Micro

Πώς φτάσαμε στο «Κόκκινο»

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής τελείωσε η συνέλευση των εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 στο «Κόκκινο», που συγκλήθηκε ως άμεση αντίδραση στην απόλυση τριών συναδέλφων τους, για λόγους οικονομικού εξορθολογισμού, όπως τις δικαιολόγησε η διεύθυνση της επιχείρησης. Αποφασίστηκε να ζητήσουν να ανακληθούν οι απολύσεις ως όρος για την έναρξη ενός διαλόγου, όπου οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.
Συγκεκριμένα σημειώνουν: «Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων τριών συναδέλφων μας. Σε περίπτωση ανάκλησης των απολύσεων εξουσιοδοτούμε τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΕΡ και της ΕΠΗΕΑ να ξεκινήσουν διάλογο με το ΔΣ του σταθμού για το πραγματικό σχέδιο βιωσιμότητάς του. Κηρύσσουμε 24ωρη απεργία στο σταθμό τη Δευτέρα Ιανουαρίου».

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ στη συνέλευση των εργαζομένων στο «Κόκκινο», η οποία δεν ήταν μαζική για τη σοβαρότητα των στιγμών, ζήτησαν εξ αρχής να ανακληθούν οι απολύσεις και να υπάρξει διάλογος τη Δευτέρα, αντί απεργίας. Ωστόσο, στην περαιτέρω διερεύνηση αυτής της δυνατότητας αποδείχθηκε ότι οι απολύσεις είχαν διεκπεραιωθεί νομικά, ενώ οι αποζημιώσεις είχαν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς των τριών απολυμένων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία δύσκολα δεν θα γίνει αύριο Δευτέρα, αλλά ο διάλογος μπορεί να αρχίσει την Τρίτη και να αναζητηθεί, εφόσον προχωρήσει, φόρμουλα ανάκλησης των απολύσεων. Για την απεργία στο «Κόκκινο» αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να αποφασίσει την κάλυψή τους. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καλούσε «την εργοδοσία του σταθμού να μην πραγματοποιήσει τις απολύσεις, να προσέλθει σε διάλογο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων και θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα εργασιακά τους δικαιώματα.»

Ως την ώρα που έκλεινε η εφημερίδα, δεν είχε υπάρξει απάντηση από την πλευρά της διεύθυνσης του σταθμού. Καταβάλλονταν, ωστόσο, συντονισμένες προσπάθειες να διαμορφωθούν όροι, στοιχειωδώς, ώστε να μπορέσει ν’ αρχίσει διάλογος, ιδίως με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών ενώσεων παρά το ως τώρα κλίμα οξυμένης αντιπαράθεσης. Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί και στο πλαίσιο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, που συνήλθε την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αντιδράσεις και στην «Αυγή»

Η κρίση, ωστόσο, στις σχέσεις εργαζομένων στο «Κόκκινο» και επιχείρησης, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιορίστηκε μόνο στην Σαρρή. Σε συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» την Παρασκευή αποφάσισαν επίσης 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, εφόσον δεν ανακληθούν οι απολύσεις στο «Κόκκινο». Συγκεκριμένα, αφού καταγγείλουν ως απαράδεκτες τις απολύσεις εκφράζουν «την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση στους απολυμένους συναδέλφους» και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης. «Προχωράμε κι εμείς από την πλευρά μας σε 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις», καταλήγουν.
Εν τω μεταξύ, το θέμα των απολύσεων στο «Κόκκινο», όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της θεωρεί ότι οι απολύσεις «αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πάσχουν από βαθιά κρίση ταυτότητας», εφόσον απέλυσε «απλήρωτους δημοσιογράφους… οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣΕΠΕ». Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας παρέθεσε πλήθος αντεργατικών συμπεριφορών της ΝΔ, ιδίως στο χώρο των ΜΜΕ, και σημειώνει ότι «θέλει να εκμεταλλευτεί τα σημερινά οικονομικά προβλήματα ενός σταθμού, που δεν έχει μαύρες χορηγίες και σκοτεινούς χρηματοδότες, αλλά θέλει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και τους ακροατές του».
Οι απολύσεις των εργαζομένων στο «Κόκκινο» αιφνιδίασαν και στενοχώρησαν τα μέλη του κόμματος, τα οποία ως σήμερα είχαν εξαιρετικά αποσπασματική εικόνα τής, πράγματι, δεινής οικονομικής κατάστασης του «Κόκκινου» αλλά και της «Αυγής». Το «Κόκκινο» επιπλέον είχε και διευθυντική κρίση. Το να πληροφορούνται, μέσω των απολύσεων, ότι τα κομματικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης και ότι οι σχέσεις των εργαζομένων σ’ αυτά με το βασικό μέτοχο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προβληματικές έως και οξύτατα αντιπαραθετικές, δεν ήταν κάτι το φυσιολογικό για ένα κόμμα ανανεωτικό-αριστερό.

