Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Αναντίστοιχος ο Προϋπολογισμός με την πραγματικότητα

Αναντίστοιχος ο Προϋπολογισμός με την πραγματικότητα. Απαιτείται προϋπολογισμός κατεπείγουσας κατάστασης.

Καλεσμένη στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του Αttica tv και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο και αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2024, τόνισα:

Ο φετινός προϋπολογισμός δεν έχει καμία έννοια κατεπείγοντος όπως θα έπρεπε για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της χώρας σήμερα. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο 7 στους 10 έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 2,72 εκ., 1 στους 4 πολίτες κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα έσοδα προέρχονται από φόρους που φέτος θα αυξηθούν κατά 20 δις από πέρυσι. Από αυτά το 60% είναι έμμεσοι, οριζόντιοι και άδικοι φόροι και το 40% από άμεσους φόρους που, αφήνουν αλώβητη την κορυφή των φορολογούμενων. Μειωμένες δε είναι οι δαπάνες προς μειωμένες όπως θα έπρεπε, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία και στέγη, ούτε στα δημόσια αγαθά (ρεύμα, νερό κ.λπ.)

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνει τους μισθούς. Στην πραγματικότητα από το 2021 έχουμε μείωση πραγματικού μισθού και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είμαστε η δεύτερη χώρα μεταξύ των μελών του ως προς το εισόδημα σε σχέση με το κόστος ζωής, ενώ οι έλληνες εργάζονται περισσότερο από κάθε ευρωπαίο εργαζόμενο.

Κερδισμένοι είναι οι 45 μεγάλες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο που έβγαλαν πέρυσι κέρδη 7 δις και οι τράπεζες με 4 δις κέρδη/έτος. Οι περίφημες επενδύσεις-καύχημα της κυβέρνησης είναι και σχετικά λίγες, και κυρίως αντιαναπτυξιακές και αντιπαραγωγικές, όπως, ο τουρισμό, το real estate κ.ά. Ενώ όταν η κυβέρνηση μιλά για αύξηση των εξαγωγών, αυτή είναι μικρή, ενώ αποκρύπτεται ότι οι εισαγωγές τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τις εξαγωγές.

Στις αναφορές του κ. Καλλιάνου σε κατάργηση φόρων, αυξήσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους και αυξήσεις συντάξεων, επισήμανα ότι η αύξηση των συντάξεων είναι αυτή που πέρασε με νόμο της Έφης Αχτσιόγλου ως Υπουργού Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης το 2017 με πρόβλεψη να δοθεί το 2023 και ότι οι αυξήσεις μισθών και οι μειώσεις άμεσων φόρων έχουν απορροφηθεί από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Γιατί οι μεγάλες μειώσεις φόρων αφορούσαν τα μεγάλα εισοδήματα όπως η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για έως 3,2 εκ. αντικειμενική αξία ακινήτων για μια οικογένεια με δύο παιδιά. Όσον αφορά τους συνταξιούχους, πήραν φέτος ένα πενιχρό επίδομα Χριστουγέννων, χάνοντας, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι τη 13η σύνταξη (500) και συνολικά ζημιώθηκαν στην τετραετία με 6 δις.

Και κατέληξα: Εμείς, ως Νέα Αριστερά, προτείνουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας προϋπολογισμός κατεπείγουσας μορφής που θα αρθρωνόταν σε 4 άξονες: α) καταπολέμηση της ακρίβειας, β) μείωση ανισοτήτων, γ) πράσινη ανάπτυξη και δ) έμφυλη ισότητα.