Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η επαγγελματική αναδοχή μπορεί να αποτρέψει περιστατικά κακοποίησης και εκμετάλλευσης σαν αυτό της 14χρονης (βίντεο)

Καλεσμένη στην εκπομπή «Χωρίς μακιγιάζ» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά, η Αν. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, τόνισε τα εξής

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίπτωση σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ενός 14χρονου κοριτσιού. Περίπτωση με ορισμένες ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για δημόσια δομή υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη του κράτους με μια ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί αποκλειστικά κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, 12-18 ετών, τα οποία προέρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον και διαμένουν εκεί με εισαγγελική εντολή. Η συγκεκριμένη δομή είναι κλειστή και όχι ανοιχτή, όπως ισχυρίστηκε η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Τα παιδιά δηλαδή μένουν μέσα στη δομή, δεν επιστρέφουν στο σπίτι τους. Η Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι ανοιχτή δομή για να δικαιολογήσει ότι δεν υπήρχε επαρκής έλεγχος, μέριμνα και σχέδιο για κάθε παιδί ατομικά, το οποίο καταρτίζεται με βάση την ωριμότητα του να περιφρουρήσει τον εαυτό του.
Η δομή αδυνατεί να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν απέδωσε στην συγκεκριμένη περίπτωση ο υπεύθυνος παιδικής προστασίας και δεν προκύπτει αν ενημέρωσε εγκαίρως το εποπτεύον υπουργείο. Η κ. Μιχαηλίδου έφερε πέρυσι αυτή τη νομοθεσία για τον θεσμό υπεύθυνου παιδικής προστασίας στην κάθε δομή. Είχαμε πει ότι αυτό δε θα λειτουργήσει. Σήμερα δεν ξέρουμε αν τελικά ο υπεύθυνος ενημέρωσε τον πρόεδρο του διοικητικού Συμβουλίου των Κέντρων Κοινωνικής Προστασίας Αττικής εγκαίρως; Έμαθε η υφυπουργός τι συνέβη; Ή γνώριζε και δεν παρενέβη έγκαιρα;
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι οι εργαζόμενοι υπερκαλύπτουν τις ανάγκες, γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων είχε προσληφθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω Covid ή μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας. Εμείς επιμένουμε ότι το προσωπικό πρέπει να έχει σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας με την δομή ώστε να να δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ειδικούς της δομής και το παιδί.
Τα παιδιά αυτά προέρχονται πράγματι από βαριά κακοποιητικά περιβάλλοντα. Αυτός όμως, δεν είναι λόγος για να ισχυριζόμαστε ότι είναι προδιαγεγραμμένο το δυσοίωνο μέλλον τους, όπως υπονόησε η Υφυπουργός. Αυτό είναι άλλοθι που καλύπτει την αποτυχία.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση. Επανέλαβε τα λάθη που διέπραξε στην περίπτωση της 12χρονης του Κολωνού, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της δομής και εμφανιζόμενη με φόντο την εικόνα των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Δημιουργώντας τελικά μεγάλο πρόβλημα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού.
Το ερώτημα εδώ που προκύπτει είναι εάν υπήρχε περίπτωση να προλάβουμε τέτοια περιστατικά. Ναι υπήρχε. Στη συγκεκριμένη μάλιστα δομή, ζούνε μόνο 10-12 παιδιά. Εμείς με τον εμβληματικό νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία του 2018, προβλέψαμε έναν πολύ σπουδαίο θεσμό, της επαγγελματικής αναδοχής. Δημιουργεί ένα διπλό φράγμα: αποτρέπει το να μπει ένα παιδί σε ίδρυμα αλλά και επιτρέπει να βγει ένα παιδί από ένα ίδρυμα.
Βεβαίως και σε αυτήν την περίπτωση αναδεικνύεται το γνωστό θέμα της αποϊδρυματοποίησης, το οποίο όμως εξαντλείται εδώ και 4 χρόνια σε διακηρύξεις χωρίς αντίκρυσμα όταν δεν τίθεται χρονικός ορίζοντας μετατροπής όλων των κλειστών δομών σε ανοιχτές, ενώ αντίθετα ιδρύονται νέες ιδρυματικού τύπου δομές δυναμικότητας έως και 20 παιδιών. Αυτό έκανε πέρυσι η κ. Μιχαηλίδου, υπονομεύοντας την αποιδρυματοποίηση.
Εκείνο που σίγουρα μας λείπει είναι αυτό το μεγάλο εκτεταμένο δίκτυο δομών έγκυρης και έγκαιρης ανίχνευσης περιστατικών κακοποίησης στους Δήμους. Αυτό το μεγάλο δίκτυο εμείς είχαμε ξεκινήσει να δημιουργούμε με τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας στους δήμους, όπου ανιχνεύονται τέτοιες περιπτώσεις. Η ΝΔ αυτό το πάγωσε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τίποτε άλλο, παρά η παρέμβαση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης που πιστοποιεί την τελευταία πράξη του δράματος.
Ευτυχώς αυτή τη φορά το παιδί θα καταθέσει στο Σπίτι του Παιδιού και όχι στην ΓΑΔΑ, σε εξειδικευμένους επιστήμονες και σε κατάλληλο, προστατευμένο περιβάλλον. Τα Σπίτια του Παιδιού ήταν μία μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, έξι χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου λειτουργούν μόνο δύο Σπίτια του Παιδιού, που καλύπτουν την Αθήνα και τον Πειραιά.
Εμείς πιστεύουμε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δημιουργήσει μια επανάσταση δομών και προσλήψεων προσωπικού και θα σπάσει το φράγμα της ατομικής ευθύνης, δημιουργώντας τη συλλογική ευθύνη που μπορεί να σώσει τα παιδιά και τη νέα γενιά.