Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση όσον αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ;
Οι μεταναστευτικές ροές γενικά έχουν μειωθεί. Η μεξικανική μετανάστευση βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα χρόνων και έχει μειωθεί κατά 80% σε σύγκριση με τη δεκαετία ‘90. Το 2014 η μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική, για πρώτη φορά από τότε που έχουμε στοιχεία, ξεπέρασε τη μετανάστευση των Μεξικανών. Για παράδειγμα, το 2008 ήταν περίπου 750.000 οι μεξικανοί που έφθασαν στα βόρεια σύνορα του Μεξικού με πρόθεση να τα διασχίσουν προς τις ΗΠΑ και το 60% αυτών των ανθρώπων διέθεταν έγγραφα. Το 2017 ήταν μόνο 45.000 και το 60% που προανέφερα, παρέμεινε. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Μεξικανών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς έγγραφα, μειώνεται και δεν αυξάνεται, όπως ισχυρίζεται η αντιμεταναστευτική ρητορική.
Ποιο είναι το προφίλ των μεταναστών που πηγαίνουν σήμερα από το Μεξικό στις ΗΠΑ;
Το προφίλ έχει επίσης αλλάξει. Δεν πρόκειται πλέον για τη μετανάστευση νέων ανδρών που πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να εργαστούν για μια σύντομη χρονική περίοδο πριν επιστρέψουν στο Μεξικό. Επί του παρόντος, υπάρχει μια μεγαλύτερη δημογραφική ποικιλομορφία, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και ανήλικοι. Είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που θεωρούνται συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους. Δεν πρόκειται πλέον για μετανάστευση εργαζομένων, αλλά για μετανάστευση λόγω οικογενειακής επανένωσης ή καταφυγίου. Αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, οι κυριότερες αλλαγές σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν.
Ρατσιστικές ιδεολογίες και πολιτικός οπορτουνισμός
Είναι προφανές ότι η πολιτική της μηδενικής ανοχής στη μετανάστευση, η οποία έχει εφαρμοστεί και από προηγούμενους αμερικανούς προέδρους εκτός τον Τραμπ, έχει αποτύχει, αφού οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται. Ποια είναι η γνώμη σου;
Συμφωνώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται αυτές οι στρατηγικές που αποσκοπούν στην αποτροπή των πιθανών μεταναστών, καθιστώντας την προσπάθεια διέλευσης πιο περίπλοκη και πιο δαπανηρή. Αυτές οι πολιτικές δεν λειτουργούν, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, εφαρμόζονται πάντα με βάση τις ρατσιστικές ιδεολογίες και τον πολιτικό οπορτουνισμό και δεν δίνουν καμία υποστήριξη στην πραγματικότητα της μετανάστευσης. Αυτοί που μεταναστεύουν, είναι άνθρωποι που ξεφεύγουν από τη βία και την ακραία φτώχεια, καθώς προσπαθούν να επανασυνδεθούν με τους γονείς, τις μητέρες ή τα αδέλφια τους στις ΗΠΑ. Είναι άνθρωποι που δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τα παιδιά τους στους τόπους καταγωγής τους και επομένως ο κίνδυνος της μετανάστευσης γίνεται αποδεκτός.
Πώς μπορεί ο νέος μεξικανός πρόεδρος, Λόπεζ Ομπραντόρ, να περιορίσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ;
Ο Ομπραντόρ είναι ο πρώτος πρόεδρος, μετά από πολλά χρόνια, που μιλάει για τη μετανάστευση από την άποψη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τους αγρότες. Δηλαδή, αναφέρεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης στη ρίζα του. Το σχέδιό του είναι να μειωθεί η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι μετανάστες (αλλά όχι όλοι), έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας στο Μεξικό και η μετανάστευση να είναι μια επιλογή και όχι μια απεγνωσμένη πράξη επιβίωσης. Αυτό μου φαίνεται πολύ σωστό. Είναι μια πολύ καλύτερη στρατηγική από το να σκεφτόμαστε τη μετανάστευση μόνο όσον αφορά τους Μεξικανούς που πηγαίνουν στις ΗΠΑ και στέλνουν στη χώρα τα εμβάσματα. Επίσης, μαζί με την οικονομία στο Μεξικό θα πρέπει να βελτιωθεί και η ασφάλεια, προκειμένου να μειωθούν πραγματικά οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αν και θα επιτευχθεί κάποια ανάπτυξη και ασφάλεια, η μεξικανική μετανάστευση στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί λόγω των κοινωνικών δικτύων που την υποστηρίζουν. Ο στόχος δεν είναι να τη μειώσουμε, αλλά να την καταστήσουμε ασφαλέστερη και πιο ομαλή, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα μιας θεώρησης και να μην χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν χωρίς έγγραφα.
