Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Το πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης που εισάγει η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

▶️ Το πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης που εισάγει η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
▶️ Η υπερπροβολή των θετικών ρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να κρύψει τις 3 εξαπατήσεις προς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
▶️ Με το σύστημα προσλήψεων μονίμων κι Αορίστου Χρόνου εκπαιδευτικών στις Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης η ΔΥΠΑ λειτουργεί ως «λαγός» για την δημιουργία σκληρού πελατειακού κράτους της ΝΔ στο δημόσιο.
▶️ Μιλώντας στην Ολομέλεια για το Σ/Ν για την επαγγελματική ασφάλιση, τόνισα:
Το ελληνικό μοντέλο της Επαγγελματικής Ασφάλισης που προτείνεται διέπεται από δύο διαφορετικά πλαίσια: ένα «αυστηρό» για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), παλιά και νέα, και ένα «χαλαρό» που παρακάμπτει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ασφαλιστικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνται από όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στα επαγγελματικά ταμεία. Έτσι χαμένοι νομοσχεδίου είναι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των υφιστάμενων και των νέων ΤEA, τα ταμεία αλληλοβοήθειας και οι ασφαλισμένοι τους, ενώ κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα περισσότερο οι πολυεθνικές
Στην Ενότητα Β με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές ρυθμίσεις επιχειρείται μια μεγάλη εξαπάτηση με αιχμή του δόρατος την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τις θετικές ρυθμίσεις. Πίσω από κάποιες υπερπροβεβλημένες θετικές ρυθμίσεις (π.χ. συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας, σύνταξη ανάπηρων ορφανών παιδιών, δυνατότητα εργασίας αναπήρων συνταξιούχων κ.ά) κρύβονται τρεις εξαπατήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων:
α) ότι κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη, οι μόνες αυξήσεις που έχουν πάρει είναι εκείνες που προέβλεπε ο νόμος Αχτσιόγλου το 2017, ενώ με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τη μη απόδοση ολόκληρων των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ ζημιώθηκαν 6 δις σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα δεν καταργήθηκε η προσωπική διαφορά, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης μόνο για όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια και δεν καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης επί των συντάξεων.
β) η απάτη των fast track διαδικασιών απονομής συντάξεων κατέληξε σε πληθώρα λαθών εις βάρος των ασφαλισμένων και παρόλα αυτά τώρα θα επεκταθεί και στις επικουρικές,
γ) αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και μέσα στο 2024 θα υπάρξει και νέα αύξηση.
Ενώ η αύξηση του ορίου οφειλών στα Ταμεία από τα 20.000 € στα 30.000 δεν ακολουθεί την επιτυχημένη μέθοδο του κουρέματος και ρύθμισης σε 120 δόσεις. Και το κλιμακωτό έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων (150€-200 €) στους έχοντες προσωπική διαφορά και σύνταξη έως 1.600€ είναι ψίχουλα μπροστά στην καταργημένη 13η σύνταξη.
Αναφερόμενη στη συνέχεια στο σύστημα προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών στις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ και τη δημιουργία Μητρώου Έκτακτου Προσωπικού, τόνισε ότι είναι ο ορισμός της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού: πλειοψηφία οριζόμενη από τον Διοικητή (βλ. Υπουργό Εργασίας) στις επιτροπές κρίσης. Η ΔΥΠΑ γίνεται «λαγός» για εφαρμογή δομημένης συνέντευξης και τεστ προσωπικότητας στους προσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ενώ η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται περισσότερο από τη διδακτική και έτσι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ με εμπειρία ετών κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολών.
Μιλώντας για την τροπολογία Γεωργιάδη για τη νομιμοποίηση μεταναστών, τόνισα ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και δηλητηριάζει τον Ελληνικό λαό χρόνια τώρα.
Δηλητηριάζοντας όμως την κοινωνία με ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, καχυποψία απέναντι στο «διαφορετικό», στον «άλλο», τον ξένο, η ΝΔ υποθάλπει το μίσος και τη βία. Δεν είναι άσχετη η έκρηξη βίας ενηλίκων και ανηλίκων, του bullying στα σχολεία και της τυφλής οπαδικής βίας το τελευταίο διάστημα.
Τώρα που φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία με την ανυπαρξία εργατικών χεριών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Η τροπολογία αποτελεί την πρώτη ρωγμή στο αντιμεταναστευτικό τείχος που έχτισε. Θα την ψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές για να έχουμε μία ουσιαστική συμπερίληψη και ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και η οποία μόνο θετικά μπορεί να βιώσει από αυτή την ένταξη.
Καταλήγοντας, δήλωσα ότι, με βάση όλα αυτά, η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο.