Συνεντεύξεις

Θοδωρής Δρίτσας: Η κυβέρνηση αναβιώνει τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό που έχει πληρώσει οδυνηρά η χώρα

Αναβίωση του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, τον οποίο η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία της έχουν πληρώσει «πάρα πολύ οδυνηρά» επί δεκαετίες, συνιστούν οι εξελίξεις για το «Ελληνικό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Πρακτορείο 104,9 FM». Κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ο κ.Δρίτσας επισήμανε ότι ότι «ήδη έγινε τον προηγούμενο μήνα σχετική νομοθετική ρύθμιση» και τώρα, μετά και τη νέα απόφαση «θα ακολουθήσουν κι άλλα φαντάζομαι, ώστε όλο το πλαίσιο της επένδυσης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ιδιώτη επενδυτή».

Πρόσθεσε ότι το «Ελληνικό» αντιμετωπίστηκε εξαρχής από την πλευρά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ως ένα τεράστιο οικόπεδο προ ανοικοδόμηση, ενώ από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε διαδικασία αλλαγής των όρων τής μέχρι τότε διαμορφωμένης σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη, «κατάφερε πάρα πολλά». «Να πω το πιο εμβληματικό: το «Ελληνικό», εάν τηρηθούν οι συμφωνίες που ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε, θα ξεκινήσει να αναδομείται και να αξιοποιείται από το τεράστιο υπερ-τοπικής σημασίας πάρκο – πνεύμονα πρασίνου, που θα είναι το πρώτο που πρέπει η εταιρεία να κάνει και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Ενώ στη σύμβαση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αυτό έμενε τελευταίο, για κάποτε, μετά από 30 χρόνια ίσως. Απέναντι σε αυτό, το ΚΑΣ στην προηγούμενη περίοδο και με μια τεχνητή ένταση που διαμορφώθηκε τότε -φυσικά κανείς μπορεί να έχει απόλυτη βεβαιότητα ότι όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία, γίνονται με πιέσεις των ενδιαφερομένων ιδιωτικών συμφερόντων, εν προκειμένω της LAMDA Development- τι έκανε; Έκανε αυτό το οποίο κάνουν σε όλα τα κράτη του κόσμου. Κάθε χώρος δημόσιου ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται ελέγξιμος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συνολικά, αυτό δεν εμποδίζει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κανέναν να προχωρήσει, εφόσον υπάρχουν οι προαπαιτούμενοι όροι, αλλά οι αρχαιολογικές αρχές του τόπου κάθε κράτους, έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν τον πρώτο λόγο για τον έλεγχο. Αυτό θεωρήθηκε γραφειοκρατία. Αυτό δηλαδή, το οποίο αποτελεί την αξιοπρέπεια κάθε κράτους σε όλον τον κόσμο, θεωρήθηκε γραφειοκρατία τότε, με πηχυαίους τίτλους εφημερίδων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρει την επένδυση. Τώρα αυτό αντιστρέφεται έτσι όπως το ζητούσε ο ιδιώτης» υποστήριξε ο κ.Δρίτσας και πρόσθεσε ότι όλοι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, αλλά υπάρχουν κανόνες που ισχύουν σε όλον τον κόσμο.

Σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «αυτά έχουν κατά κόρον ανακοινωθεί από την πλευρά της ΝΔ και προεκλογικά, και στη μετεκλογική περίοδο στη νέα αυτή φάση. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι καινούργιο γίνεται στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη δική της πλευρά και να οικειοποιηθεί τα επιτεύγματα που με πολύ μεγάλες και οδυνηρές θυσίες, πολλές φορές εξαναγκαστικές θυσίες, πέτυχε η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ακούσει τον κ.Μητσοτάκη να λέει κάτι για την έξοδο της χώρας από το τέταρτο μνημόνιο, παρότι όλο αυτό το διάστημα τόσο το κόμμα της ΝΔ, όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και ένα ολόκληρο σύστημα, που κατά τη γνώμη του κ.Δρίτσα τους περιβάλλει, μιλούσαν για το τέταρτο μνημόνιο. «Αυτή η περιγραφή έχει εξαφανιστεί πια από τη ρητορική, και την κυβερνητική και την κομματική, και αυτό είναι απορίας άξιο. Νομίζω ότι κάποια απάντηση για αυτό πρέπει να δοθεί, γιατί με αυτήν τη ρητορική πέτυχαν να δηλητηριάσουν τον δημόσιο βίο και να κερδίσουν αν θέλετε και ένα ποσοστό Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ.Δρίτσας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πολύ συστηματικά αυτά τα χρόνια κι ότι έκανε πράγματι «μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια, όχι κατά ανάγκη αριστερή, αλλά σοβαρή και υπεύθυνη», οδηγώντας βήμα- βήμα τη χώρα «στο να ολοκληρώσει αυτή την περιβόητη μνημονιακή σύμβαση και να διαμορφώσει όρους ανάκαμψης»._

Πηγή: Η Αυγή