Συνεντεύξεις

Έφη Αχτσιόγλου: Αποτελεί στόχο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Τη συνέντευξη πήρε η Βούλα Κεχαγιά
Κυρία υπουργέ, μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και θα προωθήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού;
Το μοντέλο της συμπίεσης των εργατικών δικαιωμάτων, προς τον σκοπό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δοκιμάστηκε στη χώρα μας και αποδείχθηκε όχι μόνο κοινωνικά επιζήμιο αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό. Το μοντέλο της ανάπτυξης που υπηρετούμε έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση της εργασίας. Στον άξονα αυτό, έχουμε ήδη νομοθετήσει και θα ισχύσουν από τον Αύγουστο του 2018 τόσο η αρχή της επεκτασιμότητας όσο και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, δεν έχουμε κρύψει ότι αποτελεί στόχο η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να αρχίσουν σταδιακά οι εργαζόμενοι να ανακτούν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης.
Αποκλείετε την παράταση του προγράμματος ακόμη κι αν την προκαλέσει επικαλούμενο τεχνικές δυσκολίες το ΔΝΤ;
Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, όλες οι πλευρές έχουν ως μοναδικό σενάριο στο τραπέζι την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος. Το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση έχουμε τη συναντίληψη ότι το πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί. Από εκεί και πέρα, νομίζω είναι προφανές ότι, εκτός από το πρόγραμμα, τελειώνει και ο χρόνος που έχει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη στάση του. Δεν θεωρούμε πρόβλημα τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά και το ίδιο πρέπει να λάβει γρήγορα τις αποφάσεις του.
Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει κοινωνικές διορθώσεις για την «επόμενη μέρα». Ως υπουργός Εργασίας τι θα σάς ικανοποιούσε περισσότερο για την αποκατάσταση αδικιών;
Το στίγμα της πολιτικής που υπηρετούμε το έχουμε δώσει ήδη στο υπουργείο Εργασίας και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Προφανώς μετά το τέλος του οι βαθμοί ελευθερίας θα είναι πολύ μεγαλύτεροι, και τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας περισσότερο ορατά στην κοινωνία. Στα εργασιακά κινούμαστε σε τέσσερις άξονες: ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και μείωση των επισφαλών θέσεων εργασίας. Στο Ασφαλιστικό, οφείλουμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και να επανεξετάσουμε ορισμένες αδικίες που έχουμε εντοπίσει για μικρή κατηγορία ασφαλισμένων σε σχέση με τις εισφορές τους. Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κεντρικός μας προσανατολισμός αφορά την προστασία του παιδιού, επομένως σχεδιάζουμε την επέκταση μέτρων που ήδη υλοποιούνται (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα, οικογενειακά επιδόματα), αλλά και την πρόσβαση αυτών που λαμβάνουν το ΚΕΑ στην αγορά εργασίας.
Κυρία Αχτσιόγλου, συμμετέχετε στην πρωτοβουλία των «53» η οποία στο τελευταίο της κείμενο ζητάει επί της ουσίας να αποκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα σας πρέπει να πάει με συνθήκες ηττοπάθειας στις επόμενες εκλογές;
Η αποφυγή αυτού που χαρακτηρίζετε ως «κυβερνητισμό» είναι ένα διαρκές ζητούμενο για ένα κόμμα της Αριστεράς που έχει αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης. Οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολιτών και με τους μαζικούς φορείς είναι υπαρξιακοί. Παράλληλα, είναι αυτοί ακριβώς οι δεσμοί που έδωσαν τις εκλογικές νίκες και αποτέλεσαν τον ιμάντα ο οποίος ένωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά με το χρέος να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Η αυτοπροστασία των κομμάτων της Αριστεράς από τον «κυβερνητισμό», η οργανική τους σχέση με την κοινωνία, με τις συλλογικότητες, με τους φορείς που εκφράζουν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, είναι ο δρόμος που τα οδηγεί σε κοινωνικές, πολιτικές και εκλογικές νίκες. Αυτός είναι ο δρόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ βάδισε και οφείλει να συνεχίσει να βαδίζει.
Ποια είναι η γνώμη σας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Αποτυπώνει με σαφή τρόπο τους συσχετισμούς δύναμης και δημιουργεί το έδαφος για πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, διευρύνει τη συμμετοχή και ενισχύει τη δημοκρατία. Σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η θέσπιση μορφών άμεσης δημοκρατίας μέσω της καθιέρωσης τοπικών δημοψηφισμάτων, δημιουργείται ένα πλαίσιο λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου που οδηγεί στο ζητούμενο της λαϊκής συμμετοχής. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η πρωτοβουλία για την απλή αναλογική εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο υπηρέτησαν και οι 8.000 προσλήψεις που έγιναν, θωρακίζοντας το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε πιέσεις ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών όπως η καθαριότητα.
Στις εθνικές εκλογές θα είστε υποψήφια; Έχετε ακούσει, υποθέτω, τα σενάρια που σας θέλουν να διεκδικείτε τον Δήμο της Αθήνας.
Το μόνο που με απασχολεί είναι να κάνω όσο το δυνατό καλύτερη δουλειά στο υπουργείο Εργασίας. Επιτρέψτε μου όμως και ένα σχόλιο για την ερώτησή σας. Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν χωρούν στην κουλτούρα της Αριστεράς. Εντασσόμαστε όλοι υπό την ίδια στέγη με στόχο να υπηρετήσουμε τον ίδιο σκοπό, τη βελτίωση της καθημερινότητας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, από όποιο πόστο θεωρηθεί ότι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα.
Θα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κυβερνητικός εταίρος σε περίπτωση νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Ή θα προτιμούσατε το Κίνημα Αλλαγής;
Οι συμμαχίες και οι κυβερνητικές συνεργασίες είναι αποτέλεσμα είτε προγραμματικών συγκλίσεων είτε κοινών πολιτικών στόχων και δεν είναι θέμα «προτιμήσεων». Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες βασίζεται στον κοινό στόχο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Παρά τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές που έχουμε ως κόμματα, η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα, με ασφάλεια και σταθερότητα, στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής