Macro

Διώκεται ο αγώνας των Συριανών για την προστασία της θάλασσας

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, οι Ανώνυμες Εταιρίες «ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE» και «ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE» κατέθεσαν αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Με αυτήν  οι δύο εταιρείες ζητούν, μεταξύ άλλων, από το Παρατηρητήριο το υπέρογκο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Αιτία στάθηκε η δημοσιοποίηση του αιτήματος, που απέστειλε το Παρατηρητήριο στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος,  Κωστή Χατζηδάκη, για την υπόθεση της ρύπανσης του λιμανιού της Ερμούπολης με βαρέα μέταλλα και την καθυστέρηση της επίλυσής της.

 

Το χρονικό

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οργανισμός προστασίας  περιβάλλοντος  «Aegean Rebreath» έλεγξε δείγμα ιζήματος από τον πυθμένα του λιμένα της Ερμούπολης, στο πλαίσιο προγράμματος για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων  που διεξήγαγε εκείνη την περίοδο. Το συγκεκριμένο δείγμα απεστάλη στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και τα αποτελέσματα των αναλύσεων, σύμφωνα με την «Aegean Rebreath», έδειξαν τιμές συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων, κατά πολύ ανώτερες από τα όρια που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία (Ν. 3983/2011). Τα ανησυχητικά αυτά αποτελέσματα έχρηζαν συστηματικής έρευνας. Το θέμα προώθησε στην Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του στις 21/2/2020, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης. Ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, στη συνεδρίαση εκείνης της μέρας, ανακοίνωσε πως το υπουργείο σε συνεννόηση με το ΕΛΚΕΘΕ, αποφάσισε να προτείνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την εκπόνηση συστηματικής μελέτης και ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί, θα προβεί σε ελέχχους μέσω των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2020, το ΕΛΚΕΘΕ κατέθεσε στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης  πρόταση για εκτεταμένη έρευνα, σύμφωνη με τους στόχους του υπουργείου, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αρμόδια κατά τον νόμο για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων στα παράκτια ύδατα. Έκτοτε, η Περιφέρεια δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακριβής καταγραφή του επιπέδου της ρύπανσης  ούτε καταλογισμός ευθυνών (εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν). Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως, είναι η έλλειψη μέτρων απορρύπανσης.

 

Τα εξώδικα και η αγωγή

Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται και στο αίτημα που απέστειλε το Παρατηρητήριο στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Η δημοσιοποίηση του αιτήματος αυτού από το Παρατηρητήριο, οδήγησε την «ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE», να αποστείλει εξώδικο στις 14 Ιανουαρίου, τόσο προς το Παρατηρητήριο όσο και προς την εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», που επίσης το είχε κοινοποιήσει. Στο εξώδικο ζητούσε την «ανάκληση περιεχομένου» της επιστολής, που πλέον είχε πρωτοκολληθεί στο υπουργείο και την «παραδειγματική τιμωρία» των εμπλεκομένων. Στις 24 Φλεβάρη η ίδια εταιρεία μαζί με την «ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE», επέδωσαν αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου. Στις 12 Ιανουαρίου ο βουλευτής Κρίτωνας Αρσένης είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή παραθέτοντας αυτούσιο το αίτημα του συλλόγου, ενώ δυο μέρες αργότερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε σχετικό ερώτημα, συνυπογεγραμμένο από 25 βουλευτές του κόμματος.

«Είναι απορίας άξιο γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές, αλλά στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου… Είναι λυπηρό που η αγωνία μας και η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων ποινικοποιείται», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Στράτο Ζολώστα, μας τόνισε πως: «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε δηλαδή σε όλα τα επίπεδα για να γίνει διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα  και, αν υπάρχει, να αντιμετωπιστεί».

Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι φοιτητής δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: Η Εποχή