Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Δεν προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την ψήφιση της οδηγίας της ΕΕ που αυξάνει από το 80% και πάνω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι στην πραγματικότητα θέλει να την καταστήσει ανεφάρμοστη στη χώρα μας

▶️ Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών τουλάχιστον μέχρι το κατώτατο όριο του 80%, η Θεανώ Φωτίου έθεσε μία σειρά από ζητήματα που είναι καίριας σημασίας για τους μισθούς και τη ζωή των εργαζομένων στη χώρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στα 4,5 χρόνια που κυβερνά, και μάλιστα εκτός μνημονίων, αντί να επιδιώξει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σχετικά με την κάλυψη σχεδόν του συνόλου των μισθών των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αντίθετα έχει οδηγήσει σήμερα τη χώρα μας να έχει το χαμηλότερο ποσοστό συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με συνέπεια να μαστε η τρίτη χώρα σε χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ και η δεύτερη σε χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Ακόμα όμως και όταν η ΕΕ με την ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει την Ελλάδα – όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη- να συμμορφωθεί στην κοινοτική εργασιακή πραγματικότητα και να κάνει νόμο του κράτους ένα σχέδιο αύξησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον στο ποσοστό του 80%, το Υπουργείο Εργασίας εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ η προθεσμία ενσωμάτωσης εκπνέει σε 6 μήνες.
Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ενδιαφερθεί για την αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) αλλά ακόμα και αυτές που έχουν υπογραφεί δεν έχουν καταστεί υποχρεωτικές όπως όριζε ο νόμος Αχτσιόγλου για την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Σπανάκης ομολόγησε ότι από τις 40 ΣΣΕ, 23 κλαδικές και 17 ομοιοεπαγγελματικές, μόνο οι 6 ομοιοεπαγγελματικές έχουν γίνει υποχρεωτικές με αποκλειστική ευθύνη των Υπουργών Εργασίας της ΝΔ. Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας επί κ. Χατζηδάκη έκανε πιο δύσκολη την υπογραφή ΣΣΕ με τη θεσμοθέτηση με τον Ν. 4808/21 δύο μητρώων, εργοδοτών και εργαζομένων, στις οποίες πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και τα δύο μέρη για να υπογραφούν οι ΣΣΕ. Η ρύθμιση αυτή έγινε προφανώς σε συνεννόηση με τους εργοδότες και οδήγησε στη συστηματική άρνηση των εργοδοτών να εγγραφούν στο ΓΕΜΗΟΕ και άρα στη δυνατότητά τους να αποφύγουν την υπογραφή ΣΣΕ αλλά και της κήρυξής τους ως υποχρεωτικές.
• Τι απάντησε όμως ο κ. Σπανάκης για το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας; ΤΙΠΟΤΑ.
• Τι απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν μετέχουν στην Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Εργασίας για την αύξηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εργαζόμενοι και εργοδότες; ΤΙΠΟΤΑ.
• Τι απάντησε για τις 34 από τις 40 ΣΣΕ που ο Υπουργός αποφασίζει να μην τις κάνει υποχρεωτικές; Απάντησε ότι δεν αντέχει η οικονομία της χώρας.
• Τι απάντησε για την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων μέσω της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. προκειμένου με τον τρόπο αυτό να επιτευχτεί και στόχος του ποσοστού 80% της κάλυψης των εργαζομένων μέσω των Σ.Σ.Ε.; ΤΙΠΟΤΑ.
• Τι απάντησε στο ερώτημα πόσες ΣΣΕ υπογράφηκαν μετά το νόμο Χατζηδάκη Ν. 4808/21 και συνολικά τα χρόνια διακυβέρνησης 4,5 της ΝΔ; ΤΙΠΟΤΑ.
Μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει κανένα σχέδιο ούτε προχωρά σε συντεταγμένη προετοιμασία για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας γιατί πολύ απλά είναι αντίθετη με την αύξηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.
Η Θεανώ Φωτίου κατέληξε λέγοντας ότι “Εμείς ως ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είμαστε παρόντες στη Βουλή και στους αγώνες των εργαζομένων για να μπορούν να διεκδικούν συλλογικά αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, θα είμαστε με την κοινωνική πλειοψηφία και θα δίνουμε φωνή στο δίκιο της!”