Macro

Σε ταληράκια

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
 
Πρώτα ήταν η υπόθεση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Μαραβέγια.
 
Μια εταιρεία της συζύγου του επιχορηγήθηκε με 4,2 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο και διεκδίκησε άλλα 6,7 εκατ. τραπεζική δανειοδότηση προκειμένου να ανοίξει δομές περίθαλψης post Covid που πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Και όλο αυτό με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ.
 
Η «επένδυση» χάλασε μάλλον επειδή το θέμα δημοσιοποιήθηκε και έκαναν πίσω οι τράπεζες.
 
Και το θέμα είναι ηθικό, καθώς δύσκολα μια εταιρεία με κεφάλαια 5 χιλιάρικα θα μπορούσε να ελπίζει σε τέτοιου μεγέθους δάνειο από τράπεζα αν δεν σχετιζόταν με βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος.
 
Μετά ήταν η υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Πάτση.
 
Ο Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια αξίας 60 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς στο 1/15 της αξίας τους, δηλαδή έναντι 4,3 εκατ. Τα πλήρωσε με δάνειο που πήρε από την ίδια την τράπεζα.
 
Με προφανή στόχο να κυνηγήσει τους χρεοκοπημένους πολίτες και να βγάλει ό,τι μπορέσει. Νόμιμο, αλλά εξαιρετικά απεχθές ως πρακτική ανθρώπου που είναι βουλευτής.
 
Παράλληλα, το δικηγορικό του γραφείο φαίνεται να έχει κάνει δουλειές ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. με τα ΕΛ.ΤΑ., που είναι εταιρεία του Δημοσίου.
 
Τα ΕΛ.ΤΑ. είπαν ότι ο Πάτσης έπαιρνε τα χρήματα για λογαριασμό μιας ξένης δικηγορικής εταιρείας την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Στη Διαύγεια, όμως, τα ΕΛ.ΤΑ. εμφανίζονται να τα καταβάλλουν στον Πάτση.
 
Μετά ήταν η υπόθεση του βουλευτή Κεφαλονιάς της Ν.Δ. Καππάτου.
 
Ο Καππάτος φέρεται να εκπροσωπεί εταιρεία η οποία βγάζει σε πλειστηριασμούς σπίτια οφειλετών κόκκινων δανείων.
 
Δεν είναι παράνομο, καθώς ο νόμος τού επιτρέπει να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα και μετά την εκλογή του ως βουλευτής. Είναι όμως ανήθικο, γιατί ο ίδιος έχει ψηφίσει τον Πτωχευτικό Κώδικα.
 
Επί του οποίου είχε τοποθετηθεί κιόλας στη Βουλή λέγοντας ότι «δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να εκκαθαρίσουν τις όποιες εκκρεμότητες είχαν»…
 
Τώρα είναι η υπόθεση του βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. Χειμάρα.
 
Η εταιρεία γραφικών ειδών και εκτυπώσεων του βουλευτή Χειμάρα εμφανίζεται να έχει πάρει δουλειές ύψους 400.000 ευρώ από εταιρείες του Δημοσίου.
 
Αυτό είναι παράνομο, γιατί ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και στις συμβάσεις με το Δημόσιο υπάρχει ρητό ασυμβίβαστο.
 
Ο Χειμάρας φέρεται επίσης να είναι αφανής μέτοχος σε μια άλλη εταιρεία, που από το 2019 έχει πάρει 44 έργα από το Δημόσιο συνολικού ύψους 900.000 ευρώ.
 
Ο Χειμάρας παραιτήθηκε χθες από βουλευτής, μετά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Δεν διαγράφεται όμως από τη Νέα Δημοκρατία.
 
Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι: πόσες μεμονωμένες περιπτώσεις χρειάζονται για να εκτεθεί συνολικά ένα κόμμα;
 
Οι άνθρωποι έχουν γίνει βουλευτές για να βγάλουν λεφτά. Νόμιμα ή παράνομα, λίγη σημασία έχει. Το γεγονός είναι ότι χρησιμοποιούν τη βουλευτική τους ιδιότητα για να πλουτίσουν.
 
Ενώ ο κόσμος για να κάνουν άλλη δουλειά τους έχει ψηφίσει.
 
Και γύρευε και πόσοι άλλοι είναι και δεν τους ξέρουμε. Ακόμα.
 
Σε μια περίοδο, μάλιστα, που στην κοινωνία εξαπλώνονται η φτώχεια και η ανασφάλεια. Και κόσμος χάνει τα σπίτια του.
 
Και η Ν.Δ. τους χειρίζεται τον καθένα ανάλογα με την περίπτωση και τον θόρυβο που σηκώνεται φροντίζοντας να μην εκτεθεί ο Μητσοτάκης.
 
Δεν έχει φόβο βέβαια να εκτεθεί ο Μητσοτάκης. Αυτός εκτίθεται από πολύ μεγαλύτερες μπίζνες. Ενέργεια, τράπεζες, τα πάντα όλα.
 
Ελλάδα 2.0. Και λίγα λέμε.
 
Ο σχολαστικός