Macro

Νίκος Βούτσης: Η συγκάλυψη δεν εγγυάται το “τέλειο πολιτικό έγκλημα”

Η διπλή συγκάλυψη του κορυφαίου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, αυτού της εκτεταμένης παρακολούθησης πολιτών και της χρήσης του predator, όπως και αυτού που συνίσταται στην άρνηση πολιτικών ευθυνών και στην καθαυτή διερεύνηση του «εγκλήματος των Τεμπών» έχουν επιφέρει ανήκεστο πολιτική βλάβη στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.
 
Μόλις προχθές σχετική έρευνα της κοινής γνώμης δίνει τουλάχιστον 60% δυσαρέσκεια των πολιτών για τη Δημοκρατία έναντι 42% του μέσου όρου στην Ε.Ε. Ενώ για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ανεξάρτητες έρευνες αρμόδιων Επιτροπών της Ε.Ε. αλλά και της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρονται σε σειρά θεμάτων, που αποτελούν εντέλει πλήγματα για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.
 
Τα σχετικά πορίσματα της πλειοψηφίας που είχε η ΝΔ στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, που είχαν συγκληθεί κατ’ εφαρμογή της δυνατότητας που δίνει στη μειοψηφία η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν κείμενα «πολιτικής ντροπής» με προφανές το περιεχόμενο απόκρυψης βαρύτατων ευθυνών και για τα δύο σκάνδαλα.
 
Είμαι σε γνώση, ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ιδιαίτερα του πνεύματος και του γράμματος του ενός απορρήτου πορίσματος, αυτού που αφορούσε στην έρευνα για τις υποκλοπές όπως και όλων των στοιχείων που επί έξι μήνες ήρθαν στην επιφάνεια ή συγκαλύφθηκαν με το διάτρητο πρόσχημα περί απορρήτου και με την προφανή συνέργεια δημόσιων λειτουργών, κυβερνητικών παραγόντων αλλά και της ίδιας της κορυφής της δικαιοσύνης.
 
Η τελευταία ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει καλέσει έστω ως μάρτυρες τους κυβερνητικούς παράγοντες, τους δημόσιους λειτουργούς και τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που, εκτός όλων των άλλων, συνεργάστηκαν για την παράνομη κτήση, την παράνομη χρήση και την παράνομη εμπορία με το εξωτερικό του «κακόβουλου» λογισμικού.
 
Πράξεις που έγιναν σε άμεση μάλιστα συνέργεια και συντονισμό με τις υπηρεσίες παρακολούθησης της ΕΥΠ σε ότι αφορά την εγχώρια πτυχή του σκανδάλου.
 
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητεί την αιφνίδια τότε και ενοχική παρέμβαση της κυβέρνησης προ τριετίας για την «απαγόρευση της ενημέρωσης όσων πολιτών ήταν υπό παρακολούθηση» επιβεβαιώνει το προφανές, ότι αυτή η απαγόρευση δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους δικαίου.
 
Ευτυχώς επίσης λειτούργησαν, δεχόμενοι αμφισβητήσεις και «λάσπη» από κυβερνητικούς παράγοντες, τα κατά το Σύνταγμα «αντίβαρα» στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, οι Ανεξάρτητες Αρχές της Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με επικεφαλής δύο κορυφαίους πρώην δικαστικούς, οι οποίοι τίμησαν τον ρόλο που τους είχε ανατεθεί κατ’ επιταγή του Συντάγματος από την ευρύτατη στα όρια της ομοφωνίας, πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
 
Βεβαίως το «πέπλο σιωπής» στα όρια της «σιγής ασυρμάτου», τόσο για το αποκαλυφθέν σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και για το υπό διερεύνηση τότε «έγκλημα των Τεμπών», αλλά και το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου εξυπηρετήθηκε πλήρως από τη μεγάλη πλειοψηφία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, όχι ωστόσο από την ερευνητική δημοσιογραφία ακόμα και από ικανή μερίδα του καθημερινού έντυπου τύπου, με προφανή στόχο να μην θιγεί η αξιοπιστία της τότε κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
 
Οι υποθέσεις αυτές θα έμεναν στα «αζήτητα», αν δεν επέμεναν δημοσιογράφοι, δυστυχώς πολύ λίγοι δημοσιολογούντες πανεπιστημιακοί και πολιτικοί, αν δεν συνεχίζονταν οι έρευνες στην κλίμακα των ευρωπαϊκών θεσμών και βεβαίως και πρώτα από όλα, αν δεν υπήρχε η συγκλονιστική επιμονή των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη.
 
Τα παραπάνω δεν γράφονται εκ μέρους μου για λόγους ιστορικής αποτίμησης αλλά ακριβώς για να μένει το ζήτημα ενεργό και ανοικτό, προκλητικά προσφερόμενο για αναστοχασμό, για την απόδοση δικαιοσύνης και την αυστηρή τήρηση του κράτους δικαίου για αυτές τις περιπτώσεις και όποιαν άλλη ήθελε προκύψει, από εδώ και πέρα. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η συνταγή πολιτικής συγκάλυψης δεν θα γίνει ποτέ το «τέλειο πολιτικό έγκλημα».
Νίκος Βούτσης
ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