Κρίσιμα ερωτήματα

Τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του Κόμματος άμεσα είναι αρκετά. Πρώτον, πώς φτάσαμε στο οικονομικό αδιέξοδο, από ποιες πράξεις ή παραλείψεις. Δεύτερον, γιατί δεν εντοπίστηκε το πρόβλημα αυτό έγκαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε πραγματική ευθύνη από την Κεντρική Επιτροπή ή έστω την Πολιτική Γραμματεία για όσα συνέβαιναν στα κομματικά ΜΜΕ. Τρίτον, γιατί δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα των κακών σχέσεων με τους εργαζόμενους σε «Κόκκινο» και, ως ένα βαθμό, στην «Αυγή». Τέταρτον, και πολύ σπουδαίο για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν απευθύνθηκε έγκαιρα για το οξύ πρόβλημα επιβίωσής τους στα μέλη και τους φίλους του; Δεν ζητήθηκε σε καμία στιγμή η βοήθειά τους, όπως συνηθίζεται να γίνεται με διάφορους τρόπους στην Αριστερά, δεν ζητήθηκε η άποψή τους για την ποιότητα και επάρκειά τους, καθώς και οι προτάσεις τους.
Αυτή η απερίσκεπτη διαδρομή, σε κρίσιμες φάσεις, από όταν ιδρύθηκε το «Κόκκινο», γεμάτη ερασιτεχνισμούς, από ένα σημείο και πέρα εγκεφαλικούς υπερφίαλους σχεδιασμούς τεράστιου κόστους και χαμηλής πολιτικής απόδοσης, οδήγησαν στις απολύσεις. Δεν ήταν καθόλου μοιραία αυτή η βλάβη στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει, βέβαια, και η πλευρά των εργαζομένων στο «Κόκκινο» εντελώς ανελαστική και αρνητική στο να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα επιβίωσης του σταθμού είναι πραγματικό. Γι’ αυτό ούτε και οι απεργίες οδηγούν στη λύση του. Η βαθμιαία απομάκρυνση από αυτό που εξ υπαρχής γνώριζαν, ότι δηλαδή το «Κόκκινο» δεν είναι μια επιχείρηση ενός επιχειρηματία, αλλά έχει άλλη φυσιογνωμία, λειτουργία και στόχευση, αντανακλάται και στην απόφασή τους να προσφύγουν στα εξώδικα ή τις καταγγελίες αναδρομικά, που κάποτε δεν είναι και αληθινές. Είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμά τους να αμείβονται για την εργασία τους. Είναι όμως και υποχρέωσή τους να μπουν σε σοβαρό διάλογο για την επιβίωση του σταθμού και των θέσεων εργασίας.
Αυτό εκκρεμεί τραγικά, και τώρα ακόμη αυτό είναι το κλειδί της λύσης. Και το ΔΣ του σταθμού οφείλει να αναζητήσει, ψύχραιμα, τρόπους επαφής και διαλόγου. Είναι υποχρεωτικό και εφικτό: συμβιβαστική λύση τώρα!

Δανάη Ψωμοπούλου

Πηγή: Η Εποχή