Macro

Νάσος Ηλιόπουλος: Να τα νέα «εργαλεία», στη μάχη για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας

Για τα – «πυκνά» εσχάτως- σοβαρά εργατικά ατυχήματα, αρκετά εκ  των οποίων αποβαίνουν θανατηφόρα, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσος Ηλιόπουλος.

Ρωτήθηκε αρχικά ο κ. Ηλιόπουλος, κατά πόσο μπορεί να γίνει «κατάταξη» των αιτίων αυτών των ατυχημάτων και να διαπιστωθεί το ειδικό βάρος κάθε κατηγορίας: Της εργοδοτικής πίεσης για εντατικότερη εργασία, της έλλειψης μέσων προστασίας, της ύπαρξης ανειδίκευτου προσωπικού, ή προσωπικού που «ρίχνεται» αμέσως σε εργασίες διαφορετικές από εκείνες, τις οποίες ξέρει να κάνει, κλπ.

«Όλες αυτές οι παράμετροι ισχύουν, το διαπιστώνουμε και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά» απάντησε ο Γραμματέας του ΣΕΠΕ και πρόσθεσε:

«Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Ειδικά στα εργατικά ατυχήματα, κάθε περίπτωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Υπό μία έννοια, κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Για αυτό πρέπει να ολοκληρώνεται η έρευνα και να βλέπουμε ολοκληρωμένα τα στοιχεία».

Η περίπτωση του Λασιθίου και όσα έδειξε η έκρηξη στα «Εβερεστ»

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ατύχημα στο Λασίθι, που στέρησε μια ανθρώπινη ζωή και προκάλεσε δυο σοβαρούς τραυματισμούς.

Τόνισε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο χειριστής του γερανού δεν είχε άδεια. Αυτό ήταν εύκολο να εξακριβωθεί. Άλλα, όμως, ερευνώνται ακόμη. Πχ δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η μεταλλική πλάκα ακούμπησε τα καλώδια. Όταν έχουμε καλώδια μέσης τάσης, γύρω στα 20.000 βολτ, τότε μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ακόμη και σε απόσταση τριών μέτρων, αναλόγως και των κλιματολογικών συνθηκών. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να δημιουργήθηκε το λεγόμενο ‘ηλεκτρικό τόξο’ και να χτύπησε έτσι το ρεύμα. Προσέξτε, όμως! Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση τίθεται ζήτημα για τον αν οι εργάτες που κρατούσαν τον μεταλλικό σκελετό είχαν τα αναγκαία μέσα προστασίας, αν φορούσαν τα παπούτσια που έπρεπε να φορούν, κλπ. Διότι έτσι θα μειωνόταν η αγωγιμότητα και θα είχαμε ατύχημα πολύ λιγότερο οδυνηρό. Με ακούτε προσεκτικό, διότι, επαναλαμβάνω, πρέπει να ερευνώνται όλα. Και η γενική γνώση που χρειαζόμαστε πηγάζει από πολλές τέτοιες επί μέρους μοναδικότητες των περιπτώσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι η αναμονή των τελικών στοιχείων δεν συνεπάγεται και απραξία, όταν κάτι έχει ήδη καταδειχθεί. Είπε για αυτό:
«Να θυμηθούμε την έκρηξη στα «Έβερεστ», από την οποία έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος. Το πόρισμα θα κριθεί και στα δικαστήρια. Εμείς όμως βεβαιώσαμε κάτι και για αυτό προχωρήσαμε σε μήνυση: Ότι η εταιρεία σχεδόν κάθε εβδομάδα έφερνε και διαφορετική κάτοψη για το υπόγειο, για τους χώρους. Αυτό δεν μπορούσε να μείνει έτσι».

«Τώρα επενεργούν όσα πρυτάνευσαν και όσα… δεν έγιναν από το 2008»    

Συνέχισε ο  κ. Ηλιόπουλος:

«Δυστυχώς, από την πλευρά της εργοδοσίας συχνά επιδεικνύεται προχειρότητα και κυριαρχεί η αντίληψη ότι το παραπάνω κόστος θα πρέπει να αποφεύγεται, πάση θυσία (…). Ξέρετε, τώρα ‘σκάνε’, τώρα επενεργούν, όλες οι παθογένειες της εποχής έπειτα από το 2008. Από τότε άρχισε να κυριαρχεί σε σημαντικό φάσμα των επιχειρήσεων η αντίληψη πως, για την εξοικονόμηση χρημάτων, όλα δικαιολογούνται. Ο ελλιπής εξοπλισμός, η έλλειψη εκπαίδευσης, η πίεση στο ανθρώπινο δυναμικό».

