Micro

Οι καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στη βίαιη κράτηση του Ζακ Κωστόπουλου – Οι διαψεύσεις, τα κενά, οι καθυστερήσεις και οι «καρμπόν» εκφράσεις

Με δεδομένα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στον Ζακ Κωστόπουλο, που έδειξαν πως δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, το ενδιαφέρον πλέον μπορεί να στραφεί στο τι πραγματικά οδήγησε στο θάνατό του.  Τώρα που κατέρρευσαν ένα-ένα τα σενάρια περί του θανάτου του λόγω τοξικοεξάρτησης, στρέφουμε την προσοχή σε όσους πρωταγωνίστησαν, συμμετείχαν ή ήταν παρόντες κατά τη βίαιη μεταχείρισή του μετά το πρώτο λιντσάρισμά του: τους έξι αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τους οποίους κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός να κλωτσούν και να ποδοπατούν τον Ζακ Κωστόπουλο πριν αυτός χάσει τη ζωή του.

Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στα γεγονότα στην Οδό Γλάδστωνος ήταν εννιά. Δύο άνδρες της Ομάδας «Ζ» και ένας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχουν ήδη καταθέσει στις Αρχές, ενώ έξι ακόμα συνάδελφοί τους της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έδωσαν καταθέσεις στις 10 Οκτωβρίου. Οι καταθέσεις αυτές δόθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση -19 ημέρες μετά το συμβάν και 13 ημέρες μετά την εντολή της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, για Ε.Δ.Ε. Μεταβιβάστηκαν δε στον ανακριτή έναν ολόκληρο μήνα μετά, στις 13 Νοεμβρίου. Και μόνο οι  ημερομηνίες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ουσιαστικά παρακώλυση των ερευνών στο στάδιο της ανάκρισης από την πλευρά της Αστυνομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που αναγράφονται στα έγγραφα, οι έξι αστυνομικοί προσήλθαν για κατάθεση ο ένας μετά τον άλλο μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των τριών ωρών, με την πρώτη να ξεκινά στις 9 το βράδυ και την τελευταία ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα (τυπικά δηλαδή στις 11 Οκτωβρίου).

Οι καταθέσεις παρουσιάζουν ελάχιστες διαφορές σε επίπεδο περιεχομένου και ισχυρισμών, ενώ σε σημεία είναι απαράλλαχτες ακόμη και εκφραστικά.

Δείτε τις καταθέσεις σε πλήρες μέγεθος εδώ.

Οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ αναφέρουν ότι την ημέρα των γεγονότων (21 Σεπτεμβρίου) εκτελούσαν διατεταγμένη  υπηρεσία δίκυκλης περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου κατά το ωράριο 13.00-19.00. Οι τρεις αναφέρουν κωδικό κλήσης 103-4, οι δύο 501-2, ενώ ο ένας δεν αναφέρει κανέναν.

Όπως λένε οι αστυνομικοί, γύρω στις 14.45 έλαβαν σήμα από το Κέντρο Άμεσης Δράσης, με ενημέρωση για ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Γλάδστωνος 2, από άτομο που έφερε στην κατοχή του «αιχμηρό αντικείμενο». Κανείς από τους έξι δε μιλάει συγκεκριμένα για μαχαίρι.
(Είναι εντυπωσιακό πάντως, πώς αυτή η πρώτη ενημέρωση που είχαν οι αστυνομικοί πριν καν φτάσουν στο σημείο -ανακριβής στο σύνολό της- διατηρήθηκε και διαμόρφωσε τελικά και το κυρίαρχο σενάριο που διακινήθηκε στον Τύπο και τη δημόσια σφαίρα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα).

Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι καθ’ οδόν έλαβαν νέο σήμα από το Κέντρο που τους ενημέρωνε ότι το άτομο «είχε ακινητοποιηθεί από πολίτες», όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι τρεις, ή «κρατούνταν από πολίτες», όπως αναφέρουν οι άλλοι τρεις. Καμία αναφορά στο πώς αυτό επετεύχθη, στον άγριο δηλαδή ξυλοδαρμό του Ζακ από τον «κοσμηματοπώλη» και το συνεργό του. Όπως έχει δηλώσει η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, αν δεν είχε προκύψει το βίντεο, δεν θα είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά των δύο τελικά κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι έξι άνδρες των ΔΙ.ΑΣ έφτασαν στο σημείο σε ομάδες με ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους κι ενώ ήδη είχαν φτάσει οι δύο άνδρες της ομάδας «Ζ». Πρώτοι έφτασαν εκείνοι που είχαν αναφέρει κωδικό κλήσης 501-2 καθώς και ο αστυνομικός που δεν είχε αναφέρει κωδικό, ενώ ακολούθησε η ομάδα με τον κωδικό κλήσης 103-4.

