Συνεντεύξεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μας χλεύασαν αλλά πρώτη φορά η Ελλάδα έχει όπλα απέναντι σε κρίση (Ηχητικό)

Τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει τι αξιολογούμε περισσότερο, πρώτη φορά η χώρα έχει αποθεματικό την ώρα κρίσης, πρέπει αυτό και όλα τα άλλα κονδύλια να γίνει «ζεστό χρήμα» και όχι δάνεια και διευκολύνσεις, ώστε να μην έχει βαρίδια η ανάκαμψη, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 σημείωσε την αλλαγή στάσης των πλούσιων της ΕΕ που κάποτε αποκαλούσαν το Νότο… «γουρούνια» (PIGS), τη σπουδαιότητα της προώθησης «ευρω-κορωνοομοολόγου», ενώ προειδοποίησε για άλμα αντιευρωπαϊσμού στην Ιταλία και υπογραμμίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική μίας άλλης Ελλάδας και Ευρώπης.

Όταν οι ισχυροί κινδυνεύουν δεν είναι αναποφάσιστοι, στη Νότια Ευρώπη με πικρία θυμόμαστε να μας λένε PIGS, τώρα Ολλανδία, Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες οδηγούν την ΕΕ σε άρση του Συμφώνου Σταθερότητας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευ.Τσακαλώτος, προσθέτοτνας ωστόσο ότι δεν έχουν καταλάβει ότι και για το καθαρά υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, η κοινωνία πρέπει να είναι όρθια και προπαντώς χωρίς πολλά χρέη.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα επιβραδύνει πολύ την ανάκαμψη η μείωση εισοδήματος και οι δανειακές υποχρεώσεις προσώπων και επιχειρήσεων, γι` αυτό χρειάζεται «ζεστό χρήμα» και αυτό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει, χρησιμοποιώντας και το «μαξιλάρι» του αποθεματικού.

Δεν είναι αρκετά, τόνισε τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα 533 ευρώ σε εργαζόμενους ούτε οι διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, καθώς την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης δεν θα μπορεί ο κόσμος να δαπανήσει, οι επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις.

Για το λόγο αυτό σωστά είναι στην πρώτη γραμμή η έκδοση ενός ευρωομόλογου «coronabond», είναι πεδίο διεκδίκησης και μάχης που μπορεί να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους, την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, τους Πράσινους και άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι αν επικρατήσουν Γερμανοί και Ολλανδοί, η πολιτική κατάσταση στη νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία δεν θα είναι πολύ φιλοευρωπαϊκή στο μέλλον, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει βοηθήσει ότι πηγαίνουν οι Κουβανοί να βοηθήσουν, στέλνουν βοήθεια οι Κινέζοι, αλλά όχι Ολλανδοί και Γερμανοί.

Σε αυτή τη συγκυρία είναι και πάλι, κατά τον ίδιο, πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δώσει προοπτική για μία άλλη Ελλάδα και μία άλλη Ευρώπη.

Ζήτησε στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι να πάρουν όλο τον μισθό τους αντί του επιδόματος, καθώς και να υπάρξει ειδικό μέρισμα για ειδικές ομάδες από αυτούς που θα χρειαστούν καραντίνα και δεν έχουν εισοδηματικές αντοχές να μείνουν εκτός εργασίας.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε μάλιστα ότι δεν τονώνεται ο τουρισμός χωρίς ροές από Βρετανία και Ιταλία χωρίς εσωτερική ζήτηση, καθώς, όπως αναρωτήθηκε, ποιος θα πάει αν δεν έχει χρήμα και φοβάται;

Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» του αποθεματικού που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος θύμισε ότι «μας χλεύασαν», αλλά σε καμιά χρεοκοπία ως τώρα η Ελλάδα δεν είχε μεριμνήσει για αποθεματικό για να αντιμετωπίσει κρίση, «θα μιλάγαμε για άλλη Ελλάδα», το 1896, τη δεκαετία του `30, το 2008-2009.

«Τώρα, ο κόσμος καταλαβαίνει τι αξιολογούμε περισσότερο», σημείωσε, «έχουμε χρέος να επενδύσουμε στη δημόσια Υγεία, να βάλουμε θεμέλια τώρα, να επενδύσουμε στα πράγματα που μας κάνουν κοινωνίες πιο ανθεκτικές, αλληλεγγύης και συμβίωσης».

Πηγή: Στο Κόκκινο