Macro

Από τον Ομέρ Πριόνη στον Ομέρ Πιόνι των ιδιωτών

H πάγια τακτική της διοίκησης του δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του δημόσιου χώρου είναι το «αναπλάσεις στους ιδιώτες – καμία διαβούλευση με τους δημότες». Το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων δεν αποτελεί, λοιπόν, εξαίρεση, αλλά άλλη μια επιβεβαίωση του κανόνα Μπακογιάννη.
 
Για την ιστορία, τον Ιανουάριο του 2009, οι μπουλντόζες του τότε δημάρχου Κακλαμάνη (γνωστού και ως «Ομέρ Πριόνη») έκοψαν αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά 42 αιωνόβια δένδρα και ξεκίνησαν την καταστροφή του πάρκου για τη μετατροπή του σε πάρκινγκ. Κάτοικοι, συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις ξεσηκώθηκαν. Οι δράσεις και οι αγώνες για τη σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων δικαιώθηκαν, ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια του δήμου και αποδόθηκε στους κατοίκους ως ελεύθερος χώρος πρασίνου.
 
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στη γνωστή πρακτική της δημοτικής αρχής. Αφού ο χώρος εγκαταλειφθεί χωρίς φροντίδα από τις αποψιλωμένες υπηρεσίες του δήμου, εμφανίζεται η «μπακογιάννειος» λύση, η παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτική εταιρεία.
 
Χωρίς διαφάνεια και διαβούλευση με τους κατοίκους, αν και πρόκειται για ένα πάρκο με ιστορία, αλλά και χωρίς να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η ιδιωτική εταιρεία Unison εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, όπως ακριβώς στο κτήμα Δρακόπουλου και συνολικά στη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη.
 
Τον περασμένο Ιούλιο, στο Κοινοτικό Συμβούλιο της 6ης Δημοτικής Κοινότητας ο αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής, Χρ. Τεντόμα, παρουσίασε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής ως προς την ανάπλαση. Τόσο από τους παριστάμενους κατοίκους και τις συλλογικότητες, όσο και από τους εκπροσώπους της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» διατυπώθηκαν προτάσεις και σχόλια σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις.
 
Οι εργασίες, όμως, ξεκίνησαν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου ή άλλου αντιπροσωπευτικού οργάνου και χωρίς να έχει υπάρξει συνέχεια στην επεξεργασία των προτάσεων που κατέθεσαν οι κάτοικοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Χρ. Τεντόμα ότι θα ληφθούν υπόψη. Εύλογη ήταν επομένως η απαίτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου να ενημερωθούν εκ νέου «σχετικά με το είδος των εργασιών που εκτελούνται στο πάρκο, καθώς και για τη διαδικασία έγκρισής τους, αλλά και σχετικά με την ανάθεση των συναφών μελετών και της υλοποίησής τους σε συγκεκριμένες εταιρείες, έξω από διαγωνιστικές ή άλλες διαφανείς διαδικασίες».
 
Οι κοινοτικές σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» κατέθεσαν και πάλι τις προτάσεις τους για συνεχή διαβούλευση της Δημοτικής Κοινότητας με τους κατοίκους με σκοπό τη διαφύλαξη των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου, αλλά και για ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων, ώστε να σταματήσει η πολιτική που ακολουθείται συνολικά στη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη με την παράδοσή του στην Unison.
 
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση είναι γεγονός και σε μια περιοχή όπου η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας είναι καθεστώς, οι εργασίες που γίνονται στον χώρο του πάρκου έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις μεταξύ των περιοίκων για τη διαφύλαξη του πάρκου ως ελεύθερα προσβάσιμου και κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.
 
Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων και πορεία στη γειτονιά, μετά από κάλεσμα της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων. Παραβρέθηκαν κάτοικοι, συλλογικότητες, καθώς και δημοτικές και κοινοτικές σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης».
 
Να σημειωθεί ότι το πρωινό της Τρίτης, ενόψει της πορείας, αστυνομικές δυνάμεις και μια κλούβα των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους στο Πάρκο Κύπρου και Πατησιών, επιδιώκοντας να στήσουν σκηνικό έντασης με επιθέσεις και προσαγωγές ανθρώπων που βρισκόταν στο πάρκο για την υπεράσπισή του.
 
Μαρία Λυκούρα