Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Ακραία η κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» που βρέθηκε χωρίς σχέδιο απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα

— Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά ακραία ήταν και η κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης και αυτό φάνηκε τόσο με τις πλημμύρες, όσο και με τις πυρκαγιές προηγουμένως και όχι μόνο. Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, επεσήμανα ότι ήδη από το 2021 θα έπρεπε να έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων. Το Αστεροσκοπείο είχε προειδοποιήσει για την ένταση του φαινομένου. Θέλουμε απαντήσεις. Είχαν σχέδια; Ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Στρατός; Ξεκινήσαμε το 2018 την καταγραφή της έκτασης των κινδύνων για τη διαμόρφωση των σχεδίων και την σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα σχέδιο στήριξης της Θεσσαλίας και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και οι εργασίες για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στην Αττική. Ακολουθούν ορισμένα σημεία από όσα είπα:
Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις που τις επιπτώσεις τους τις βιώνουν πρώτα απ’ όλους οι Θεσσαλοί και οι Θεσσαλές σε όλα τα επίπεδα. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφή της παραγωγής, σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών… Αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης της Θεσσαλίας αντιλαμβάνεστε ότι οι επόμενες μέρες και χρόνια θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο εκεί. Και δεν εννοώ μόνο το φυσικό τοπίο. Υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής μετανάστευσης, να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες. Το 25% της παραγωγής στην Ελλάδα έχει καταστραφεί. Καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό και στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της ακρίβειας.
Από την τραγική αποτυχία της διαχείρισης την ώρα της κρίσης, γιατί αυτό, τελικά, διαπιστώνει κανείς, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι, όσο και να θέλει να σεβαστεί τον ανθρώπινο πόνο αυτή τη στιγμή, θέτονται ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν προκύπτουν μόνο από τον τρόπο διαχείρισης της παρούσας κατάστασης. Ερωτήματα που προέκυψαν και πριν από λίγες εβδομάδες σε σχέση με τις πυρκαγιές. Βλέπουμε τη μεγαλύτερη βάση ελικοπτέρων της χώρας να είναι βυθισμένη στις λάσπες. Φαντάζομαι ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα δοθούν απαντήσεις. Είδαμε, επί μισό και παραπάνω μήνα, να καίγεται η Δαδιά. Είδαμε στην Αγχίαλο να καίγονται αγριόχορτα, να μπαίνει η φωτιά στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας και να σκάνε τα βλήματα. Μιλάμε, πέρα από τα ακραία φαινόμενα και για μια ακραία κατάρρευση του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Βλέπουμε ότι έξω από τη Ραφήνα δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Αυτά δεν είναι απλώς «αναποδιές», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Οι φασίστες ξεκίνησαν από το Ζάγκρεμπ και σκότωσαν τον Μιχάλη στην Ελλάδα. Όλα αυτά κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: αυτό το διαβόητο επιτελικό κράτος είναι μία «τρύπα στο νερό».
Να δούμε τα λάθη. Έχουμε μια προειδοποίηση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ότι το φαινόμενο θα είναι αυτών των διαστάσεων, δεν υπήρξε έκπληξη. Τι έκανε η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό; Θέλουμε απαντήσεις. Να μας πουν «κάναμε αυτές τις συσκέψεις, εκείνη την ώρα υπήρξε η συνδρομή του Στρατού». Εδώ βλέπουμε, όμως, τον κ. Δένδια να αφήνει υπαινιγμούς ότι δεν πήρε από την Πολιτική Προστασία τις αντίστοιχες εντολές. Η Πολιτική Προστασία υποτίθεται ότι αναβαθμίστηκε μέσα από τη δημιουργία ενός καινούργιου υπουργείου, αλλά αυτό το υπουργείο είναι χωρίς οργανόγραμμα. Ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ από το 2020 είναι σε αναστολή και το χειρότερο απ’ όλα: αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται εάν προηγούμενα έχεις αντίστοιχα σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου. Από το 2018 η χώρα ξεκίνησε κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τη Θεσσαλία, την αποτύπωση κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων. Σταματάει το 2019. Έρχεται η Κομισιόν το 2020 και κάνει επίπληξη στη χώρα. Προειδοποιεί ιδιαίτερα και για τον Βόλο και για τη Θεσσαλία που έχουν δώσει πλημμυρικές καταστάσεις. Που είναι τα επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων; Έπρεπε -εδώ είναι οι ευθύνες- από το 2021 να έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων. Πράγμα που σημαίνει ότι σε τόσους τόνους νερού κάνω συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ δεν έχουμε ούτε έναν απολογισμό για το τι έγιναν τα έργα σε σχέση με τον Ιανό.
Εάν έπεφτε αυτή η βροχή στην Αττική ξέρετε πως θα αντιδρούσαν ο Κηφισός και ο Ιλισός; Υπάρχουν μελέτες του Πολυτεχνείου από το 2017, οι οποίες μιλούν για τα επικίνδυνα σημεία. Υπάρχουν κακοτεχνίες στον Κηφισό, άρα θα πρέπει από αύριο να τα βάλουν κάτω και να δουν πως θα τον ενισχύσουν, πως θα λάβουμε τα μέτρα μας.