– H Κυβέρνηση φαίνεται να έχει παρατήσει το ζήτημα των μαζικών εξετάσεων. Δεν φαίνεται να πρόκειται περί μιας επιστημονικής επιλογής, αλλά είναι μια οικονομική επιλογή για να μην την πούμε ταξική. “Κάνε τεστ ιδιωτικά, αλλιώς – αν αρρωστήσεις- θα μιλήσεις με άσχετους στον ΕΟΔΥ που θα σε προτρέψουν πάντα να μείνεις σπίτι”.
– Αυτό που λέει ο κ. Τσίοδρας, πως αν έχουμε συμπτώματα να πάρουμε τον γιατρό μας κάποιος να τον ενημερώσει πως δε μένουμε στη Φιλοθέη να έχουμε το δικό μας γιατρό stand by. Το ξέρει ο άνθρωπος, απλώς εντάσσεται δυστυχώς στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης.
– Η Κυβέρνηση έχει παρατήσει το ζήτημα των μαζικών εξετάσεων γιατί είναι πολιτική επιλογή. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος και το πολιτικό κόστος μικρότερο.
– Η Κυβέρνηση δε μπορεί να δυσαρεστήσει τους κλινικάρχες, επιτάσσοντας τα νοσοκομεία τους και τα εργαστήρια τους γιατί χρωστά γραμμάτια σε αυτόν τον τομέα, με του οποίου τη στήριξη κυβερνά.
– Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή είναι εγκληματικός. Αν αρρωστήσουν και στα νησιά ο ιός δε θα κάνει διακρίσεις σε Έλληνες και ξένους. Αυτό -φυσικά- το γνωρίζει. Δε δρα και πάλι προσπαθώντας να μειώσει το πολιτικό κόστος.
– Η Κυβέρνηση γαμεί από τώρα τον κόσμο που εργάζεται επιτρέποντας στους εργοδότες να επιλέξουν για το προσωπικό τους την εκ περιτροπής εργασία για να μειωθεί το κόστος στο μισό. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι οι πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας ανεστάλησαν και ως αποτέλεσμα έχει το δικαίωμα να ξοδέψει χρήματα όπως θέλει για την αναστολή της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Πρακτικά, η απαγόρευση απολύσεων και η απαγόρευση αλλαγής των εργασιακών σχέσεων ήταν στη φαρέτρα της αλλά δεν τα χρησιμοποιεί.
– Η Κυβέρνηση στηρίζεται από ολιγάρχες του πλούτου που μέσω των ΜΜΕ τους στήνουν προφίλ εθνάρχη στον πρωθυπουργό και ως στιγμής ο κόσμος τσιμπάει. Η ανάγκη για κοινότητα και αλληλεγγύη είναι κρίσιμες μεταβλητές συναισθήματος σε περιόδους κρίσης κάτω από τη φτερούγα ακόμα και ενός νεοφιλελεύθερου Πατερούλη.
– Η Κυβέρνηση δε θέλει να προσλάβει αρκετό υγειονομικό προσωπικό γιατί θα δώσει λάθος σινιάλα στους πολιτικούς της φίλους: “Ξοδεύετε φράγκα στη δημόσια υγεία που δεν αφορά εμάς. Πότε θα μας δώσετε αυτά που υποσχεθήκατε;”
– Η Κυβέρνηση γνωρίζει πως πάμε σε ύφεση ίσως και μεγαλύτερη από του 2012, με πάνω από -5% περίπου σίγουρα. Μέρος της εκλογικής της πελατείας (μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες) και ο κλάδος του τουρισμού φέτος διαλύθηκε οικονομικά, πάει για μισό τζίρο. Η ισόποση ανάπτυξη το 2021 θα φέρει απλώς ίσα βάρκα-ίσα νερά, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια αυτών των κοινωνικών στρωμάτων να αυξάνεται πιο ραγδαία από την ανάπτυξη.
– Μακροδομικά η ελληνική κοινωνία έχει ένα τεράστιο ποσοστό μικροαστών. Όταν τελειώσει το κακό δε θα στηρίξουν μακροχρόνια προγράμματα ανάταξης των δημοσίων αγαθών παρόλο που τώρα χειροκροτούν τους γιατρούς. Η αντίληψη πως μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος αλλά να μειώνεται και η φορολογία είναι οικονομικά ασύμπτωτη. Η αντίληψη πως μπορεί να φτιαχτεί ΕΣΥ σε 4 χρόνια είναι για γέλια.
– Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει επιλέξει ήπιους τόνους και προτάσεις. Καλό για αρχή, όχι για πάντα. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα τώρα δεν μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτικός αλλά και ελεγκτικός. καταγγελτικός και στοιχισμένος με τη δυσαρέσκεια λόγω των αστοχιών της κυβέρνησης.
– 3 δις άνθρωποι εγκλεισμένοι. Κρατικές πολιτικές αποσόβησης της κρίσης τώρα και όχι μετά. “Θα μοιραστούμε αναλογικά τη ζημιά μετά; θα πληρώσουν περισσότερα οι από πάνω;” Αυτά θα απασχολήσουν σύντομα τα κινήματα που θα ξεσπάσουν.