Αναδημοσιεύσεις

Χάρης Ντίνος: Οι εργάτες μπορούν χωρίς αφεντικά

Το εργοστάσιο ξυλείας «Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.» στην Πατρίδα Βέροιας, εδώ και 4 μήνες, βρίσκεται σε κατάληψη, με επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ακολουθούν λίγα λόγια από τη διακήρυξη που εξέδωσαν, στην προσπάθεια αυτοδιαχείρισης, στο δρόμο της ΒΙΟΜΕ, που στηρίζουν αλληλέγγυοι και ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, με  την παρουσία και του βουλευτή, Χ. Αντωνίου.
«Κάθε εργαζόμενος το 2010, είχε 150-160 ένσημα, αντί 300, με 25 ημέρες εργασίας το μήνα, και έπαιρνε μισθό 200-400 ευρώ!
Το 2011 το χρέος της εταιρείας προς εμάς ήταν πάνω από 700.000 ευρώ και το δικαστήριο επιδικάζει σε εμάς την κινητή περιουσία!
Κι ενώ το πρωτοδικείο αποφάσισε το αντίθετο, ξεκίνησαν να πουλάνε το μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλοιώνοντας την περιουσία της εταιρείας,κατασπαράσσοντας το καμάρι μας, τη ζωή μας. Πρώτα το φορτηγό, μετά το κατερπίλαρ, κι έπειτα κλαρκ, μέταλλα, καλώδια, καζάνια, ένα τζιπ και άλλα… Και ξανά υποσχέσεις για πληρωμές, αν σταματήσουμε τις αγωγές, και ξανά προσβολές, εκμεταλλευόμενοι το χρόνο που κέρδιζαν από το αίτημα της πτώχευσης.
Η τελευταία πράξη του έργου παίζεται από το Σεπτέμβριο του 2015, όταν εμφανίζεται κάποιος κ. «Σωτήρας» ως επενδυτής για να αγοράσει την επιχείρηση αντί πινακίου φακής. Κι αυτός συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς σε ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΔΕΗ, φόρους στο ύψος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Κι έτσι, φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2016, όπου κάνουμε επίσχεση εργασίας και καταλαμβάνουμε το εργοστάσιο. Δηλώνουμε πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε και θέλουμε την επιστροφή στην επιχείρηση όλων των πωληθέντων μηχανημάτων, των εξαρτημάτων, των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των μηχανημάτων βαρέος τύπου, και των καλωδίων από την πώληση των οποίων πήραν χρήματα. Απαιτούμε από την πολιτεία να καταδείξει το πότε αλλοιώνεται η περιουσία της επιχείρησης: όταν πληρώνονται οι πρώην εργαζόμενοι, η περιουσία μεταβάλλεται, ενώ όταν ξεπουλιούνται τα μηχανήματα και τα αφεντικά εισπράττουν για λογαριασμό τους, αυτή δεν αλλοιώνεται; Γιατί εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι γίνεται. Στα 20-30 χρόνια στο χώρο εργασίας, είδαμε και γνωρίσαμε πολύ καλά στο πετσί μας πώς λειτουργούν τ’ αφεντικά.
Εμείς, οι πρώην και οι νυν εργαζόμενοι στην εταιρεία “Ε. Παπαδόπουλος–Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.”, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε το εργοστάσιο χωρίς αφεντικά, και με αυτοδιαχείριση να σηκώσουμε το μπόι μας, ανακτώντας την αξιοπρέπεια μας.
Αυτό που οι ηγεμόνες της εταιρείας δεν μπόρεσαν να κάνουν, μπορούμε να το κάνουμε εμείς.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ), λέμε πως:
Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά
Εργάτες μπορούμε χωρίς αφεντικά
Βάζουμε μπροστά τις μηχανές»

 

Ο Χάρης Ντίνος είναι δημοσιογράφος.

Πηγή: Εποχή