Ηχητικό

Νίκος Βούτσης: Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτό το ύψος στα εξοπλιστικά προγράμματα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 984 και τους δημοσιογράφους Γιάννη Λαβράνο και Νίκο Καρούτζο.
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο τ. πρόεδρος της Βουλής τόνισε τα εξής:
• Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να διατηρηθεί το καλό κλίμα που καταγράφεται στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Η αποκλιμάκωση της έντασης σε αυτήν τη νέα περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει στο να υπάρξει μία άλλη λογική στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Ακόμα και για θέματα που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ελληνοτουρκικά όπως είναι το μείζον ζήτημα του Κυπριακού.
• Καταλαβαίνουμε όλοι πως εάν το Κυπριακό, που είναι αυτόνομο ζήτημα – εκκρεμότητα προς επίλυση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, έμπαινε σε τροχιά διευθέτησης θα δημιουργούσε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.
• Επομένως γενικότερα είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία διαλόγου και η προσέγγιση μέσω των «συμφωνιών χαμηλής έντασης» που αφορούν στον τουρισμό, την οικονομία και τις επενδύσεις.
• Από εκεί και πέρα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, θα μπορούσε η προσφυγή στη Χάγη να υποβοηθηθεί και από τη συσχέτιση με την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Είναι προφανές ότι ενώ τα κρίσιμα ζητήματα που συνιστούν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση, δεν αποτέλεσαν αντικείμενο δημόσιας προβολής. Λογικό είναι λοιπόν το αίτημα των πολιτικών δυνάμεων για επίσημη ενημέρωση πάνω στη Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπεγράφη.
• Ως γνωστόν, η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως η διαφορά μεταξύ των δύο κρατών που πρέπει να συζητηθεί αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι σαφές ότι εάν υπάρξει, μέσω κοινού συμφωνητικού, μία συζήτηση στη Χάγη, ενδεχομένως τότε θα υπάρξει και μία ατζέντα την οποία ο καθένας θα μπορεί να αποτιμήσει, σε εκείνη τη νέα ιστορική φάση.
• Θέλω ωστόσο να επισημάνω και κάτι άλλο. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτό το ύψος στα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως επανειλημμένα και τεκμηριωμένα έχουμε επισημάνει. Η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί γενικά απλώς ένα καλό σήμα, το οποίο επεδίωκαν από ότι φαίνεται και οι «διεθνείς παράγοντες». Αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με το προφανές ράλι εξοπλισμών της χώρας, πέραν των αναγκαίων, χωρίς μάλιστα ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, δεν οδηγεί πουθενά. Είναι σαφές πως από την άλλη πλευρά η Τουρκία και επειδή έχει 70% κάλυψη από τη δική της αμυντική βιομηχανία και επειδή έχει «ενέσεις» μεγάλες από χώρες του Κόλπου, μπορεί και ανταποκρίνεται σε αυτήν την εξοπλιστική κούρσα. Η ισχύς των όπλων χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και για την επαρκή άμυνα της χώρας.
• Πρέπει με καθαρό μυαλό, με ορθό λόγο, με αντίληψη για γειτονία και κυρίως για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων να προσχωρήσουμε στην ιδέα ενός συνεχούς διαλόγου που θα έχει και επιτυχίες.