Macro

Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη

Τα κοινά συμπεράσματά και τις κοινές προτάσεις απέναντι στα βασικά προβλήματα που απασχολούν την Ε.Ε. κατέγραψαν κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Για θετική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ηγέτες υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη, ενώ η επόμενη Σύνοδος του Νότου θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Τα βασικά σημεία της διακήρυξης:

  • Υπογραμμίζουμε την ισχυρή δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή ενότητα και την πεποίθησή μας ότι, εάν εργαστούμε μαζί, οι χώρες μας θα είναι πιο ισχυρές και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση να ελέγξουν το μέλλον τους.
  • Σεβόμαστε την επιθυμία του βρετανικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
  • Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα ώθηση για να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις για τα κράτη-μέλη διατηρώντας τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των κανόνων δικαίου, όπως και της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας.
  • Αυτό το όραμα για την Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε σε σταθερά μέτρα που θα συμβάλλουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τις ζωές τους. Θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και τοπικό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα εξασφαλίσουν την δημοκρατική τους ευθύνη.
  • Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης, το κοινό μας ευρωπαϊκό σχέδιο θα βασιστεί πάνω στην προοπτική της Μεσογείου ως περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και προόδου.
  • Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτέμβρη θα θέσει τις πολιτικές βάσεις για αυτό το νέο όραμα, τις αναγκαίες προτεραιότητες για το μέλλον, όπως και την ατζέντα με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη Διακήρυξη

PDF iconΔιακήρυξη των Αθηνών – Άτυπη Μετάφραση στα ελληνικά

 

PDF iconΔιακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου Ευρωμεσογειακών Κρατών της ΕΕ

«Μας ένωσαν τα προβλήματα των τελευταίων ετών»

Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε περίπου μισή ώρα θα δημοσιοποιηθεί το κοινό κείμενο, στο οποίο καταλήξαμε. Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Μας ένωσαν τα κοινά προβλήματα των τελευταίων ετών. Μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα. Μας ενώνει και ο μεσογειακός πολιτισμός. Να μπολιάσουμε το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη».

«Χρειαζόμαστε συνοχή»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Οι χώρες της  Ν. Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο προσφυγικό. Θελήσαμε να πάμε στην Μπρατισλάβα με τις δικές μας σκέψεις και τα δικά μας συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Ολάντ για να καταλήξει:

«Στόχος να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού, κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί κοντά μας ».

«Να συμβάλλουμε τα μέγιστα στον διάλογο»

«Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στον διάλογο» τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της Ε.Ε.

«Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας» τόνισε.

«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» κατέληξε.

«Να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Μπρατισλάβα»

Ως μια ευκαιρία αντιπαράθεσης και συζήτησης χαρακτήρισε τη Σύνοδο της Αθήνας ο Ματέο Ρέντσι προσθέτοντας ότι «η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα».

«Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να απαριθμεί κανόνες και λιτότητα».

Στο προσφυγικό στάθηκε ο Αντόνιο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μίλησε κυρίως για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα επισημαίνοντας ότι «πρέπει και να υπάρξει εξισορρόπηση στα πλαίσιο των δημογραφικών μας ανισοτήτων με την Αφρική και καταμερισμός ευθυνών όταν πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Τονίζουμε την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη

Για μια Διάσκεψη Κορυφής λύσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στη διεύρυνση του πακέτου Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη».

Αναφέρθηκε, ακόμη, και στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι το τωρινό σύστημα του Δουβλίνου δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα».

«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση»

Τη στήριξη της Ισπανίας και του Μαριάνο Ραχόι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, σημειώνοντας ότι «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Επισήμανε, ακόμη, ότι στόχος είναι να συζητηθούν τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων και να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα.

Αναλυτικά όλες οι δηλώσεις των ηγετών

PDF iconΚοινές δηλώσεις των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

Σε καλό κλίμα η Σύνοδος

«Καλό κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι έχει διαμορφωθεί στην εν εξελίξει Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων έχει καταστεί σαφές πως οι τύχες της Ευρώπης αφορούν τον Νότο. Σημειώνεται, ιδιαίτερα, ότι μεγαλύτερες χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν θέσει το θέμα της υποχώρησης του ρόλου της Ευρώπης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «η Ευρώπη σήμερα είναι μία μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο».

Στη συνέχεια αυτής της επισήμανσης, στη Σύνοδο εκτιμήθηκε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης περνά από τη Μεσόγειο, ενώ συνολικά η τάση που διαμορφώθηκε, έως τώρα, είναι ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας πρέπει να δοθεί ώθηση, να υπάρξει «επανεκκίνηση» της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ασφάλειας και ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Χαρακτήριζαν, δε, εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες.

Τέλος, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας, επέμενε στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών