Micro

Πανηγυρική επανεκλογή Ιγκλέσιας στην ηγεσία των Podemos

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία των Podemos με μεγάλη διαφορά από τον Ινίγο Ερεχόν. Επίσης, υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά και το πολιτικό του πρόγραμμα έναντι του Ερεχόν, που πρότεινε «στροφή» προς το κέντρο και συνεργασία με τους Σοσιαλιστές (PSOE).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως τα μεταδίδει η εφημερίδα El Pais, ο Ιγκλέσιας -με καταμετρημένο το 89% των ψήφων- ελέγχει το 59,68% των μελών της κεντρική επιτροπής του κόμματος («Επιτροπή των Πολιτών»), έναντι 37% του Ερεχόν, ενώ συντριπτική είναι η πλειοψηφία του και στα υπόλοιπα όργανα του κόμματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιγκλέσιας έχει 37 μέλη στην «Επιτροπή των Πολιτών», ο Ερεχόν 23 και η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2.

Στις δηλώσεις του μετά την πρώτη ανακοίνωση, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι «Σήμερα οι Podemos είμαστε πιο δυνατοί και πιο ώριμοι ώστε να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τις κοινωνικές πλειοψηφίες. Ταπεινότητα και ενότητα μέχρι τη νίκη».

Παραδεχόμενος ότι ασφαλώς έχουν γίνει λάθη, κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε «περισσότερη αδελφοσύνη και ενότητα».

Ο Ινίγο Ερεχόν δήλωσε από την πλευρά του:

«Τα αποτελέσματα μας έδωσαν ένα μάθημα ενότητας και πλουραλισμού. Είναι μια εντολή να είμαστε ικανοποιημένοι και να συμμορφωθούμε με τις επιθυμίες όσων εκπροσωπούμε. Χιλιάδες άνθρωποι μας ζήτησαν να παραμείνουμε ενωμένοι για να πολεμήσουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και που υπερασπίζεται μόνο τους διεφθαρμένους».

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, έστειλε συγχαρητήρια τόσο στον Πάμπλο Ιγκλέσιας όσο και στον Μαριάνο Ραχόι, που επανεξελέγη χθες στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Τα δύο στρατόπεδα

Η τελική μάχη μεταξύ του ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και του νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, πολιτικού γραμματέα Ινίγο Ερεχόν, είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαλότητας με το κόμμα να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Οι δύο άνδρες είχαν υποβάλει χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος αλλά και για τις άλλες ψηφοφορίες, καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Φωνάζοντας «ναι, μπορούμε» και «ενότητα» χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη του αριστερού Podemos συγκεντρώθηκαν στο Παλάθιο ντε Βισταλέγκρε για να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον.

Ο Ιγκλέσιας είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί, έστω και αν κέρδιζε στην ψηφοφορία για τη θέση του γενικού γραμματέα, ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της κάλπης βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένος από τη διαδικασία.

Τα σημεία τριβής

Ο προσανατολισμός του κόμματος αποτέλεσε το βασικό σημείο τριβής που προκάλεσε τη διαμάχη μηνών ανάμεσα στους Ιγκλέσιας και Ερεχόν, που δένονταν από στενή φιλία.

Ο πρώτος υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας που έχει συναφθεί με την «Ενωμένη Αριστερά» και επιμένει στη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης για την ενίσχυση των φτωχότερων μεταξύ των πολιτών.

Ο δεύτερος θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να λάβει ένα περισσότερο κεντρώο προσανατολισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να έχει τη δυνατότητα να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, στο βήμα του συνεδρίου και υπό τα συνθήματα των υποστηρικτών για ενότητα, Ιγκλέσιας και Ερεχόν, φάνηκαν να βάζουν στην άκρη την κόντρα τους και να κάνουν –προσωρινή τουλάχιστον- ανακωχή.

Στις ομιλίες τους, δεν αντιπαρατέθηκαν αλλά αντίθετα φάνηκε να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. «Η εσωστρέφεια και ο διχασμός, ευνοούν τον αντίπαλο», είπε ο Ιγκλέσιας ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ ο Ερεχόν τόνισε ότι «από τη Δευτέρα, μπορούμε, περισσότερο ενωμένοι και περισσότερο δυνατοί».

Ωστόσο, πίσω από το βήμα του συνεδρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρασαν την ημέρα σε διαφορετικά δωμάτια, και αγκαλιάστηκαν αναγκαστικά μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε κάνει πολλά λάθη», είπε ο Ιγκλέσιας επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι «παράδειγμα αδελφότητας, ενότητας και ευφυΐας».

«Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πιο αδύναμοι. Δεν μπορείτε να τους δώσετε ούτε ένα λεπτό παράταση. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να γίνουμε περισσότεροι», υποστήριξε ο Ερεχόν.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι οι εξουσίες του Ιγκλέσιας, που είναι υπερβολικές σύμφωνα με την πλευρά Ερεχόν αλλά και σύμφωνα με την «αντικαπιταλιστική» τάση του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα ανανεωθεί η ηγεσία του κόμματος και θα επικυρωθεί ο βασικός προσανατολισμός του.

Το Podemos έγινε πολύ γρήγορα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τη δημιουργία του το 2014, παίρνοντας θέση κατά των περικοπών και κατά της διαφθοράς.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών