Macro

Γιατί η ανάκαμψη δεν αφορά τους πολλούς

Ανάκαμψη η οποία δεν αφορά τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν ανάγκη υπόσχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. Έχοντας φροντίσει να εγκαθιδρύσει ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζομένους, φτιάχνει ένα πλαίσιο ενίσχυσης των ανισοτήτων στη χώρα, πανηγυρίζοντας για μια ανάκαμψη η οποία δεν αφορά τους πολλούς.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την κατάργηση της προαναγγελίας των υπερωριών δείχνει πως η Ν.Δ. όχι μόνο έφερε το νομοσχέδιο για την ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά τώρα θέλει και οι υπερωρίες να μην ελέγχονται, κάτι το οποίο θα έχει σαφείς επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων όσο και στην οικονομία συνολικά.

Ο παράγοντας ακρίβεια

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια απειροελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού (2%), η οποία κάθε άλλο παρά επαρκεί, ιδίως όταν η χώρα μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση, ενώ οι ανατιμήσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη εντονότερες μέσα στο επόμενο διάστημα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, αναφέροντας ότι «δεν θα μου έκανε έκπληξη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο φέτος να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, να είναι της τάξης του 4%», την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα άνοδος, έως 15%, την ώρα που ο πληθωρισμός χτύπησε ήδη ρεκόρ δεκαετίας τον Οκτώβριο.
Ως εκ τούτου, οι ανισότητες αυξάνονται, με τους φτωχότερους να αγωνιούν για το πώς θα περάσουν τους επόμενους μήνες μέσα στον χειμώνα.
Το ζήτημα είναι ότι τα χειρότερα μόλις ξεκίνησαν, όπως εκτιμούν στελέχη από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων, που δεν αναμένουν αποκλιμάκωση των τιμών πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα.
Ήδη, με βάση τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, η μείωση της αγοραστικής δύναμης ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα σε μέσα επίπεδα, εάν προσμετρηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα.

Πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παράλληλα, μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις -από εκείνες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης- θα μπορούν να διεκδικήσουν «μερίδιο» από τα 30,5 δισ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν το 99% του συνόλου της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει θέσει διαδικασία «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η «προτεραιοποίηση» αυτή ισοδυναμεί με στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πάγωμα των πληρωμών αφορά τόσο τα κρίσιμα έργα υποδομών, που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η Αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Από την άλλη, το πάγωμα των πληρωμών θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εναγωνίως αναμένουν τις εκταμιεύσεις από αυτά.

Γιάννης Αγουρίδης

Πηγή: Η Αυγή