Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί κανένα έλεγχο των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών

Με το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της ΕΕ η κυβέρνηση ΔΕΝ υλοποιεί τον Κανονισμό, και ΔΕΝ προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες και προϊόντα μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης.
▶️ Στην ομιλία της Θεανούς Φωτίου επί του Σ/Ν για τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ισχύει υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη-μέλη, αρχικά αναφέρθηκε στην 5η γυναικτονία για το 2024 που έγινε χτες. Η γυναικτονία αυτή έχει όνομα. Τη λένε Κυριακή Γρίβα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, 5 χρόνια τώρα, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα κατά των γυναικών με αποτέλεσμα καμία γυναίκα, μητέρα, αδελφή, κόρη να μην είναι ασφαλής. Η Νέα Αριστερά όπως έχει δεσμευτεί ότι θα βρίσκεται παντού, βρέθηκε χτες μαζί με τα κινήματα στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, αλλά και σήμερα ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος καταθέτει τροπολογία για την άμεση νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».
▶️ Επι του νομοσχεδίου τόνισε ότι:
Ο Κανονισμός έρχεται να προστατεύσει τους ευρωπαίους πολίτες που χρησιμοποιούν υπηρεσίες και προϊόντα μεγάλων διεθνών ψηφιακών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης που έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ από αυθαιρεσίες και καταπατήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα ο Κανονισμός στοχεύει στην προστασία από παράνομα διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες και από απάτες σε on line πωλήσεις, από παιδική πορνογραφία ή ακραία βία κατά παιδιών και βία κατά των γυναικών στον κυβερνοχώρο, από τη χειραγώγηση εκλογικών επιλογών, κατάχρηση προσωπικών δεομένων για τη δημιουργία στοχευμένων προφίλ με βάση την ανηλικότητα, την εθνοτική καταγωγή, τις πολιτικές απόψεις ή τον γενετήσιος προσανατολισμό.
Το νομοσχέδιο όμως είναι ελλιπές, προχειροφτιαγμένο και ασαφές, δημιουργεί μεγάλες συγχύσεις και δεν διασφαλίζει την υλοποίηση των προστατευτικών διατάξεων του Κανονισμού. Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών ως προς τις υποχρεώσεις των ενδιάμεσων παρόχων, αλλά ούτε και για τις δυνατότητες προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Αναθέτει ρόλο εθνικού συντονιστή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με όλες τις βασικές θεσμικές, ελεγκτικές, τιμωρητικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες για τον έλεγχο των παρόχων χωρίς να διαθέτει – όπως η ίδια η αρχή ομολογεί – τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού και εμπειρογνωμόνων με εξειδικευμένα προσόντα, καθώς και εξελιγμένα τεχνικά μέσα για να ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται όπως σαφώς ορίζει ο Κανονισμός.
Η ιστορία της ΝΔ στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με ανοιχτά ακόμα τα σκάνδαλα Ασημακοπούλου-Gate», Palantir, Predator, τη διαρροή δεδομένων κατά την τηλεκπαίδευση, και φυσικά, τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, δημιουργούν υποψίες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί κανένα έλεγχο των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών.
Τέλος, όσον αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ρυθμίσεις όπως η διαδικασία υποβολής ψηφιακου αντιγράφου του δελτίου ταυτότητας σε φορείς του δημοσίου, η δημιουργία επιπλέον Μητρώου Δικαιολογητικών Διοικητικών Διαδικασιών, η παράταση, έως τέλος του 2024, της προθεσμίς ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ηλεκτρονικής απογραφής δεν ολοκληρώνουν την ψηφιακότητα, αλλά ψηφιοποιούν απλώς τη γραφειοκρατία.