ΣΥΡΙΖΑ

«Εφόσον αυτός ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για μας, έχουμε την υποχρέωση να τον αλλάξουμε»

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας

 

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας (International Day Against Homophobia and Transphobia) διότι στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η 26η ετήσια ημέρα μνήμης (10η από την επίσημη αναγνώρισή της τη 19η Ιανουαρίου 2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) βρίσκει τους πολύμορφους και πολυεπίπεδους αγώνες κατά των διακρίσεων πιο δυναμικούς από ποτέ. Σε μια μάχη για τη διαμόρφωση, αφενός, ενός συμπεριληπτικού νέου πλαισίου ύπαρξης και δράσης των «διαφορετικών» ανθρώπων και, αφετέρου, ενός πεδίου κριτικής και δημιουργίας νέων παραδειγμάτων απέναντι στο κυρίαρχο μοντέλο και την ιδεολογία του αποκλεισμού.

Στον απόηχο της καταγραφής της ανοδικής πορείας της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα στο χώρο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων (15η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες ‒ χάρτης 2016 της ILGA-Europe) ύστερα από:

  • την εισαγωγή του νέου Συμφώνου Συμβίωσης,
  • της σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας
  • την κατάργηση της διάταξης Λοβέρδου 39Α
  • την κατάργηση του άρθρου 347 ΠΚ
  • τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου κ.ά.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό όλο το φάσμα των θεσμικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την άρση των διακρίσεων εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Άλλωστε οι βασικές αυτές θεσμικές κατοχυρώσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα στάδιο, όπλο στα χέρια των κινημάτων, για τον περαιτέρω διάλογο, τη διεκδίκηση και τη διαμόρφωση των όρων της ισότιμης αναγνώρισης όλων των σωμάτων στον δημόσιο χώρο. Ένα στάδιο ορατότητας της μάχης κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και τρανσφοβίας και ευρύτερα της κουλτούρας που γεννά το ρατσισμό απέναντι σε Λεσβίες, Γκέι, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ ‒ άντρες, γυναίκες κ.ά., Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Είτε γεννιόμαστε, είτε γινόμαστε, είτε απλώς είμαστε: εφόσον αυτός ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για μας, έχουμε την υποχρέωση να τον αλλάξουμε!