Τηρουμένων των αναλογιών στα πληθυσμιακά δεδομένα και στη χρήση της γλώσσας, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είναι πολύ πιο επιτυχημένος στον χειρισμό των κοινωνικών δικτύων από το ίνδαλμά του, τον Ντόναλντ Τραμπ. O Αμερικανός Πρόεδρος έχει περίπου 23 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook έναντι 3,2 εκατομμυρίων θαυμαστών που έχει ο Σαλβίνι, αλλά οι οπαδοί του Ιταλού ακροδεξιού είναι πολύ περισσότερο ενεργοί. Για παράδειγμα, ο αριθμός των χρηστών που είδαν ή/και σχολίασαν, μοιράστηκαν, δήλωσαν πως τους αρέσουν οι 82 αναρτήσεις που έκανε ο Σαλβίνι κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έφτασαν τα 2,6 εκατομμύριο. Το ίδιο διάστημα οι αντιδράσεις στις 32 αναρτήσεις του Τραμπ ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια. (Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του πρακτορείου Reuters και την εταιρεία επικοινωνιακών συμβούλων MR&Associati με έδρα το Μιλάνο).
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό με την κωδική ονομασία “Θηρίο”, το επιτελείο Σαλβίνι υπό τη διεύθυνση του 45χρονου Λούκα Μορίσι, βετεράνου των επιχειρήσεων, ασχολείται σε 24ωρη βάση με την παρακολούθηση και επεξεργασία δεδομένων στα κοινωνικά δίκτυα επιλέγοντας συγκεκριμένα θέματα στα οποία “παρεμβαίνει” το αφεντικό τους, το οποίο κάνει κατά μέσον όρο δέκα αναρτήσεις την ημέρα στο Facebook και πολύ περισσότερες αναδημοσιεύσεις στο Twitter, το YouTube και το Instagram.
Από το ίδιο επικοινωνιακό σύστημα επιλέχθηκαν για σχολιασμό και οι τελευταίες ακροδεξιές προβοκάτσιες στη Μυτιλήνη με τον σταυρό που “ενοχλεί τους μετανάστες, δεν αρέσει στις ΜΚΟ και τον ρίχνουν”. Ελπίζω οι ντόπιοι να ξαναστήσουν αυτόν τον υπέροχο σταυρό στην κορυφή πάνω από τη θάλασσα, σχολίασε ο Σαλβίνι, που οραματίζεται μια Ευρώπη υπερφρούριο και έχει κλείσει τα λιμάνια της Ιταλίας στα πλοία της ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Το σχόλιο του Ιταλού ακροδεξιού ηγέτη επέστρεψε στην Ελλάδα με αναπαραγωγή από ακροδεξιές ιστοσελίδες.
Εντυπωσιασμένος από τον μηχανισμό του Σαλβίνι δήλωσε ο ακροδεξιός “γκουρού” Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής της στρατηγικής Τραμπ, που επιχειρεί να οργανώσει ένα μαύρο μέτωπο στην Ευρώπη, στα πρότυπα εκείνου της Αμερικής, που συσπείρωσε από ακροδεξιούς και ευαγγελικούς μέχρι την Κου Κλουξ Κλαν. Ο τρόπος με τον οποίο ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα είναι “αριστοτεχνικός”, είπε ο Μπάνον υποδεικνύοντας σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς να μάθουν από το “παράδειγμα” του ηγέτη της Λέγκας.
Ο μηχανισμός του “Θηρίου” ανέλαβε δράση τον Ιανουάριο του 2014, τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Λέγκας από τον Ματέο Σαλβίνι. Δημοσκοπικά το ακροδεξιό κόμμα βρισκόταν τότε στα τάρταρα, κοντά στο 3%. Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου η Λέγκα πήρε το 17,5 και ο Σαλβίνι συγκυβερνά πλέον την Ιταλία, εκτοξεύοντας καθημερινά ρατσιστικό δηλητήριο με τη δημοσκοπική δύναμή του να ξεπερνά το 30%.
ΥΓ.: Η ανάρτηση του Σαλβίνι για τη Μυτιλήνη έχει ξεπεράσει τις 21.000 αντιδράσεις και αγγίζει τις 5.000 κοινοποιήσεις.
Στρατής Αγγελής
Πηγή: Η Αυγή