Χωρίς κατηγορία

Δημητρης Τζανακόπουλος: Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα σε ανακοίνωση για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής
-Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των θεσμών έρευνας και καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τη μορφή αυτής της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία προτείνεται να συσταθεί, δεν γίνεται κατά καμία έννοια σε ανύποπτο πολιτικό και διεθνή χρόνο. Έχουμε πολλαπλές πολιτικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ορίζουν τις συντεταγμένες, μια συνθήκη δηλαδή δύο ταυτόχρονων πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή από το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Και όλες αυτές οι εξελίξεις επιβάλλουν και καθορίζουν αναδιατάξεις των στρατηγικών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι καθόλου άσχετες με τις αναδιαρθρώσεις και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
-Ήδη ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες έχει εκτοξευθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, μια συμμετοχή της κυβέρνησης στην κούρσα εξοπλισμών αφενός συνειδητή, απέναντι στην οποία ήμασταν απολύτως καθαροί και δεν πέσαμε στο πολιτικό σφάλμα για λόγους πατριωτισμού να μην κάνουμε κριτική. Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες δεν τις ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό του 2024 όχι διότι διαφωνούμε με την ανάγκη να υπάρχει αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά διότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας των τελευταίων πέντε ετών δεν εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Εξυπηρετούν όλες αυτές οι αναδιατάξεις της ελληνικής αμυντικής πολιτικής την ευθυγράμμιση με το νατοϊκό σχεδιασμό που φαίνεται και στις τοποθετήσεις αλλά κυρίως στις σιωπές της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
-Πρώτο ζήτημα: Σήμερα υπήρξε από τη μεριά της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας η ανακοίνωση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Θα κάνει μια δήλωση η κυβέρνηση σε σχέση με αυτή την ιστορικού χαρακτήρα εξέλιξη; Αλλάζει πλήρως το τοπίο στη διένεξη του κράτους του Ισραήλ με την Παλαιστίνη. Δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι να ακολουθηθούν, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Υπάρχουν περιθώρια όχι απλώς ευελιξίας, αλλά και περιθώρια για να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική γραμμή. Εδώ η σιωπή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το ζήτημα, αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι εκκωφαντική. Θα καλέσετε την κυβέρνηση να προχωρήσει σήμερα άμεσα σε αντίστοιχη ανακοίνωση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους;
-Δεύτερο ζήτημα: Τοποθετούνται η μία μετά την άλλη κυβερνήσεις υπέρ ή κατά σε σχέση με το αίτημα της Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του κυρίου Νετανιάχου, του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ και μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του κράτους του Ισραήλ. Το ερώτημα είναι το εξής: Στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την έκδοση απόφασης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εντάλματα σύλληψης κατά των συγκεκριμένων;
-Μη μου πείτε ότι είναι ανοικτή δικαστική έρευνα και δε δικαιούμαστε να τοποθετηθούμε. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, για παράδειγμα σε σχέση με την ρωσική πολιτική ηγεσία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν λαλίστατη. Ποια είναι λοιπόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με αυτές τις ιστορικές εξελίξεις; Η απόλυτη σιωπή είναι αμηχανία ανοχής ή αμηχανία συνενοχής.
-Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης θα υπηρετηθεί και με το συγκεκριμένο κέντρο καινοτομίας διότι είναι ακριβώς η απουσία θεσμικού πλαισίου ελέγχου του κέντρου αυτού, που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι το κέντρο αυτό στην πραγματικότητα δημιουργείται για να μπορέσει η χώρα να συμμετέχει στη μοιρασιά του αμόκ υπερεξοπλισμών, που αποτελεί τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του ΝΑΤΟ συνολικά.
-Καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν: 1. Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα σε ανακοίνωση για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. 2. Να αποσυρθεί η φρεγάτα Ύδρα από την Ερυθρά Θάλασσα και να επιστρέψει άμεσα στη χώρα. 3. Να πρωτοστατήσει η ελληνική κυβέρνηση για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας. 4. Να πρωτοστατήσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια για την αντιστροφή της λογικής της κούρσας εξοπλισμών όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η σημερινή επιλογή αυτών των τριών κρατών δείχνει ότι όλα αυτά δεν είναι αφέλειες κάποιων ρομαντικών. Μπορούν να είναι εφαρμοσμένη πολιτική.
-Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι αν αυτή την πολιτική θα την υποστηρίξουμε έχοντας γνώση του δυσμενούς συσχετισμού δύναμης και της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών και της ισχύος μεγάλων κρατών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν άλλες πολιτικές επιδιώξεις και άλλες πολιτικές στρατηγικές. Το θέμα είναι από ποια πλευρά στεκόμαστε εμείς.