Macro

Μαρία Λυκούρα: «Ανάγωγη» η δημοτική αρχή Μπακογιάννη

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και χωρίς σχεδιασμό για ανέγερση ή χρήση κατάλληλων αιθουσών για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, ο Δήμος Αθηναίων επιφυλάσσει για τους λιλιπούτειους δημότες του την αδιαφορία ως πρώτη γεύση τους από την πολιτεία.
Η δίχρονη προσχολική αγωγή, που αποτελεί κατάκτηση για την κοινωνία, προσκρούει στη χρόνια αδράνεια της δημοτικής αρχής που οδηγεί σε πρόχειρες και επικίνδυνες λύσεις, με την τοποθέτηση κοντέινερ σε αδόμητα οικόπεδα και αυλές, τα οποία θα λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσωρινής μονιμότητας». Αφαιρούνται αίθουσες που με κόπους χρόνων έχουν διαμορφώσει οι σχολικές μονάδες για τις ανάγκες τους (αίθουσες μουσικής, αίθουσες ένταξης ή τάξεις υποδοχής αλλόγλωσσων παιδιών, προσφύγων ή παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες), κόβονται στη μέση αυλές για να τοποθετήσει αίθουσες νηπιαγωγείων, με ό,τι συνεπάγεται ο συνωστισμός νηπίων με παιδιά άλλων ηλικιακών ταχυτήτων σε κτίρια χωρίς υποδομές νηπιαγωγείου.

 

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα σχολεία της Αθήνας, που ήδη υποφέρουν από εγκατάλειψη, εύλογα συναντά την καθολική αντίδραση γονέων φορέων και συλλόγων εκπαιδευτικών που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και προχωρούν σε συλλογές υπογραφών. Σχολεία όπως το 8ο Γυμνάσιο, το 133o Δημοτικό ή το 54ο Νηπιαγωγείο παλεύουν να υπερασπιστούν στοιχειώδεις ανάγκες της σχολικής καθημερινότητάς τους, απέναντι στην άρνηση της δημοτικής αρχής ακόμα και να συναντήσει τους εκπροσώπους τους και να ακούσει τις προτάσεις τους.
Η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό γονιών και εκπαιδευτικών που αντιδρούν. Με τον επικεφαλής της Νάσο Ηλιόπουλο και δημοτικούς συμβούλους έχει κάνει μάλιστα πολλές επισκέψεις σε σχολεία της πόλης, ενώ έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει ευθύνη για το χαμένο χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος και οφείλει να διεκδικήσει δυναμικά τη στήριξη της πολιτείας και τις απαραίτητες θεσμικές διευκολύνσεις, για να συναντήσει την αναβλητικότητα των υπευθύνων και την άρνησή τους για διάλογο.

Έχει μάλιστα προωθήσει προς τη δημοτική αρχή εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν τόσο στα κοινοτικά συμβούλια όσο και στην ευρεία διαδικτυακή συζήτηση με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων από πλήθος σχολείων που διοργάνωσε η ίδια η δημοτική κίνηση για την ασφαλή και αξιοπρεπή εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

«Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει σχεδιασμό για ιδιόκτητα σχολεία που θα καλύψει τις ανάγκες σε σχολική στέγη όχι μόνο της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αλλά και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως μάλιστα αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία» τονίζει η Ανοιχτή Πόλη και καλεί τη δημοτική αρχή να βρει τρόπο για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος δίχρονης προσχολικής αγωγής, με σεβασμό στις ανάγκες και την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, κάτι που «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν τολμηρό σχεδιασμό που θα δίνει οριστικές λύσεις στο κτιριακό ζήτημα και θα αξιοποιεί χωρίς εκπτώσεις το απόθεμα των διαθέσιμων χώρων».
Η δημοτική κίνηση έχει καλέσει επανειλημμένα τη δημοτική αρχή να βρει την πολιτική βούληση και να διεκδικήσει τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να αξιοποιήσει δημιουργικά, αλλά και να διευρύνει το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είναι αδιαμφισβήτητες.
Επανειλημμένως έχει καλέσει το δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, «να αναθεωρήσει αντιπαιδαγωγικούς και αναχρονιστικούς σχεδιασμούς και να προχωρήσει, έστω και την τελευταία ώρα, σε αξιοποίηση κατάλληλων οικοπέδων», καθώς και του κτιριακού δυναμικού που διαθέτει είτε ο Δήμος, είτε η ΚΤΥΠ Α.Ε. και το ελληνικό δημόσιο, προχωρώντας σε απαλλοτριώσεις και αγορές οικοπέδων όπου χρειάζεται». Αντίστοιχο αίτημα διατυπώνει η δημοτική κίνηση και προς την ΚΤΥΠ Α.Ε. που «οφείλει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τον Δήμο Αθηναίων των οικοπέδων που δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραχωρητήριο του Δήμου και που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δίχρονη προσχολική αγωγή, αλλά και ευρύτερα η εκπαίδευση».

Η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνει ότι υπάρχουν χώροι που ανήκουν στο Δήμο, είναι χαρακτηρισμένοι για χρήση σχολικής στέγης, όπως ο χώρος του πρώην εργοστασίου Βότρυς, και παραμένουν αναξιοποίητοι, ενώ άλλοι χώροι –κάποιοι από αυτούς σε προνομιακές θέσεις δίπλα σε υφιστάμενα σχολεία– είναι εφικτό να αλλάξουν χρήση. Για παράδειγμα, στην 5η Δημοτική Κοινότητα, μπορεί να αξιοποιηθεί η Εριουργία, όπως και οικόπεδα που η δημοτική αρχή αφήνει να χάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οικόπεδο στην Ευρυδάμαντος στον Ν. Κόσμο, το οποίο, ενώ ήταν ώριμο προς απαλλοτρίωση, ο Δήμος αποφάσισε να το παρατήσει.

Σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης χαρακτηρισμένων ακινήτων από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Αθηναίων όσον αφορά τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Δ. Τζανακόπουλος, Χρ. Βερναρδάκης και Κ. Ζαχαριάδης.

Με την ερώτησή τους επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιληφθούν συγκεκριμένα οικόπεδα της ΚΤΥΠ Α.Ε. που δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραχωρητήριο προς τον Δήμο και άρα προορίζονται για δική της χρήση ή συμπεριλαμβάνονται αλλά ο Δήμος επέλεξε να μην τα χρησιμοποιήσει. Επίσης ζητούν από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να τοποθετηθούν βαρέως τύπου προκατασκευασμένοι οικίσκοι στα οικόπεδα αυτά.

Μαρία Λυκούρα

Πηγή: Η Εποχή