Οι αστυνομικοί καταθέτουν ότι κατά την άφιξή τους εντόπισαν έναν άνδρα -δύο προσδιορίζουν την ηλικία του μεταξύ 30 και 35 ετών- «ξαπλωμένο» ή «πεσμένο» και αιμόφυρτο μπροστά στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, η οποία ήταν σπασμένη και υπήρχαν γύρω γυαλιά. Γύρω ήταν συγκεντρωμένος κόσμος. Ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο αιμόφυρτος άνδρας κρατούσε με τα χέρια του τον λαιμό του, ενώ οι υπόλοιποι σημειώνουν ότι την ώρα που έφτασαν ένας άνδρας των ΕΚΑΒ περιέθαλπε τον τραυματία.

Συνεχίζοντας, οι αστυνομικοί καταθέτουν ότι ο τραυματισμένος άνδρας κάποια στιγμή πήρε ένα κομμάτι γυαλί από την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου. Τρεις σημειώνουν ότι αυτό έγινε «ξαφνικά», ενώ «όλοι νόμιζαν ότι είναι ήρεμος» ή ότι ενώ «έδειχνε ήρεμος» μετά σε «έξαλλη κατάσταση» πήρε το γυαλί.

Η «σθεναρή αντίσταση» ενός ημιθανούς τραυματία

Από το σημείο αυτό και πέρα, είναι σαφές ότι αρχίζει και διαμορφώνεται η υπερασπιστική γραμμή των αστυνομικών. Όπως αναφέρουν, ο άνδρας κινήθηκε απειλητικά αρχικά προς τον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ και μετά προς τον αστυνομικό της ομάδας «Ζ» που βρισκόταν κοντά του. Τέσσερις καταθέτουν ότι σε «κατάσταση σοκ», σε «έξαλλη κατάσταση» ή σε «ταραγμένη ψυχική κατάσταση» όπως περιγράφουν, άρχισε να απειλεί και τον κόσμο που βρισκόταν γύρω. Τέσσερις σημειώνουν ότι πρώτα διαπίστωσαν ότι «λόγω της ψυχικής του κατάστασης» [,,,] «δεν συμμορφωνόταν στις εντολές» που του έδιναν και πως ήταν πολύ πιθανό να τραυματίσει τον εαυτό του ή άλλους, συμπληρώνοντας πως τότε κινήθηκαν για να τον ακινητοποιήσουν. Τρεις αστυνομικοί καταθέτουν ότι ο Ζακ «αντιστεκόταν», προέβαλε «σθεναρή» ή «μεγάλη» αντίσταση, καθώς προσπαθούσαν να τον δεσμεύσουν. Τρεις αναφέρουν ότι επιχείρησε να αυτοτραυματιστεί με το γυαλί που κρατούσε, ενώ ένας δηλώνει ότι τελικά κατάφερε να τον «αφοπλίσει». Τρεις συνολικά κάνουν λόγο για «αφοπλισμό». Τελικά,  όλοι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι μετά από λίγο κατάφεραν να τον «δεσμεύσουν» και κατόπιν τον παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μόλις είχε αφιχθεί.

Όσα καταθέτουν οι άνδρες των ΔΙ.ΑΣ σε αυτό το σημείο έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με όσα πλέον γνωρίζουμε από μαρτυρίες, βίντεο και άλλα στοιχεία της έρευνας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Ζακ Κωστόπουλος, έχοντας δεχθεί για άγνωστη ακόμα αιτία και αφορμή μια βάρβαρη επίθεση από τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και άλλους βρίσκεται στην πραγματικότητα σε θέση άμυνας.

Κρατώντας όντως ένα γυαλί που απέσπασε από τη βιτρίνα στο χέρι, προσπαθεί απομακρυνόμενος να αποφύγει όποιον τον πλησιάζει, ακολουθώντας «οδό διαφυγής» ανάμεσα στα άδεια τραπέζια παρακείμενου καφέ. Αιμόφυρτος, δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και σωριάζεται σε ένα τραπέζι. Αρκεί ένα χτύπημα ενός αστυνομικού από πίσω με γκλομπ για να πέσει στο δάπεδο της Γλάδστωνος. Από τότε δεν κουνιέται ξανά, παρά μόνο όταν για λίγα δευτερόλεπτα έχει σπασμούς στα πόδια του. Παρ’ όλ’ αυτά αστυνομικοί συνεχίζουν τις κλωτσιές και τα χτυπήματα στο ακίνητο σώμα του μέχρι να του φορέσουν τελικά πλαστικές χειροπέδες.

