Macro

Μπάμπης Μιχάλης: Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων

Κότα που γεννά χρυσά αυγά αποδεικνύεται για τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης ο… πληθωρισμός και η μονομερής προσπάθεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να τον δαμάσουν με αύξηση των επιτοκίων. Η γρήγορη άνοδος του κόστους δανεισμού ύστερα από μία δεκαετία παγώματός του συνιστά βάλσαμο για κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου και την κερδοφορία τους, η οποία σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις τους εκτοξεύθηκε το γ’ τρίμηνο.
 
Στη Γερμανία, η Deutsche Bank είδε τα κέρδη της να σημειώνουν άλμα 475%, αρκετά υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπε, καθώς εκτός των υψηλών επιτοκίων σημαντική ώθηση στην κερδοφορία της προσέφερε και η επενδυτική τραπεζική. Η επίδοση της Deutsche ήταν μία από τις καλύτερες που αυτή έχει καταγράψει σε επίπεδο τριμήνου από το παγκόσμιο κραχ και τη θέτει σε τροχιά υψηλότερων ετήσιων κερδών από το 2009.
 
Υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη στο γ’ τρίμηνο ανακοίνωσαν χθες ακόμη τέσσερις τράπεζες, η ιταλική UniCredit, η ισπανική Satander και οι βρετανικές Barclays και Standard Chartered. Η UniCredit κατέγραψε κέρδη 1,71 δισ. ευρώ, αρκετά υψηλότερα (+70%) από το 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε χάρη στα υψηλότερα επιτόκια αλλά και τις μικρότερες προβλέψεις ζημιών από «κόκκινα» δάνεια.
 
Η Standard Chartered είδε τα δικά της κέρδη να καταγράφουν άνοδο 40% καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσαν τους τόκους από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, όπου επικεντρώνει τη δραστηριότητά της. Υψηλότερα κέρδη από αυτά που προέβλεπαν είχαν και οι Barclays (1,51 δισ. λίρες έναντι 1,20 δισ. λίρες), Satander (2,42 δισ. ευρώ έναντι 2,11 δισ. ευρώ).
 
Tα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα των πέντε τραπεζών έρχονται σε απόλυτο κοντράστ με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την κρίση κόστους ζωής που βυθίζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στην απελπισία. Οι επιδόσεις τους είναι μάλιστα καλύτερες από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτήν την περίοδο οι αμερικανικές ανταγωνίστριές τους.
 
Λιγότερο εξαρτημένες στην κερδοφορία τους σε σχέση με τις αμερικανικές επενδυτικές από τις δραστηριότητες σύναψης εταιρικών συμφωνιών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν περισσότερο από τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τις τιμές, τα υψηλότερα επιτόκια και την αυξανόμενη διαφορά μεταξύ αυτών που χρεώνουν στους δανειολήπτες και πληρώνουν στους αποταμιευτές.
Χωρίς ρίσκο
 
Η μεγάλη αύξηση των εσόδων που έχουν από τους τόκους ενδέχεται, μάλιστα, να μεγαλώσει περαιτέρω στη συνέχεια καθώς η ΕΚΤ αυξάνει σήμερα ξανά τα επιτόκιά της και βέβαια εντείνουν τις φωνές για υψηλότερη φορολόγηση και ψαλίδι στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους. Η ΕΚΤ είχε διανείμει μέσω των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs στις τράπεζες 2,1 τρισ. ευρώ με χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια, προσδοκώντας ότι αυτό θα βοηθούσε την επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν παρκάρει μεγάλο μέρος αυτών των πιστώσεων στην ΕΚΤ να κερδίζουν από τους τόκους τους ακόμη περισσότερα χωρίς κανένα ρίσκο. Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν αυτές τις πιστώσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, εγείρει ενστάσεις για τις πραγματικές της προθέσεις καθώς θέτει εμπόδια σε κυβερνήσεις όπως η ισπανική που προσπαθούν να φορολογήσουν εκτάκτως τις τράπεζες.

Μπάμπης Μιχάλης