Macro

Το Netflix επαναπροσδιορίζει τον διαχρονικό χαρακτήρα της Patricia Highsmith στο ανατριχιαστικό Ripley

Σε ένα βαθμό, οι ιστορίες για τον Τομ Ρίπλεϊ δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις πράξεις του όσο με το ξεκαθάρισμα μετά. Ο Steven Zaillian, ο εξαιρετικός σεναριογράφος του “Schindler’s List” και του “The Night Of”, στηρίζεται σε αυτή την πτυχή του χαρακτήρα της Patricia Highsmith, παρουσιάζοντας μια ψυχρή, κλινική εκδοχή του Tom Ripley ως κάποιον που είναι ευτυχισμένος μόνο όταν ικανοποιείται με την ικανότητά του να ξεγελάει τους ανθρώπους. Δεν είναι απατεώνας με την παραδοσιακή έννοια του όρου, καθώς το κέρδος μοιάζει να είναι σχεδόν δευτερεύον – το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει. Είναι πραγματικά άνετος μόνο όταν λέει ψέματα, πλέκοντας ιστορίες για τους επιθεωρητές που τον ακολουθούν ή τους υποψιασμένους φίλους του. Το “Ripley” του Zaillian θα είναι πιθανότατα πολύ αργό για τους θεατές του Netflix που αναζητούν κάτι με περισσότερη ένταση, αλλά είναι ένα εκπληκτικά καλοφτιαγμένο έργο για την τηλεόραση με έναν πλούτο ταλέντου πίσω από την κάμερα που ανταγωνίζεται τις μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες. Και στέκεται εντυπωσιακά από μόνο του, πετυχαίνοντας πολλά από τα χτυπήματα του πρωτότυπου βιβλίου και των διασκευών του, όμως το κάνει με έναν τρόπο που μοιάζει αρκετά φρέσκο ώστε να προκαλεί ανατριχίλα.
 
Ο εκπληκτικός Andrew Scott, ο οποίος θα έπρεπε να είχε κερδίσει φέτος Όσκαρ για τη δουλειά του στο “Όλοι εμείς οι ξένοι”, αλλά μάλλον παραμένει πιο γνωστός για το “Fleabag” και το “Sherlock”, βάζει τη σφραγίδα του σε έναν Tom Ripley που έχει μεταφερθεί στη δεκαετία του 1960. Σε αντίθεση με κάποιες εκδοχές αυτής της ιστορίας, αλλά πιο πιστά στην Highsmith, αυτός ο Ripley είναι ένας απατεώνας από την αρχή. Άλλοι Ρίπλεϊ υπήρξαν πλάσματα της κατάστασης που βρέθηκαν, είτε πρόκειται για την παθιασμένη εκδίκηση του Αλέν Ντελόν στο ” Purple Noon” είτε για τα συναισθηματικά ξεσπάσματα βίας του Ματ Ντέιμον στο ” The Talented Mr. Ripley”. Ο Ρίπλεϊ του Σκοτ είναι αρπακτικό. Αυτό που βλέπουμε από αυτόν στη Νέα Υόρκη είναι μικρές απατεωνιές, αλλά υπάρχει κάτι άγονο και νεκρό πίσω από τα μάτια αυτού του Τομ Ρίπλεϊ, μια αίσθηση που ενισχύεται και μάλιστα ενσαρκώνεται στην πανέμορφη ασπρόμαυρη κινηματογράφηση του Ρόμπερτ Έλσουιτ (“There Will Be Blood”). Ο “Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ” έχει συχνά διασκευαστεί με τρόπο που έμοιαζε ιδρωμένος, καυτός και παθιασμένος – αυτός εδώ είναι παγωμένος, αποξηραμένος από χρώματα και τα πιο ανθρώπινα συναισθήματα. Η επιλογή αυτή εξυπηρετεί στην πραγματικότητα την ανάγνωση του Ρίπλεϊ ως ενός ανήθικου πλάσματος, κάποιου που δεν ξεπερνά τα όρια του σωστού και του λάθους, καθώς ούτε καν τα σκέφτεται.
 
Το σκηνικό θα είναι οικείο σε όποιον έχει διαβάσει τη Χάισμιθ ή έχει δει τις ταινίες. Ο Ρίπλεϊ καλείται από έναν εφοπλιστή να βρει τον γιο του στην Ιταλία, έναν νεαρό ονόματι Ντίκι Γκρίνλιφ (Τζόνι Φλιν), ο οποίος σπαταλά τα χρήματα της οικογένειας και τη ζωή του με μια φίλη του ονόματι Μαρτζ Σέργουντ (Ντακότα Φάνινγκ). Οι πτυχές του τρόπου ζωής του playboy Greenleaf είναι εδώ σε αυτή την εκδοχή, αλλά μειωμένες από τον Zaillian. Δεν πρόκειται για μια ιστορία που κάποιος παρασύρεται σε αφάνταστες υπερβολές, γεγονός που προσθέτει στην κοινωνιοπαθητική φύση του Ripley. Για να μην σας το χαλάσω, παίρνει δραστικά μέτρα για να κρατήσει τη νέα του ζωή στην Ιταλία στην αρχή της σειράς των 8 επεισοδίων, αποφεύγοντας τις αρχές και τη Marge κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σειράς. Στο ρόλο του Φρέντι Μάιλς έχει ενδιαφέρον η ερμηνεία του Έλιοτ Σάμνερ, ενώ ο Μαουρίτσιο Λομπάρντο είναι πολύ αποτελεσματικός ως επιθεωρητής Πιέτρο Ραβίνι.
 
Αν ο Andrew Scott είναι ο πρωταγωνιστής του “Ripley”, η κινηματογράφηση του Elswit είναι ο καλύτερος δευτεραγωνιστής. Ο άνθρωπος που γύρισε τα “Boogie Nights”, “Magnolia”, “Good Night, and Good Luck”, “Michael Clayton” και τόσα άλλα φέρνει στο “Ripley” μια οπτική αυτοπεποίθηση που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στην τηλεόραση. Εναλλάσσει πανέμορφα πλάνα από μια από τις πιο όμορφες χώρες της Γης, την Ιταλία, με τους απέραντους εσωτερικούς χώρους που κρύβουν έναν άνθρωπο σαν τον Τομ Ρίπλεϊ. Η σκηνοθεσία του Zaillian είναι επίσης εξαιρετική, ειδικά στις εκρηκτικές στιγμές. Ο τρόπος με τον οποίο στήνεται και εκτελείται η βασική αναμέτρηση μεταξύ του Tom και του Dickie -μαζί με τα επακόλουθα- κόβει την ανάσα. Η εξαιρετική μουσική του Jeff Russo (ο οποίος έκανε αριστουργηματική δουλειά στην τηλεοπτική εκδοχή του “Fargo”) αξίζει επίσης τα εύσημα για τη διάθεση που δημιουργεί.
 
Η διάθεση είναι μια καλή λέξη για αυτή την εκδοχή του “Ripley”. Και είναι μια μουντή, με ελάχιστα περιθώρια για κατανοητή ανθρώπινη συμπεριφορά, γεγονός που κάνει τη βαθμονομημένη ερμηνεία του Scott ακόμα πιο εντυπωσιακή. Μοιάζει σαν οι ιστορίες των Clement και Minghella να προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον Tom Ripley μέσα από τον θυμό του ή ακόμα και την έλξη του για τον Dickie Greenleaf. Ο Steven Zaillian και ο Andrew Scott απογύμνωσαν τον Tom Ripley ως τον πυρήνα του: Έναν απατεώνα που δεν έχει κανένα ενδοιασμό να κλέψει οτιδήποτε, είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για τέχνη, είτε για μια ολόκληρη ζωή.
 
Brian Tallerico