Οκτώβριος 2013
Ελάχιστες μέρες μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στο κτίριο 6 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, περνούν 5 πρώην μέλη της οργάνωσης, για να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας ό,τι ξέρουν σχετικά με τη δράση, την εκπαίδευση, την ιεραρχία.
Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο αυτών των καταθέσεων, συγκλονίζουν. Βία που ασκείται ακόμη και στα ίδια τα μέλη προκειμένου να σκληραγωγηθούν, εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου από πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές, κατήχηση στα ναζιστικά ιδεώδη. Αποκαλύψεις που γκρεμίζουν τη life style εικόνα που έχουν δημιουργήσει πολλά από τα ΜΜΕ για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Νοέμβριος 2017
Τέσσερα χρόνια μετά, και με τη δίκη της οργάνωσης σε πλήρη εξέλιξη, οι ίδιοι άνθρωποι κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν με ενστάσεις να καθυστερήσουν τη διαδικασία, προειδοποίησαν το δικαστήριο ότι έχουν στη διάθεσή τους και θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία των προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν την παρουσία δικαστών της έδρας στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ από όπου θα γίνονταν η διαδικασία. Στην επιχειρηματολογία τους πρόσθεσαν και την παράμετρο ότι οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν καθώς ενώ όλο αυτό το διάστημα γνωρίζουν την ταυτότητα τους, δεν έχει συμβεί τίποτα. Επιχείρημα που υιοθέτησε και η εισαγγελέας της έδρας ενώ έχουν υπάρξει μάρτυρες κατηγορίας που έχουν δηλώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι έχουν απειληθεί.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι φίλοι του Π. Φύσσα που δέχθηκαν επίθεση από χρυσαυγίτες κατά την προσέλευσή τους την πρώτη μέρα της δίκης στον Κορυδαλλό, η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Δήμητρα Ζώρζου που εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, όταν αναγνώρισε τον σωματότυπο ενός εκ των κατηγορουμένων, αυτός της φώναξε «πάμε έξω να δούμε τι θυμάσαι από εκείνο το βράδυ», αλλά και τον αστυνομικό που συνέλαβε τον Γ. Ρουπακιά, Δ. Κουρεντζή, που όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, ζήτησε δημόσια την προστασία του δικαστηρίου γιατί ο ίδιος και η οικογένειά του δέχονταν απειλές.
Το δικαστήριο επέμεινε στη διαφύλαξη των στοιχείων των προστατευομένων μαρτύρων και η πρωτόγνωρη διαδικασία άρχισε με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Α» να βρίσκεται σε ειδικό χώρο στην ΓΑΔΑ μαζί με δυο δικαστικούς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει άλλος στον χώρο που βρισκόταν ο μάρτυρας.
Προστατευόμενος μάρτυρας Α
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, οι δικηγόροι της ΧΑ τον αποκάλεσαν τουλάχιστον δυο φορές με το όνομα του προκειμένου να του δείξουν ότι γνωρίζουν ποιος είναι. Ο μάρτυρας κατέθεσε την εμπειρία του ως μέλος της οργάνωσης από το 2012 έως το 2013. Η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν η αιτία που αποχώρησε από την οργάνωση, όπως είπε.
«Είχαμε και τις λεγόμενες “βόλτες”. Κάναμε πολεμικές ασκήσεις για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα. Ξέρουν καλά οι άνθρωποι αυτοί τι εννοώ. Ξεκινάγαμε και πηγαίναμε στη Σπάρτη. Όταν ξεκινούσαμε να πάμε κάπου για να επιτεθούμε… Αυτά λέγονταν “βόλτες”. Μία φορά που κάναμε εκπαίδευση πήγαμε στη Μαλακάσα. Η εκπαίδευση ήταν στρατιωτική. Να μπορούμε να παλεύουμε, να αμυνόμαστε και να έχουμε τρόπους διαφυγής. Ο Ρουπακιάς ήθελε να αναδειχθεί και να φαίνεται ως εκπαιδευτής. Δεν ήταν απλός σαν εμάς. Είχε αξίωμα. Μιλούσε με τους μεγάλους, με τους πυρηνάρχες» και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχε δει και τον Κασιδιάρη.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας είπε πως «όταν έγινε η δολοφονία του Φύσσα όλα αυτά είχαν συζητηθεί στον Πειραιά. Πριν ακόμα φτιαχτεί ο φάκελος, οι καταθέσεις των φίλων του είχαν φτάσει στα γραφεία του Πειραιά και της Νίκαιας».
Σχετικά με την εκπαίδευση έκανε λόγο για εκπαίδευση αντοχής και πόνου, ενώ πρόσθεσε ότι οι πιο νέοι έδιναν όρκο σιωπής. «Απειλήθηκε η οικογένειά μου αρκετές φορές. Εγώ δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος. Η τακτική μίσους που ακολουθούσαν δεν με έβρισκε σύμφωνο». Προσέθεσε ότι «στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης είχε δύο περίστροφα».
Όπως είπε, «οι επιθέσεις δεν ήταν ποτέ τυχαίες. Ήταν όλα προγραμματισμένα. Ήταν ο πυρηνάρχης, ο Λαγός και πάνω ο Μιχαλολιάκος. Ετσι ήταν η ιεραρχία. Εγώ ήμουν απλός φαντάρος». Για τη μορφή των ταγμάτων εφόδου, είπε πως αποτελούνταν από 15 ώς 30 άτομα με στολές παραλλαγής, σημαίες φτιαγμένες πάνω σε στειλιάρια, τονίζοντας ότι πάντα στο τάγμα υπήρχε επικεφαλής.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε λάβει μέρος σε επίθεση στο Ρέντη: «Χτυπήθηκε ένα παλικάρι, ένας Πακιστανός. Πήγαμε είκοσι μηχανάκια και πάντα με δύο άτομα επάνω. Μετά από μήνυμα πήγαμε και εκεί. Στη μηχανοκίνητη πορεία πάντα υπάρχει υπεύθυνος. Είχα λάβει μέρος και σε άλλη πορεία στον Πειραιά όπου χτυπήθηκαν ξένοι και Έλληνες. Πάλι με μήνυμα ξεκίνησε να συγκεντρωθούμε και μετά να διαγράψουμε το μήνυμα».
Προστατευόμενη μάρτυρας Β
Η γυναίκα που κατέθεσε με την κωδική ονομασία «Β», δήλωσε ότι έφυγε από την οργάνωση όταν ο Τσακανίκας, κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, του περιέγραψε επίθεση σε Πακιστανό μετανάστη.
«Ο Γ. Τσακανίκας μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε να φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο “που κλότσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλτι”. Παίζει και να έχει πεθάνει».
Ο Πατέλης, επίσης κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, σύμφωνα με τη μάρτυρα Β «είχε φτιάξει έναν δικό του κλειστό πυρήνα από φουσκωτούς και πως μία από τις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε αυτήν την κλειστή ομάδα ήταν να έχει δείρει Πακιστανούς».
Αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως δεν περίμενε να φτάσει «σε φόνο και δη Έλληνα η Χρυσή Αυγή», και πρόσθεσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο «έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή».
Προστατευόμενος μάρτυρας Γ
Η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν καταλύτης για την αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή. Αλλαξε σπίτι και τηλέφωνο για να μην πάθει τα ίδια που έπαθε ο Φύσσας, κατέθεσε χαρακτηριστικά. Στην οργάνωση ήταν από την ηλικία των 16 ετών.
«Ο Ηλ. Κασιδιάρης έκανε δυο-τρεις φορές την εβδομάδα μαθήματα ιδεολογικά, είναι η λεγόμενη “ζύμωση”, μας έλεγε για την περίφημη “σπορά των ηττημένων”, είχαμε το σύνθημα “Rudolf Hess, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS”».
Όταν ενηλικιώθηκε, ο μάρτυρας έλαβε, όπως είπε, στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση που περιελάμβανε από προσομοίωση χτυπημάτων με μαχαίρι έως και χρήση όπλων από τους Γερμενή, Κασιδιάρη, Πατέλη, Ζέρβα, Τσακανίκα, Μίχο, Ρουπακιά, κ.ά.
«Είχα ρίξει με ένα κολτ 45άρι, μου μάθαιναν πώς να πετυχαίνω κατευθείαν στην καρδιά, ο Γερμενής με έμαθε να σκοτώνω, μου έδειξε πώς να χτυπάω με μαχαίρι στα νεφρά γιατί είναι ακαριαίο χτύπημα».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης αποφάσισε να αντικαταστήσει τις κάρτες μελών της με τα δελτία υποστηρικτών προκειμένου να μην κινούνται υποψίες για συντεταγμένες επιθέσεις και να μην υπάρχουν ευθύνες.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Περίανδρου. «Ήμουν παρών στα κεντρικά γραφεία όταν συζητιόταν, με εισήγηση Μιχαλολιάκου, ότι ο Περίανδρος είναι ένας ρουφιάνος, ένας εχθρός της Χρυσής Αυγής και πρέπει να τον καθαρίσουμε».
Προστατευόμενος μάρτυρας Δ
Ο τέταρτος προστατευόμενος μάρτυρας, κατέθεσε κυρίως γεγονότα που αφορούσαν στη δράση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα στην Κόρινθο. «Υπήρχαν 17χρονα, 18χρονα παιδιά εξαγριωμένα. Είχαν εμποτιστεί με αυτά που έλεγε ο Μπούκουρας, «να κάνουμε τη ζωή [των μεταναστών] δύσκολη για να φύγουν, αφού δεν μπορεί να τους διώξει το κράτος». Ο ίδιος ο μάρτυρας, όπως κατέθεσε είχε πάρει μέρος σε κυνήγι Πακιστανών μεταναστών που κατέληξε στο να πέσουν στη θάλασσα 4 από αυτούς. Το ίδιο περιστατικό είχε περιγράψει στην κατάθεσή του και ο δήμαρχος Κορίνθου, Α. Πνευματικός. Τον μάρτυρα απείλησε ένας άλλος χρυσαυγίτης, όπως είπε όταν αποχώρησε από την οργάνωση: «έχει μιλήσει ο Μπούκουρας με τον Λαγό, θα κατέβει ο Λαγός κάτω και θα σου σπάσει τα κόκαλα».
Προστατευόμενη μάρτυρας Ε
Η πέμπτη μάρτυρας που κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας, δήλωσε πως γνωρίζει ότι υπάρχει εντολή εναντίον της.
«Προσήλθα με τη θέλησή μου για να προστατεύσω τη ζωή μου. Μόλις είχαν σκοτώσει τον Φύσσα και με περιτριγύριζαν. Ήμουν μόνη μου απέναντί τους. Πώς να απευθυνθώ νωρίτερα στην αστυνομία, όταν την έβλεπα δίπλα μου στις τάξεις της Χρυσής Αυγής και πότε δεν υπήρχε δίωξη εναντίον τους; Πάντα νιώθω κίνδυνο από αυτούς. Δεν με έχει ενημερώσει κανείς ότι έχει παύσει η εντολή εναντίον μου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπηθώ, τώρα πια μπορεί και να σκοτωθώ».
Η μάρτυρας σύμφωνα με όσα κατέθεσε ήταν παρούσα σε τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μίχος ακύρωσε μάθημα σφαγής, όπως είπε χαρακτηριστικά, και εξήγησε ότι σ’ αυτό εκπαιδεύονται οι δόκιμοι να χειρίζονται το μαχαίρι.
Επίσης περιέγραψε επίθεση από τα γραφεια της Χρυσής Αυγής στη Σωκράτους, με αυτοσχέδιες ρουκέτες στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του πρώην Εφετείου που διέμεναν μετανάστες.
«Όταν έπεφταν οι ρουκέτες άκουγα ουρλιαχτά και φωνές, είδα αίματα. Οι μετανάστες προσπαθούσαν να προστατευτούν από τις ρουκέτες βάζοντας στρώματα στα παράθυρα».
Απειλές κατά των μαρτύρων
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων η πλευρά της υπεράσπισης στην προσπάθεια της να τους απειλήσει λέγοντας ότι γνωρίζει την ταυτότητά τους και παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα για αυτό, επί της ουσίας επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν μέλη της, ότι ήταν γνώστες πραγματικών περιστατικών και ότι υπήρχε μητρώο μελών.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την κατάθεση μαρτύρων που έχει προτείνει η Πολιτική Αγωγή.
Ελευθερία Κουμάντου
Πηγή: Ξεκίνημα