Micro

Ο Παύλος Τσίμας ως λαγός του Ψυχάρη

Σε χθεσινή του «συνέντευξη» στο ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος του ΔΟΛ Παύλος Τσίμας μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τι συμβαίνει στον όμιλο και γιατί οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του μάλλον θα απολυθούν. Για τον Τσίμα η ιστορία είναι απλή, τόσο απλή όσο και ο μειλίχιος και υπεύθυνος λόγος που εκπέμπει. Τα ΜΜΕ δεν συνεχίζουν να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες και γι’αυτό κλείνουν ή έχουν δυσκολίες ρευστότητας. Υπεύθυνη για το κόψιμο της ρευστότητας είναι η κυβέρνηση που εκφοβίζει τις τράπεζες να μην συνεχίσουν το δανεισμό. Εξυπηρετεί δε αυτό την αφήγηση της για το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ο Τσίμας είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που γνωρίζει ότι για να ανακτήσεις μέρος της χαμένης αξιοπιστίας σου, χρειάζεται να πλήξεις την αξιοπιστία του αντιπάλου, υποφωτίζοντας πλευρές της πραγματικότητας που δε σε συμφέρουν. Ο Τσίμας όμως είναι πολύ κακός αφηγητής μιας άλλης πραγματικότητας και χρειάζεται να συνεννοηθεί με τον κ. Λοβέρδο για να λένε τα ίδια είτε στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που διερευνά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ, είτε στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Ο Τσίμας, στο βίντεο της συνέντευξής του με την Κοσιώνη, μας λέει ότι όταν κλείνουν ΜΜΕ «δεν είναι μια επιχείρηση που πήγε άσχημα, ατύχησε και κλείνει, είναι ένα πολύ σοβαρότερο πολιτικό και πολιτιστικό θέμα».  Ο Λοβέρδος σε αντίστιξη, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής λέει ότι το σύνολο των δανείων των ΜΜΕ είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των πιστώσεων των τραπεζών σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και, έτσι, δεν βρίσκει το λόγο που συστάθηκε αυτή η επιτροπή.

Τελικά τα δάνεια είναι λίγα και σιγά το πράγμα ή τα δάνεια στα ΜΜΕ είναι θέμα πολιτικό;

Ας δούμε όμως την απόκρυψη της πραγματικότητας από πλευράς του Τσίμα. Ο Ψυχάρης και οι συνέταιροί του χρωστάνε σε δάνεια περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, σε Τηλέτυπο και ΔΟΛ. Ο Σταύρος Ψυχάρης διώκεται ποινικά ήδη για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ενώ του ενέκριναν δάνεια χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Στο σύνολο του δανεισμού των ΜΜΕ (περίπου 1,3 δις ευρώ) ο Ψυχάρης κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Κατάφερε να φαληρίσει τα μαγαζιά του παρόλο που σε κανέναν άλλο Έλληνα, επιχειρηματία ή μη, δε δόθηκαν τόσο μεγάλα ποσά με τόσο λίγες εξασφαλίσεις. Καμία από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Ψυχάρηδες στους εργαζόμενους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και οι άνθρωποι θα απολυθούν με υπαίτιους τους ανεύθυνους εργοδότες τους.

Οι Ψυχάρηδες προσωποποιούν την κρατικοδίαιτη και διεφθαρμένη επιχειρηματικότητα. Είναι εκείνοι που μπόρεσαν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα απειλώντας και γλύφοντας, αλλάζοντας τις προτιμήσεις τους σε κόμματα και κυβερνήσεις, πιέζοντας για δανεισμούς. Οι Ψυχάρηδες είναι μέρος μιας επιχειρηματικότητας που ήθελε να επιβάλλει την βιοπολιτική της εξουσία σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Οι Ψυχάρηδες και οι λαγοί τους λοιδόρησαν συλλήβδην κάθε κοινωνική διαμαρτυρία, στήριξαν όλα τα μνημόνια και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προέβαλαν με κομ ιλ φο τρόπο τη φασιστική ακροδεξιά,  εξευτέλισαν κάθε έννοια ενημέρωσης.

Οι Ψυχάρηδες είναι μέρος ενός παλιού και κραταιού κόσμου που δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. Οι λαγοί τους χρειάζεται όμως να γνωρίζουν ότι μιας και λειτουργούν ως γελωτοποιοί των βασιλιάδων είναι πιο απεχθείς κι από τα αφεντικά τους. Ενίοτε δηλαδή  γίνονται και σύνθημα στους δρόμους με το πάθος τους για το χρήμα.

https://www.youtube.com/watch?v=X66jZty-1Cc