής επεξεργασίας.

– Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μας συνέδεε, αυτή που ανακοινώθηκε στο Σεράφειο αλλά δεν έχουμε δει ακόμα, να μην μετατραπεί σε φάντασμα όπως προηγούμενες προσπάθειες, να μπει σε εφαρμογή άμεσα.

– Να επαναφέρουμε την ισονομία μεταξύ των μελών. Σύνεδροι στο Συνέδριο να είναι μόνο όσοι εκλεγούν από τις οργανώσεις τους. Κανένας άλλος – με εξαίρεση τους 11 βουλευτές – να μην εξαιρεθεί από αυτό τον κανόνα. Κι αν κάποια στελέχη με βασικό τομέα ευθύνης το προηγούμενο διάστημα δεν εκλεγούν, τι να κάνουμε, στο επόμενο. Έτσι κι αλλιώς τα συνέδρια τα παρακολουθούν και μέλη που δεν είναι σύνεδροι. Καιρός να επιστρέψουν όλα τα στελέχη στη βάση και να της δώσουν τη σημασία και την αξία που της αξίζει.

– Να καταγραφούν επιτέλους σε ένα αρχείο όλοι όσοι έχουμε εγγραφεί μέχρι τώρα στη Νέα Αριστερά. Αφού το στήνουμε από την αρχή γιατί το κάνουμε πάλι τόσο χύμα και αναποτελεσματικά επαναλαβάνοντας λάθη του παρελθόντος; Χτες πολλοί σύντροφοι που έχουν εγγραφεί σε οργανώσεις δεν βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό αρχείο. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει μια λίστα σωστά ενημερωμένη;

– Τα θεματικά δίκτυα να κληθούν να διαμορφώσουν θέσεις, να τις συζητήσουν μεταξύ τους και αυτές να γίνουν αποδεκτές, αυτονόητα αποδεκτές, ως θέσεις που θα ενταχθούν στο αντίστοιχο κείμενο του Συνεδρίου. Αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης τα θεματικά δίκτυα. Είναι πολύ απογοητευτικό να καταβάλεις κόπο, πολύ κόπο, γνώσεις και άπειρο εθελοντικό χρόνο για να καταλήξεις σε μια επεξεργασία κι αυτή να απορρίπτεται, να απαξιώνεται, να αγνοείται. Ή οι επεξεργασίες των θεματικών δικτύων θα είναι σεβαστές ή να μην τα έχουμε. Ας ξεκινήσουμε από τις ευρωεκλογές αναθέτοντας στο αντίστοιχο δίκτυο τη συγγραφή του βασικού κειμένου.

– Τι θα γίνει με εκείνο τον απολογισμό; Έχουμε να δούμε αποτίμηση, λογοδοσία, αυτοκριτική από εκείνο το κείμενο των 3 συντρόφων για την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε και περιμένουν πολλοί εκεί έξω να παραδεχτούμε λάθη, συγκεκριμένα και σε πολλές περιπτώσεις σοβαρότατα, κακές επιλογές, εκτιμήσεις και πράξεις που μας έκαναν να ντρεπόμαστε το προηγούμενο διάστημα και έδρασαν διαλυτικά για το χώρο μας. Ένα μόνο παράδειγμα θα πω, μια και έρχομαι από τις Κυκλάδες, την υποστήριξη του Slapp της ΟΝΕΧ στη Σύρο ενάντια στον πιο μαζικό φορέα αλλά και την πλειοψηφία των συλλογικών φορέων του νησιού. Δεν μπορούμε να σταθούμε στις Κυκλάδες εξαιτίας αυτού. Δεν τον ζητάμε απλά τον απολογισμό σύντροφοι και συντρόφισσες της ηγεσίας. Τον απαιτούμε ενόψει συνεδρίου. Η δειλή και εκ του πονηρού «φυγή προς τα εμπρός» είναι κακή επιλογή του τρισμέγιστου και μας κόστισε πολύ.

Όλα αυτά και σίγουρα πολλά ακόμα θα έπρεπε να αποτελούν κομμάτι της παρούσας διαδικασίας και δεν είναι. Να φροντίσουμε να είναι στο επόμενο διάστημα και να μην αφεθεί η πορεία προς το Συνέδριο σε ένα αυτόματο πιλότο που επαναλαμβάνει παλιές κακές συνήθειες.

Το πώς είναι εξίσου σημαντικό με το ποιος και το γιατί.

Συντροφικά

Ρόνια Αναστασιάδου

Νέα Αριστερά Κυκλάδων – Σίφνος