Macro

Γιώργος Καπόπουλος: H Γαλλία πυροδοτεί ντόμινο

Ο Μακρόν διείδε από νωρίς τον κίνδυνο και προσπάθησε προληπτικά να δημιουργήσει εμπόλεμη ατμόσφαιρα και ανάγκη εθνικής συσπείρωσης.
 
Όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ώρα για κοινωνικές διεκδικήσεις , όσο υπάρχει ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα δεν είναι ωρα για αυξήσεις μισθών αυτά προκύπτουν ως μηνύματα πίσω από τις γραμμές των τοποθετήσεων του Μακρόν.
 
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία ξέσπασαν πριν ο σκληρός χειμώνας που έρχεται από ότι φαίνεται ως πρελούδιο σε μια παρατεταμένη μακράς διαρκείας παγκόσμια ύφεση πυροδοτήσει την κοινωνική οργή και την πολιτική διαμαρτυρία.
 
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η συμπίεση των κοινωνιών στην Γαλλία , την Βρετανία αλλά και στις χώρες του Νότου της Ε.Ε-Ευρωζώνης είχε φθάσει σε οριακό σημείο μετά από μια δεκαετία άκαμπτης δημοσιονομικής πειθαρχίας που επέβαλλε το Βερολίνο στους εταίρους του στην Ε.Ε-Ευρωζώνη προκαλώντας πολιτική αποσταθεροποίηση η οποία με την σειρά της πριμοδότησε την Άκρα Δεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις.
 
Έτσι σήμερα στην Γαλλία και αύριο στην Ιταλία και πολύ πιθανόν και στην Γερμανία οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν θα αφορούν επιδόματα και ενισχύσεις ειδικού σκοπού, αλλά αυξήσεις και κατοχύρωση ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα διαμορφώνεται ερήμην της κοινωνίας.
 
Μια ριζοσπαστικοποίηση των εργασιακών διεκδικήσεων θα καταστήσει αδύνατη την εμμονή του Βερολίνου στην απομάκρυνση των εταίρων του από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
 
Αν η Γερμανία στο όνομα της αποφυγής μιας μακράς διαρκείας ύφεσης που θα συνοδεύεται από κοινωνική και πολιτική αναταραχή δεσμεύει ένα συνολικό πακέτο δύο δις Ευρώ οι εταίροι της για πολύ πιο περιορισμένες παρεμβάσεις δεν μπορούν παρά να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
 
Το ερώτημα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα στην Γαλλία αύριο στο σύνολο σχεδόν της Ε.Ε θα είναι υπό τον έλεγχο πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων η θα είναι αχειραγώγητο.
 
Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και σχεδόν τρία χρόνια Πανδημίας στην διάρκεια των οποίων οι κοινωνικές και πολιτικές διαμαρτυρίες δεν επηρέασαν τις κυβερνήσεις , τις κεντρικές τράπεζες και τις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία φάνηκε στην αρχή σαν να προβάλλει ως άλλοθι νομιμοποίησης νέων περικοπών αλλά και περαιτέρω απορρύθμισης της Εργασίας.
 
Οι Γάλλοι σήμερα αλλά και κυρίως οι πολίτες του Νότου των χωρών της Ε.Ε-Ευρωζώνης έχουν κουράσει εδώ και τρεις δεκαετίες να δεχθούν συρρίκνωση των κεκτημένων στο όνομα της προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο χειρισμός των εξεγερσιακών διαμαρτυριών που θα συνοδεύσουν τον σκληρό χειμώνα θα είναι καθοριστικός παράγων για την διαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών της Γηραιάς Ηπείρου , αλλά και των συσχετισμών στο πλαίσιο της διατλαντικής Σχέσης.
 
Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος