Macro

Η υπόθεση Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής

Την «κουλτούρα της συνενοχής» καταγγέλλουν στα κύρια άρθρα τους οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες που βλέπουν στην υπόθεση Γουαϊνστάιν έναν κώδικα συμπεριφοράς που ευνοήθηκε από ένα σύστημα μισογυνισμού και ανηθικότητας.

Washington Post, New York Times, Boston Globe, Los Angeles Times… οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν τα κύρια άρθρα τους στην υπόθεση Γουαϊνστάιν. Αναζητούν τους λόγους για αυτήν την «εθνική ομερτά» που αφορά τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής.

«Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι μία βιομηχανία που οικοδομήθηκε γύρω από πλασματικά πρόσωπα και πλασματικά σενάρια κατάφερε να ισχυρίζεται για τόσο καιρό ότι όλα είναι καλά. Δεν προκαλεί εν τέλει έκπληξη ούτε το ότι η έννοια της ηθικής είναι τόσο ευμετάβλητη και πλασματική όπως και ό,τι άλλο υπάρχει στο Χόλιγουντ αυτό της παγέτας και των στρας, σύμφωνα με τον συντάκτη του κύριου άρθρου των New York Times Bret Stephens στο κείμενο με τίτλο «Ο Γουαϊνστάιν και η κουλτούρα της συνενοχής».

«Οπως και άλλοι λάγνοι, σαν τον Μπιλ Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γουαϊνστάιν εκμεταλλεύθηκε μία κουλτούρα που συχνά υμνεί, συστηματικά επιδεικνύει, καμιά φορά διευκολύνει, σπανίως καταγγέλλει και υπερβολικά συχνά συγχωρεί τις συμπεριφορές τις οποίες τόσο συχνά υιοθετούν», γράφει ο Bret Stephens.

Γενικευμένο πρόβλημα

«Πρόκειται για το ίδιο είδος συνενοχής που έχει προστατεύσει τόσους άλλους Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν σε τόσους άλλους χώρους», αναφέρει στο κύριο άρθρο της Washington Post στο οποίο παρατίθενται ως παραδείγματα οι περιπτώσεις του Ρότζερ Έιλς του Fox News, του Μπιλ Ρέιλι, βεντέτας της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και προστατεύονται από το Fox News, το οποίο πλήρωσε πολλά εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για την κάλυψή τους.

«Οι λεπτομέρειες αυτών που διέπραξε ο Γουαϊνστάιν είναι αποκρουστικές. Αλλά αυτό που σοκάρει επίσης είναι ότι η κατάχρηση αυτής της θέσης ισχύος φαίνεται ότι αποτελούσε κοινό μυστικό», γράφει η Washington Post.

«Ακόμη και αν οι ιστορίες για την καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Γουαϊνστάιν δεν πήραν ποτέ μεγάλη δημοσιότητα, εμφανίσθηκαν με τη μορφή των ιχνών και των φημών…Το διοικητικό συμβούλιο του κ. Γουαϊνστάιν, που πρόσφατα τον απέλυσε, γνώριζε τις κατηγορίες τουλάχιστον από το 2015, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα».

Πηγή: Left από ΑΠΕ-ΜΠΕ