Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είχαμε ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα – Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Είχαμε ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) προχωρά. Προχωρά ως προς τον προϋπολογισμό για το 2017, θέμα το οποίο έχει κλείσει. Σχετικά με το 2018, το κενό κλείνει. Υπάρχουν τρία ή τέσσερα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Το άλλο πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα [για το χρέος] θα ξεκινήσουν από τώρα. Θα θυμόσαστε ότι η συμφωνία του Μαΐου προβλέπει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό συνέβη τώρα. Πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο – πρόκειται συνεπώς για μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Ο [επικεφαλής του ΕΜΣ] Klaus Regling εκτιμά μείωση κατά 20% του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν. Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε ένα δεύτερο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης, αναμένουμε ένα τρίτο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης και συνεπώς, εκτιμούμε ότι ενδέχεται να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους. Το πλαίσιο είναι επίσης ότι το τελευταίο ενάμισι έτος, η ελληνική οικονομία έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις. Είναι αποδεκτό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται είναι πολύ εντυπωσιακός και ότι είναι πλέον η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις αυτές να αποφέρουν καρπούς. Πράγματι, πολλοί εκτιμούν ότι ήδη αποφέρουν καρπούς.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μη θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο αυτή εξαιτίας μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη, κατά στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι συνομιλίες να διεξαχθούν εντός των δεσμεύσεων του μνημονίου κατανόησης (MoU), εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να εγερθούν απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για ένα «πολλά υποσχόμενο» αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία σημειώνεται «πρόοδος» καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει κλείσει, ενώ για το 2018 θεσμοί και Αθήνα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο του κενού, ενώ προχωράνε οι συζητήσεις και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.

«Όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το άλλο θετικό αποτέλεσμα αφορά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα και ότι είναι πιο «φιλόδοξα» από τα αναμενόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα έχει αντίκτυπο 20% στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Αυτό είναι πολύ καλό και θα αρχίσει να βοηθάει την ελληνική οικονομία άμεσα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. «Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού θα συνεχίσουν. Το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσουν αυτές οι συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς έχουμε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο και περιμένουμε το ίδιο για το τρίτο τρίμηνο. Με αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι επιπλέον, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ένα «τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων» και αυτό έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε, ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων» οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα. «Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση δε θα τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Πηγή: Left.gr