«Κάποιοι μας έλεγαν να μην κοιτάμε τις υπερωρίες…»

Μιλώντας για την παράμετρο της υπερ- εργασίας, ως στοιχείου που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, ο Γραμματέας του ΣΕΠΕ ανέφερε ένα ακόμη παράδειγμα:
«Σε βιομηχανική επιχείρηση, στη Θήβα, ένας εργαζόμενος έχασε το πόδι του, εξ αιτίας ατυχήματος (…). Ξέρετε τι έδειξε ο έλεγχος των επιθεωρητών; Ότι επί συνόλου 50 ανθρώπων, οι 20 δούλευαν κάνοντας αδήλωτες υπερωρίες (…). Τέτοιες διαπιστώσεις, σε εργασιακούς χώρους που χαρακτηρίζονται από σοβαρά ατυχήματα, μου φέρνουν στο νου αυτά που ακούγαμε όταν καταθέσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Κάποιοι μας έλεγαν: ‘Εδώ ο κόσμος δεν έχει δουλειά κι εσείς ασχολείστε με τις υπερωρίες;’. Μα οι υπερωρίες δεν αφορούν μόνο τις εργασιακές σχέσεις, που κι αυτές απαρτίζουν ένα σοβαρό κεφάλαιο. Η υπερ- εργασία, η πέραν ενός ανεκτού ορίου πνευματική και σωματική καταπόνηση, πλήττει την ασφάλεια. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Κι ό, τι αφορά ανθρώπινη ζωή και σωματική ακεραιότητα δεν το ξεπερνάς με ένα πρόστιμο. Ούτε αρκεί να κάνεις εκ των υστέρων επισημάνσεις και να εκπονείς πορίσματα. Πρέπει να προλαμβάνεις. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

«Ευτυχώς, έρχεται κόσμος έπειτα από… 17  έτη!»

Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι η συχνότητα των διενεργούμενων ελέγχων είναι κρίσιμη παράμετρος για την πρόληψη. Και πρόσθεσε:

«Το ευχάριστο είναι ότι έρχεται νέος κόσμος στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η κατάσταση ήταν τραγική… Αρκεί να σας πω ότι στον τομέα Υγείας και Ασφάλειας δεν είχε σημειωθεί η παραμικρή ανανέωση προσωπικού από το 2000. Δηλαδή επί 17 έτη! Η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιδείξει ένα ενδιαφέρον, μονομερές θα το χαρακτήριζα, στον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας. Βλέπετε, εξ αιτίας των δικών τους πολιτικών τα πράγματα επιδεινώθηκαν ως προς τη ‘μαύρη’ εργασία και έτσι… έτρεχαν για αυτό και μόνο. Το κεφάλαιο των ασφαλών συνθηκών εργασίας το αμέλησαν. Εμείς, κάθε άλλο. Για αυτό έχουμε στελέχωση του μηχανισμού μας και περιμένουμε περισσότερους συναδέλφους. Είτε με μετατάξεις είτε με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το νέο πληροφορικό σύστημα, η Τεχνική Εκπαίδευση, το  «15512»

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο ΣΕΠΕ διαθέτει, πλέον, ένα νέο «εργαλείο» στην προσπάθειά του να διαμορφωθούν ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. «Ένα νέο πληροφορικό σύστημα, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε περισσότερο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους», καθώς θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς «να ακτινογραφούν το προφίλ των επιχειρήσεων» και έτσι να βλέπουν εγκαίρως πού και γιατί ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι.

Ανέφερε ακόμη πως σημαντική – και χρησιμότατη-  καινοτομία θα είναι η ένταξη μαθημάτων ασφάλειας στην Τεχνική Εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων. «Φανταστείτε πόσο καλό είναι ο αυριανός μηχανικός, που ενδεχομένως θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εργασιακών χώρων, να ξέρει εκ των προτέρων τα πάντα σχετικά με τις ασφαλείς υποδομές και τους κανόνες προστασίας», είπε.

Κάλεσε επίσης ο Γραμματέας του ΣΕΠΕ τους εργαζόμενους να απευθύνονται, για οτιδήποτε χρειάζεται, στην Επιθεώρηση. Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μπορούν να πληροφορούνται ό,τι θέλουν, για τα δικαιώματά τους. Μπορούν να συμβουλεύονται. Και ας μην ξεχνούν τον τηλεφωνικό αριθμό για ανώνυμες καταγγελίες, το «15512». Κατανοώ ότι είναι δύσκολο, για πολλούς, να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες. Για αυτό υπάρχει ο αριθμός. Οι Επιθεωρητές θα τρέξουν κατά προτεραιότητα σε εργασιακούς χώρους, για τους οποίους έχει γίνει καταγγελία».

Ξενοδοχοϋπάλληλοι σε δουλειές… οικοδομικές  

Ρωτήθηκε  ο κ. Ηλιόπουλος κατά πόσο οι κίνδυνοι ατυχημάτων αυξάνονται εξ αιτίας της – λόγω κρίσης- αναγκαστικής «μεταπήδησης» ανθρώπων από εργασιακούς τομείς που γνωρίζουν, σε άλλους.  Είπε:

«Ασφαλώς και αυξάνονται (…). Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα μιας ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο. Εκεί δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν κάποιες κατασκευές. Και τι διαπιστώσαμε ότι έκαναν; Χρησιμοποιούσαν σε οικοδομικές δραστηριότητες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί για δουλειά ξενοδοχοϋπαλλήλων! Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αρκεί η επιβολή ενός προστίμου. Διακόπτονται οι εργασίες (…). Γενικά, στις ξενοδοχειακές μονάδες δίνουμε μεγάλη βαρύτητα. Κι αυτό διότι σε αυτές, αφενός απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι και,   αφετέρου,  υπάρχει κι άλλος κόσμος- οι πελάτες. Αρκεί να σας πω ότι σε 210 ελέγχους που διενεργήσαμε αντιστοιχούσαν 10.729 εργαζόμενοι. Κι αυτοί οι 210 έλεγχοι κατέδειξαν 155 παραβάσεις κανόνων ασφαλείας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Και θα την κάνουμε…»

Πηγή: Στο Κόκκινο