Ελπίδα
Τι δυνατότητες έχει ο Ομπραντόρ να το επιτύχει αυτό;
Αυτό δεν είναι κάτι που επιλύεται βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύω ότι ο Ομπραντόρ μπορεί να βάλει τις βάσεις για να το επιτύχει μεσοπρόθεσμα, μπορεί να κάνει την αρχή μιας μεγάλης διαρθρωτικής αλλαγής, ειδικότερα επειδή το κόμμα του, το MORENA, έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου και της Γερουσίας, καθώς και τους κυβερνήτες πολλών περιοχών. Έτσι, μπορεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας γρήγορα. Υπάρχει μεγάλη ελπίδα στο Μεξικό ότι μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Να μιλήσουμε για τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα σύνορα από την πλευρά των ΗΠΑ. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και ποιος θεωρείς ότι είναι ο βαθύτερος συμβολισμός αυτής της αλληλεγγύης σε μια χώρα που, μετά την άνοδο Τραμπ στην εξουσία, βλέπουμε μια αύξηση του αντιμεταναστευτικού συναισθήματος;
Η οργάνωση της αμερικανικής πλευράς είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι το Μεξικό δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη νομοθεσία μιας άλλης χώρας. Από την άλλη πλευρά, η βοήθεια που δίνεται από τη μεξικανική κυβέρνηση αφορά κυρίως τους ανθρώπους που έχουν ήδη απελαθεί στο Μεξικό. Έτσι όμως είναι πολύ αργά για πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους. Στην εποχή του Τραμπ, η σημαντικότερη βοήθεια αφορά τη νομική βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν ήδη στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή. Επομένως, οργανώσεις όπως η RAICES ή η KIDS (Kids in Need of Defense) έχουν καταστεί πολύ σημαντικές. Οι οργανώσεις αυτές παρέχουν δωρεάν νομική υποστήριξη και δικηγόρους στους μετανάστες και τα παιδιά τους για να παραμείνουν στις ΗΠΑ, κάτι που επιθυμούν και οι ίδιοι οι μετανάστες. Ο σημαντικότερος αγώνας για το δικαίωμα στη μετανάστευση δίνεται σήμερα στα αμερικανικά δικαστήρια. Εκεί αποφασίζεται, κυριολεκτικά, η ζωή των χιλιάδων μεταναστών και των οικογενειών τους. Όμως το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι τα δικαστήρια της μετανάστευσης ελέγχονται από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή από τον Τραμπ.
Χειραγώγηση
Τι συνέπειες έχει αυτό;
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις στις οποίες ο δικαστής παίρνει την πλευρά ενός μετανάστη και του επιτρέπει να παραμείνει στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι ο αμερικανός λαός χειραγωγείται για να πιστέψει ότι υπάρχουν μεγάλες και ασυμβίβαστες διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεσαίο έδαφος σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της μετανάστευσης: είτε είστε σχεδόν ναζιστές, είτε θέλετε ανοικτά σύνορα. Η διαίρεση αυτή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματίες για να κάνουν τη μετανάστευση πηγή εξουσίας και πλούτου. Στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να αποκτηθεί πολιτική εξουσία είτε εναντίον, είτε υπέρ κάποιου. Μου φαίνεται ότι η τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ είναι να αναπαράγουν τις επιχειρήσεις του πολέμου στις πολιτικές μετανάστευσης, δηλαδή να στρατιωτικοποιήσουν τις μεταναστευτικές πολιτικές. Ο πόλεμος είναι μια τεράστια επιχείρηση και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπαράγουν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο στη μεταναστευτική ασφάλεια, όπως συμβαίνει με την αύξηση της ασφάλειας στα σύνορα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει ένας εχθρός, μια απειλή, που επιτυγχάνεται με την ποινικοποίηση των μεταναστών και της ίδιας της μετανάστευσης. Πιστεύω ότι αυτή η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες έχει στο βάθος της μια κοινωνία που αρνείται να ελεγχθεί μέσω της στρατιωτικοποίησης της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής.
Σημ: Ο Χεσούς Πένα είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο «Colegio de la Frontera Norte» του Μεξικού, και ειδικεύεται στη μελέτη της μετανάστευσης από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, και της ταυτότητας των μετακινούμενων πληθυσμών.
Πηγή: Η Εποχή