Macro

Μελίνα Ζήκου-Μιχάλης Υδραίος: 5ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ: Προσπάθεια σύγκλισης ευρύτερων αριστερών και κοινωνικών δυνάμεων

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2021 στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε το 5ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ. Είχαμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε την Αλληλεγγύη για Όλους σε αυτήν την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2017 από το Φόρουμ της, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα βήμα διαλόγου και πολιτικής δράσης ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς, των ευρωπαίων Πρασίνων, των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τουλάχιστον αυτών που αποδεσμεύονται από το άρμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων.
Ήταν ένα ενδιαφέρον διήμερο, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιδημία, αλλά κυρίως η εμφατική ενίσχυση ακροδεξιών και ξενοφοβικών αντιλήψεων. Εκπρόσωποι από τον ευρωπαϊκό Βορρά, τις χώρες του Νότου που είχαν ενισχυμένη παρουσία, αλλά και τη ζώνη των πρώην χωρών του «υπαρκτού» (ανύπαρκτου) σοσιαλισμού, όπου σήμερα κυριαρχεί ο εσμός της πολιτικής ακροδεξιάς, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις δυσκολίες, αλλά και τις προοπτικές ενίσχυσης των ιδεών της ισότητας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, σε συνθήκες πολλαπλών κρίσεων που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες μας, ενισχύοντας και βαθαίνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ανάγκη της προστασίας της εργασίας, και ειδικά των νέων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της νέας φτώχιας εξαιτίας των ευέλικτων σχέσεων εργασίας και της ακραίας μείωσης των αμοιβών, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και η αντιμετώπιση της ενίσχυσης της ακροδεξιάς, η αντιμετώπιση της επιδημίας και τα νέα κοινωνικά αιτήματα που διαμορφώνονται σε αυτές συνθήκες, αποτυπώνονται στην τελική διακήρυξη του 5ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ ( https://europeanforum.eu/brussels…/2021-final-declaration/ ).
Ιδιαίτερη στιγμή για τις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ αποτέλεσε η εισηγητική ομιλία του πρώην αρχηγού των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν, που με το κύρος του και τη διεισδυτική του ματιά συνέβαλε καθοριστικά στις διαδικασίες του φόρουμ. Αναμφισβήτητα η διάσταση της παγκοσμιότητας στην οποία αναφέρθηκε ο Τζ. Κόρμπιν, η ανάγκη να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης, τις πολιτικές εξελίξεις ως ενιαίο σύνολο, ενισχύοντας το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ τους (αλλά και προς τους πρόσφυγες και μετανάστες ειδικά σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής), αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την αλλαγή των συσχετισμών σε θετική κατεύθυνση.
Όπως ισχυρίζεται ο Τζ. Κόρμπιν, έχει ξεχωριστή σημασία και για την Ευρώπη η επιτυχία των αριστερών δυνάμεων στις εκλογές τόσο στην Χιλή, όσο και στην Βραζιλία. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έχει καταλυτική σημασία η Αριστερά να διαμορφώνει αιτήματα και πρωτοβουλίες αντίστοιχης προοπτικής. Σε συνθήκες ηγεμονίας των συντηρητικών απόψεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε συνθήκες που απαιτείται η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η μετατόπιση του δείκτη προς τα αριστερά, η κοινή συνάντηση και δράση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στα πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ αποτελεί σημαντική πολιτική παρακαταθήκη. Κατά τη γνώμη μας, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ πρέπει να πλαισιωθεί από ακόμα ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις από τον χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας, κυρίως όμως πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία και ο ρόλος των κοινωνικών οργανώσεων.
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στις επικείμενες εξελίξεις, εφόσον πλαισιωθεί από συνδικαλιστικές ενώσεις, συλλογικότητες αλληλεγγύης, προάσπισης κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, συλλογικότητες της ευρωπαϊκής νεολαίας, πρωτοβουλίες υπεράσπισης της προστασίας του περιβάλλοντος και της προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Κλείνουμε το σημείωμα μας, επισημαίνοντας ότι η Αλληλεγγύη για Όλους συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια Right2Cure, μία κοινή προσπάθεια κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων, συλλογικοτήτων αλληλεγγύης με κεντρικό αίτημα την άρση των περιορισμών της πατέντας του εμβολίου, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η επιδημία και τη δημοκρατική διαχείριση του εμβολιασμού. Είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στις Βρυξέλλες να συναντήσουμε φίλους και συντρόφους από συλλογικότητες που συμμετέχουν στην καμπάνια και να παρακαθήσουμε σε συσκέψεις της συντονιστικής επιτροπής της πανευρωπαϊκής καμπάνιας. Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτόν τον κύκλο επαφών, είναι ότι η Αριστερά, οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον νεοφιλελευθερισμό και τις ανισότητες, σε συνθήκες πανδημίας οφείλουν να διαμορφώσουν νέα αιτήματα αντιμετώπισης της, επικεντρώνοντας στην ανάγκη η επιδημία να αντιμετωπισθεί όχι ως ευκαιρία πλουτισμού των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά σαν σκαλοπάτι για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης μέσω της εξασφάλισης ότι όλος ο κόσμος, δυτικός και αναπτυσσόμενος θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο και την θεραπεία. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να απεγκλωβισθούν λαϊκές δυνάμεις από τη μέγγενη του ανορθολογισμού, τη συνωμοσιολογία και την άρνηση του εμβολίου.
Σημείωση:
Συλλογή υπογραφών στο noprofitonpandemic.eu/el

Μελίνα Ζήκου-Μιχάλης Υδραίος

Πηγή: Η Εποχή