Συνεντεύξεις

Μαρία Καραμεσίνη: Η ανεργία πέφτει όλο και ταχύτερα, καλύτερη των προβλέψεων η επίδοση του 2018.

Μετά το 18,5% του Νοεμβρίου, χαμηλότερη τιμή εδώ και πάνω από επτά χρόνια, η ανεργία μπορεί τον Δεκέμβριο να πέσει ακόμη και κάτω από το 18,3% και ο ρυθμός μείωσής της είναι ο μεγαλύτερος την τελευταία τετραετία, την ώρα που ξεκινούν νέα σημαντικά προγράμματα, είπε η επικεφαλής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Η υποχώρηση της ανεργίας σε ναδίρ επταετίας και πλέον, στο 18,5% τον Νοέμβριο του 2018, έρχεται για έναν συνήθως «δύσκολο» μήνα, είπε η κ. Καραμεσίνη. «Είχαμε αποκλιμάκωση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 120.500 … και αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι κατά 138.000 … αυτή η βελτίωση κατά 2,6% σε 12 μήνες είναι η καλύτερη επίδοση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», όπως ανέφερε.

Η κ. Καραμεσίνη σημείωσε ότι τα μηνιαία στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ δεν δίνουν δυνατότητα για λεπτομερή στοιχεία ανά κλάδο, αλλά υπογράμμισε την σημασία των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Τον περασμένο Νοέμβριο για τον οποίο είναι και τα στοιχεία, το κύριο ήταν το μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους με 31.000 θέσεις, αλλά και τα καθοριστικά «αντισταθμιστικά» προγράμματα σε σχέση με τη μείωση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης, όταν ο ιδιωτικός τομέας προκαλεί καθαρή μείωση των θέσεων εργασίας», όπως γίνεται με την εποχικότητα κλάδων όπως ο τουρισμός.

Για τον ιδιωτικό τομέα, συνέχισε η κ. Καραμεσίνη, «τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ είναι αδιαμφισβήτητα. Την προηγούμενη χρονιά προστέθηκαν περίπου 143.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν δείξει ότι προστέθηκαν στην οικονομία περίπου 130.000 θέσεις εργασίας. Βγήκαν και τα στοιχεία της Κομισιόν, που δείχνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε, τα τρία πρώτα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, κατά 1,5%. Έχουμε δηλαδή ανοδική πορεία της απασχόλησης, ασχέτως των εποχικών διακυμάνσεων … καθαρές αυξήσεις που βαίνουν επιταχυνόμενες».

Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ:

– πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 56 Δήμους και φορείς περιβάλλοντος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που αφορά 8.200 θέσεις
– πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας που θα δώσει την δυνατότητα σε ως 5.000 πρώην επιχειρηματίες που έβαλαν «λουκέτο» λόγω της κρίσης να επιχορηγηθούν για να ξεκινήσουν ξανά επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο αναμένεται η ΚΥΑ
– δεύτερο ειδικό πρόγραμμα για θέσεις στον δημόσιο τομέα που θα δίνει την ευκαιρία σε πτυχιούχους που συμμετείχαν στο προηγούμενο να προσληφθούν για 12 μήνες, είτε στην δημόσια διοίκηση είτε σε ΝΠΔΔ, το οποίο προετοιμάζεται

Η κ. Καραμεσίνη εκτίμησε ότι το 2018 θα δει την ανεργία να κλείνει τον Δεκέμβριο στο 18,3%, ή ακόμη και παρακάτω. Σε ετήσια βάση, «θα έχουμε το 19,3%, επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις που είχαμε κάνει».

Πηγή: Στο Κόκκινο