Στο δελτίο του ασθενοφόρου που μετέφερε τον Ζακ Κωστόπουλο από τη Γλάδστωνος στον Ευαγγελισμό, σημειώνεται ότι παρελήφθη χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης. Οι άνδρες του ΕΚΑΒ σε συνέντευξή τους ανέφεραν ότι οι πλαστικές χειροπέδες που πέρασαν οι αστυνομικοί στον ημιθανή Ζακ ήταν δεμένες τόσο σφιχτά που δεν μπορούσαν να τις κόψουν, υποστήριξαν δε ότι απέφυγαν να μπουν σε διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς για να τις βγάλουν, προκειμένου να μεταφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον μπλαβιασμένο άνδρα στο νοσοκομείο. Δεν επιχειρήθηκε προσπάθεια ανάνηψης στο σημείο.

Καμία αναφορά σε ενέργειες το πρώτο κρίσιμο διάστημα διαφύλαξης των στοιχείων

Αυτό που κανένας από τους έξι αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ δεν αναφέρει στην κατάθεσή του είναι τι έκανε μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου. Μοιάζει δηλαδή σαν να τελείωσε η αποστολή τους εκεί, με την παράδοση του νεκρού, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, Ζακ στο ΕΚΑΒ. Στις καταθέσεις αναφέρεται ότι οι άνδρες της ομάδας «Ζ» συνόδευσαν το ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, ενώ ένας αστυνομικός αναφέρει ότι οι υπόλοιποι πήραν εντολή από το κέντρο να παραμείνουν στο σημείο. Πέραν τούτου ουδέν.

Υπενθυμίζεται πως στην κατάθεσή του ο ένας από τους δύο αστυνομικούς της ομάδας «Ζ» που συνόδευσε το ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, ανέφερε ότι έλαβε εντολή από το κέντρο, μία με μιάμιση ώρα μετά, να επιστρέψει και να αποκλείσει τη σκηνή του εγκλήματος. Όπως διαπίστωσε, ο χώρος είχε καθαριστεί και ό,τι θα μπορούσε να περισυλλεγεί είχε χαθεί.

Τον καθαρισμό του χώρου έξω στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, αλλά και στο εσωτερικό του κοσμηματοπωλείου από τον ίδιο τον κοσμηματοπώλη κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο, 20λεπτά μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου, αποχώρησαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν ακολούθησαν στο μεταξύ καμία από τις συνήθεις διαδικασίες διερεύνησης ενός εγκλήματος. Ένας μόνο από τους αστυνομικούς είχε σύντομη συνομιλία, του ενός λεπτού, με τον κοσμηματοπώλη, κατά την οποία κράτησε κάποια σημείωση.

Κάλεσμα από την ομάδα Forensic Architecture για συλλογή στοιχείων

Το ερευνητικό γραφείο Forensic Architecture, το οποίο μέσω της έρευνάς του αποκάλυψε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, τα κενά στις καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, απευθύνει κάλεσμα σε όποιον/α διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα στην Γλάδστωνος, να τα καταθέσει εμπιστευτικά και ανώνυμα αν το επιθυμεί,  μέσω της πλατφόρμας www.zakcallforevidence.org προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Ολόκληρο το κάλεσμα:

Ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2018 στον Πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Τα λιγοστά βίντεο από το σημείο που κυκλοφόρησαν τις επόμενες ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media αποτυπώνουν συνταρακτικά την επίθεση και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας του Ζακ, καθώς και το ρόλο της αστυνομίας στο συμβάν.

Σήμερα, η οικογένεια του Ζακ απευθύνει ανοιχτή έκκληση στο κοινό με σκοπό να συγκεντρωθεί επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από το σημείο. Εμείς, στο Forensic Architecture θα αναλύσουμε το υλικό αυτό με σκοπό να παράξουμε πειστήρια για το στάδιο της ανάκρισης και να υποστηρίξουμε την οικογένεια, τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και το αλληλέγγυο κοινό στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν με ακρίβεια τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση.

-Υπήρξατε μάρτυρας της επίθεσης;
-Κινηματογραφίσατε, φωτογραφίσατε ή αποτυπώσατε με κάποιον άλλον τρόπο το συμβάν;
-Γνωρίζετε κάποια άλλη πηγή που να αποτυπώνει το συμβάν, είτε οπτικά είτε ηχητικά (π.χ. κάμερες ασφαλείας);

Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας εμπιστευτικά -επώνυμα η ανώνυμα- μέσω του www.zakcallforevidence.org

Γεωργία Ανάγνου

Πηγή: Στο Κόκκινο