Συνεντεύξεις

Μάκης Μπαλαούρας: Ας σταματήσουν οι δανειστές το «άλλα παραδέχομαι, άλλα αξιώνω»

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup (20/3), αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας,  μιλώντας στον Διονύση Ελευθεράτο.

Ο κ. Μπαλαούρας κλήθηκε να σχολιάσει ένα φαινόμενο τις τελευταίας περιόδου, που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup: Μολονότι, πριν από τη συνεδρίαση, αφθονούσαν οι θετικές για τη χώρα παραδοχές και οι ομολογίες (ακόμη και Χριστιανοδημοκρατών) για τη ζημιά που έχει προκαλέσει «η υπερβολική λιτότητα» στην οικονομία και κοινωνία της Ελλάδας, στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις οι δανειστές διατύπωναν αξιώσεις για νέες περικοπές.

Απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτό όντως ισχύει και δείχνει έναν παραλογισμό, θα έλεγα. Νομίζω όμως ότι είναι θέμα και πολιτικής λειτουργίας τους, αυτή η υπαναχώρηση από διαπιστώσεις αυτονόητες. Ενώ κατηγορούν, χλευάζοντας μάλιστα, τους πιο ανατολικούς για «ανατολίτικα παζάρια», οι ίδιοι είναι χειρότεροι όταν παζαρεύουν, διότι οι Ανατολίτες είναι τουλάχιστον δίκαιοι (…) Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Ξέρουμε πόσο έχει υποφέρει ο κόσμος επί εφτά χρόνια. Κι έρχονται να αναποδογυρίσουν μια μεγάλη προσπάθεια, όχι της ελληνικής κυβέρνησης μόνο, αλλά του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μπαλαούρας ρωτήθηκε εάν, υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση στερείται τελικά  «ασπίδας», διαπραγματευτικών όπλων.

«Όχι», απάντησε. «Έχουμε ήδη καταφέρει κάποια πράγματα, διότι, ας μην το ξεχνάμε, όποιος έχει με το μέρος του το δίκιο, δημιουργεί συμμάχους. Ο κόσμος παρακολουθεί, υπάρχουν οι διανοούμενοι, υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις. Μην νομίζετε πως είμαστε απομονωμένοι (…). Αλλά και στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, μπορούμε να αποκρούουμε αξιώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Δεκέμβριο οι πιστωτές αξίωναν μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ, αλλά τελικά πήραμε τα αντισταθμιστικά και τη συμφωνία για δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπαλαούρας αναγνώρισε ότι δεν αίρονται όλες οι αδικίες με τα αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς δεν είναι απαραιτήτως ίδια τα πρόσωπα πχ αυτά που θα επιβαρυνθούν με την μείωση του αφορολόγητου και εκείνα, τα οποία ενδέχεται να επωφεληθούν από κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Έτσι είναι, ενώ το γενικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο, θα υπάρχουν αυτές οι αδικίες» είπε και πρόσθεσε: «Γίνονται όμως προσπάθειες, όπως πχ να μειωθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής σε επίπεδα χαμηλότερα του 22%. Πρέπει βεβαίως να δούμε τι θα πουν και οι δανειστές (…). Δυστυχώς, η μείωση του αφορολόγητου αφορά τους φτωχότερους, είναι αλήθεια αυτό. Όμως μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε για να λάβουμε μέτρα υπέρ τους».

Σε κάθε περίπτωση «η κυβέρνηση θα κριθεί με γνώμονα το κατά πόσο θα φέρει τη χώρα σε κανονικότητα και θα αφήσει αριστερό αποτύπωμα», ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας. «Το μνημόνιο είναι η κακή, πολύ κακή παράμετρος, αλλά πολλοί είναι  και οι τομείς, στους οποίους  μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα».

Ο Τραμπ, το ΔΝΤ, οι σοσιαλδημοκράτες

Ρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εάν, σε περίπτωση κατά την οποία ο Ντ. Τραμπ ωθήσει το ΔΝΤ σε έξοδο από το «ελληνικό πρόγραμμα», προβλέπει πως θα αναλάβει ο ESM ρόλο ευρωπαϊκού -αλλά επίσης σκληρού – Ταμείου, όπως έχει δηλώσει ο Β. Σόιμπλε. Και απάντησε:

«Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνουν πολύ περίπλοκα τα πράγματα, διότι μια τέτοια ενδεχόμενη ρότα της πολιτικής Τραμπ δεν θα είχε αντανάκλαση μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν βεβαίως πολλά ερωτηματικά, πολλές μαύρες σκιές και πρέπει να δούμε πού τελικά θα κατασταλάξει η γραμμή Τραμπ. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία και εν μέρει η Ολλανδία έχουν πει πως, κατ’ αυτές, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Και είναι πιθανό, αν τυχόν φύγει το Ταμείο, να γίνει η απουσία του αντικείμενο εκμετάλλευσης και αφορμή για προβολή νέων αξιώσεων. Αλλά ας μην προτρέχουμε, θα δούμε».

Με αφορμή την εκλογική άνοδο των Οικολόγων Πράσινων στην Ολλανδία και την εντυπωσιακή συγκέντρωση 130.000 υποστηρικτών του Μελανσόν, στο Παρίσι, ο κ. Μπαλαούρας ρωτήθηκε εάν εκτιμά πως «κάτι κινείται» και προς τα αριστερά (όχι μόνο προς την ακροδεξιά) στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, οι λαοί της δεν πείθονται ότι ισχύουν όσα προέβλεπε η συνθήκη της Ρώμης, πριν από 60 χρόνια», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως θεωρεί σημαντική παράμετρο το αν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες θα μετακινηθούν προς τα αριστερά. «Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να αποφασίζουν να πεθάνουν πολιτικά, διότι τους έχει οδηγήσει σε βαθύτατη, σε υπαρξιακή κρίση η πολυετής ταύτισή τους με τους συντηρητικούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαούρα, διαφαίνεται και στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το SPD, μια τάση για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς, το Linke. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς, σημείωσε. .

«Στελέχη του SPD εκτιμούν ότι, ναι μεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, αφού – όπως επισημαίνουν ως παράδειγμα, το Linke πχ αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούν πως είναι θετικά τα αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας, σε διάφορα κρατίδια. Κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Πηγή: Στο Κόκκινο