Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Πάμε σε εκλογές με δωράκια κι όχι με σταθερά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον « REAL FM ».

«…Θέλω να πω ότι τους τελευταίους 7-8 μήνες ζούμε κάτω από μια κατάσταση υποκλοπών. Ήδη 10 σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας, είτε της πολιτικής , είτε και των ενόπλων δυνάμεων αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν κι αυτό μας οδήγησε (καθώς ήταν αυταπόδεικτη η παρακολούθησή τους) στο να υποβάλουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό εμείς υποδεικνύαμε ότι το κύριο βάρος αυτής της δημοκρατικής εκτροπής οφειλόταν στον κ. Μητσοτάκη, όμως τελικά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ δημιούργησε ένα τείχος μπροστά του, προσπαθώντας να πετάξει τη συζήτηση έξω από το γήπεδο του Κοινοβουλίου. Αυτό το ζήτημα μας προβλημάτισε, γιατί δε μπορεί να λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Βουλή με τέτοιους όρους. Δηλαδή να αποδεικνύονται οι υποκλοπές, να αποδεικνύεται η εκτροπή και ξαφνικά μια Κοινοβουλευτική ομάδα, με την πλειοψηφία που είχε πριν από τρεισήμισι, σχεδόν τέσσερα χρόνια να σταματάει κάθε διαδικασία.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν αποφασίσαμε (δεν αποφάσισε μόνος του ο Α. Τσίπρας) να μην συμμετέχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής, με εξαίρεση βέβαια αυτή που θα αφορά το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ή όπως αλλιώς ονομαστεί, για λόγους που κατανοεί ο καθένας, δηλαδή να μη μας πει στο τέλος και κανένας ότι εμείς καλύπτουμε τη Χρυσή Αυγή. Θα συμμετέχουμε στη συζήτηση νομοσχεδίων που πιθανά θα φέρει η Κυβέρνηση , θα αποκαλύπτουμε τι θέλει να πει και τι θέλει να κάνει κάθε τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά δε θα νομιμοποιούμε δια της ψήφου μας αυτή τη διαδικασία.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή στις 7 Ιουλίου, μπορεί και να επανεξετάσουμε τη στάση μας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε τέτοια στοιχεία, αντίθετα νιώθουμε υποχρεωμένοι απέναντι στη δημοκρατία να πιέσουμε να γίνουν εκλογές, διότι κάθε τόσο πηγαίνουμε σε εκτροπές.

Δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία οι υποκλοπές, η παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Πηγαίνουμε σε εκλογές, μέσα από μια τοξικότητα η οποία ξεκινάει από τη βαριά σκιά των υποκλοπών, την οποία αποκαλύψαμε.

Εάν αυτή στάση μας οδηγήσει την κυβέρνηση σε «φιλολαϊκά» μέτρα ενόψει εκλογών τότε έχουμε πετύχει. Αλλά ως τώρα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα επιδοματικά μόνο, δηλαδή όχι μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν για τα καλά την οικονομία και την κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίρεση από την κυβέρνηση της 13ης σύνταξης εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή έχει κλέψει από τους συνταξιούχους κάποια δις ευρώ και τώρα συζητιέται για το αν θα δώσει κάποια λίγα ευρώ. Πάμε σε εκλογές με δωράκια των 250 και 300 ευρώ κι όχι με σταθερά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας.