ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη και προστασία της Εργασίας

Ρεπορτάζ από την τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής με θέμα «Δίκαιη Ανάπτυξη και προστασία της εργασίας»

 

Βίντεο – φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τάσος Γιαννόπουλος

Στον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης «να βγάλει την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», έδωσε έμφαση η Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής, το απόγευμα της Τετάρτης. Στόχος που αποκτά δραματική αναγκαιότητα, δεδομένης της προσπάθειας της ακροδεξιάς, σε όλη την Ευρώπη, να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την κρίση ηγεμονίας που έχει προκαλέσει η αυστηρή λιτότητα («να ακούσουμε όλοι το μήνυμα της γερμανικής κάλπης», η προτροπή της υπουργού Εργασίας).

Στις κατεύθυνση που προαναφέρθηκε, τρεις είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής προσπάθειας για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας ακόμα και στις δεδομένες συνθήκες αυστηρής επιτροπείας:

1) Η ανάταξη της οικονομίας με αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: «Πράγματι, όλα τα στοιχεία και οι δείκτες του 2017 δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας ενώ είναι σε μόνιμη και σταθερή υποχώρηση η ανεργία (η πτώση της οποίας είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και των προγραμμάτων αλλά και μέσω της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας)», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: [Με το πλέγμα μέτρων τους νομοσχεδίου αλλά και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για την ανθρωπιστική κρίση καταπολεμήθηκε εν μέρει η ραγδαία φτωχοποίηση τμήματος της κοινωνικής πλειοψηφίας».  «Στόχος», υπενθύμισε, «οι δικαιούχοι του ΚΕΑ να μουν σε προγράμματα απασχόλησης».

2) Η ενεργή παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις για «εργασία με αξιοπρέπεια»: «Πρώτη φορά», επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου, «ψηφίστηκε ένας αμιγώς προστατευτικός νόμος στη Βουλή (ο οποίος αποκρύφτηκε εντελώς από τα περισσότερα ΜΜΕ) με ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων ήδη από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής τους».

Παράλληλα, επιχειρείται η ενίσχυση, με κάθε μέσο, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (με προσλήψεις, νέα πληροφοριακά συστήματα, πιλοτικά προγράμματα ελέγχων) αλλά και η (ανα)κατεύθυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων προς την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως παραδείγματα την μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς, όταν κρύβεται εξαρτημένη σχέση εργασίας (μετατροπή η οποία θα επιδοτηθεί για τον πρώτο χρόνο) καθώς και το πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που είναι επί μήνες απλήρωτοι, πρόγραμμα με οικονομική ενίσχυση αλλά και εκπαίδευση για περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους.

«Τα παραπάνω δεν ήταν αυτονόητα καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό από την παρούσα, δεν είχαν ως προτεραιότητα την προστασία του κόσμου της Εργασίας», σημείωσε επίσης η Έφη Αχτσιόγλου.

3) Τρίτη βασική προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης είναι να θέσει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Παιδεία Κοινωνική Προστασία) «ώστε το δημόσιο σύστημα να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του». Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια Υγεία αλλά και τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μίλησε επίσης αναλυτικά για την προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (την οποία ανέλυσε εκτενώς), προσπάθεια που μόνο τις ιδιωτικές εταιρείας ευνοεί.

Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ, έχει πλεόνασμα ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ και «στέκεται για πρώτη φορά στα πόδια του, κάτι που αποκρύπτουν τα περισσότερα ΜΜΕ» ενώ παράλληλα δημιουργούνται δομές για πράγματα που στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου αυτονόητα και μπαίνουν κανόνες αλλά και ταχτοποιούνται οι οφειλές προς τους φορείς, παρά τις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες.

Η Έφη Αχτσιόγλου στάθηκε ιδιαίτερα και στην αξιοποίηση των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με μεγάλο όφελος για το δημόσιο αλλά και την αναζωογόνηση, εργασιακή και κοινωνική, ολόκληρων περιοχών.

Όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε, δείχνουν πόσο πολλή δουλειά απαιτείται για αριστερή, προοδευτική πολιτική, πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων και εν μέσω μίας σκληρής διαπραγμάτευσης για κάθε ζήτημα, λόγω της αυστηρής επιτροπείας. Αλλά δείχνουν και πόσο διαφορετικό είναι το πρόσημο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσημο που πιστοποείται από την προαναφερθείσα προσπάθεια.

Και φυσικά, δεν βρίσκουν χώρο σε κανένα από τα ΜΜΕ τα οποία επιδίδονται συστηματικά στην καταστροφολογία και την παραποίηση της αλήθειας από κοινού με τη «ρεβανσιστική Δεξιά» του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Η φάση δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας πρέπει να περάσει από τους αριθμούς στις ζωές και την καθημερινότητα των ανθρώπων», έθεσε τον προσανατολισμό της επόμενης περιόδου.

Όπως επανέλαβε η Έφη Αχτσιόγλου, η βιώσιμη (στηριγμένη σε γερά θεμέλια, όπως το ανθρώπινο δυναμικό) και κοινωνικά δίκαιη (με τον πλούτο να μοιράζεται σε όλους και το κέρδος να μη μένει σε χέρια λίγων) ανάπτυξη είναι ο στρατηγικός στόχος που διαχωρίζει την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια media και αντιπολίτευσης να θολώσουν το τοπίο πείθοντάς μας ότι «όλοι είναι ίδιοι».

«Η μάχη για τη δημοκρατία θα συνεχιστεί και θα εκμεταλλευθούμε κάθε ρήγμα του καταρρέοντος συστήματος, ώστε να κόψουμε τον χώρο στην ακροδεξιά που καιροφυλακτεί για να καπηλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.