Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: «Αν η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει το airbnb και τη συνακόλουθη στεγαστική κρίση θα το απαγόρευε για τις μεγάλες εταιρείες που συγκεντρώνουν πολλά καταλύματα ανταγωνίζοντας αθέμιτα τα ξενοδοχεία»

Κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν «Πάταξη της Φοροδιαφυγής», ανέφερα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Το airbnb είναι ο βασικός παράγοντας της φούσκας ακινήτων (υπερτιμημένες τιμές ενοικίασης και αγοράς) που συμβάλλει τα μέγιστα στη στεγαστική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας σήμερα. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στο κόστος στέγασης: 1 στα 3 νοικοκυριά (32,4% κατά τη eurostat) πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα σε ενοίκιο (ή δόση δανείου), ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη. Αύξηση ενοικίου από το 2018 έως τέλος του 2022: 40% κατά Μ.Ο. Μεγάλη μείωση ιδιοκατοίκησης: 84,6% το 2005, 72,8% σήμερα, μείωση 11,8 ποσοστιαίες μονάδες.
• Το παρόν Σ/Ν όχι μόνο δεν περιορίζει το airbnb, αλλά το ενισχύει. Πώς θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να το περιορίσει; αν το απαγόρευε στις μεγάλες εταιρείες, τα Νομικά Πρόσωπα που συγκεντρώνουν πολλά ακίνητα υπό το μανδύα των καταλυμάτων airbnb δημιουργώντας μεγάλες τουριστικές μονάδες. Έτσι παρακάμπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις της αδειοδότησης από τον ΕΟΤ που είναι αυστηρές και κοστοβόρες, και με μικρό κόστος και μέγιστη απόδοση κατακλύζουν τις γειτονιές και εκτινάσσουν τις τιμές ακινήτων. Και βέβαια ανταγωνίζονται αθέμιτα τις ξενοδοχειακές μονάδες.
• Μήπως όμως το πρόβλημα δημιουργείται από τους μικροϊδιοκτήτες που έχουν 2-3 ακίνητα και τα βάζουν σto airbnb φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που εισπράττουν; Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι Φυσικά Πρόσωπα με 3 ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (άρ.27), να τηρούν τα ανάλογα βιβλία και να υπόκεινται σε ΦΠΑ (άρ. 29). Όμως η κυβέρνηση έχει απαλλάξει από τον φόρο μεταβίβασης τις γονικές παροχές. Άρα το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο ακίνητο θα μεταβιβαστούν στα παιδιά ως γονική παροχή χωρίς κόστος και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τι έπρεπε να γίνει; Να επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα να έχουν μέχρι 3 μόνο ακίνητα σε airbnb. Έτσι, τα υπόλοιπα θα έμπαιναν σε μακροχρόνια μίσθωση.
• Σκανδαλώδης όμως είναι και ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο άρθρο 28 όπου ορίζεται ως βραχυχρόνια κάθε μίσθωση ακινήτου που διαρκεί μέχρι 2 μήνες. Αυτή όμως η μεγάλη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης δελεάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα βάζουν σε airbnb και όχι σε μακροχρόνια μίσθωση.
• Το Σ/Ν δεν περιλαμβάνει κανέναν περιορισμό στο χρόνο εκμίσθωσης, τον αριθμό καταλυμάτων ανά πληθυσμό δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος, ούτε κάποιου είδους αδειοδότηση. Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στις εταιρείες με μεγάλες συγκεντρώσεις ακινήτων, αρκεί να εισφέρουν στην Εφορία.
• Για να δοθεί ώθηση στη μακροχρόνια μίσθωση, χρειάζεται ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων (υπερτιμημένα κόστη αγοράς και ενοικίασης), μέσω εισόδου στην αγορά μεγάλου αριθμού ακινήτων σε μειωμένες τιμές. Γι αυτό συντονίζονται Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση και αξιοποιείται η ιδιαιτερότητά της Ελλάδας να έχει υψηλό ποσοστό ιδιωτικών κατοικιών προς εκμετάλλευση. Ένα τέτοιο εγχείρημα αφορά κενά ή ανεκμετάλλευτα ιδιωτικά ή Δημόσια κτίρια και κατοικίες, καθώς και ενεργές ιδιωτικές κατοικίες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα έναντι ενός ελκυστικού πακέτου φοροαπαλλαγών, ενεργειακών και ασφαλιστικών αναβαθμίσεων.