Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: Με μια νομική ακροβασία της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική θητεία της βουλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέβεται όλα τα δημοκρατικά κόμματα εκτός από αυτά που στη λογική τους έχουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, όπως για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή κ.ο.κ.

Ο κος Αντώναρος έκανε μια ατυχή δήλωση που αφορούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (το χαρακτήρισε απολειφάδι της πολιτικής ζωής) , την οποία και διόρθωσε σήμερα. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει κάνει στο παρελθόν δηλώσεις που αφορούν τα άλλα κόμματα, οι οποίες με μια έννοια ήταν αρκούντως προσβλητικές. Σεβόμαστε τη στάση του κάθε κόμματος να έχει μια πετυχημένη πορεία προς τις εκλογές, άσχετα αν θεωρούμε την τακτική που ακολουθούν σωστή ή όχι. Πιστεύουμε ότι μια δήλωση ενός μεμονωμένου υποψηφίου, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει συνολικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο αφορά το ζήτημα των συνεργασιών. Ο κος Αντώναρος όλο αυτό το διάστημα στάθηκε αρκετά επικριτικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και υπό αυτή την έννοια την υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη χαρακτηρίζω σαν μια ωφέλιμη υποψηφιότητα. Πάντα στην Αριστερά,( ακόμα και στην κομμουνιστική ), δεχόμασταν ακόμα και δεξιούς πολιτικούς, με τον όρο να είναι τίμιοι και να δέχονται να παλέψουν μέσα από τις γραμμές μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η στάση που επέλεξε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή για το “μπλόκο” στην κάθοδο στις εκλογές του “κόμματος Κασιδιάρη”, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,παρά στην τελική ψήφιση της τροπολογίας από την πλευρά του.

Επι του συγκεκριμένου ζητήματος, η μεγάλη μας διαφορά με την κυβέρνηση είναι ότι με τη διαδικασία που ακολούθησε, βάζει τη Βουλή να κάνει ερμηνεία του Συντάγματος, κάτι το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο από νομικής άποψης ( άρθρο 29 παρ 1). Εμείς από την αρχή λέγαμε δεν χρειάζονταν να εμπλέξουμε το Σύνταγμα, αλλά αρκούσαν τα άρθρα 187 και 187(α) του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ρατσιστικών αιτίων, ώστε κόμματα σαν και αυτά που μιλάμε να αποκλειστούν από τις εκλογές. Αντί αυτού η κυβέρνηση έφερε ένα νόμο και μάλιστα ακολούθησαν και δυο τροπολογίες επι του νόμου (!). Αν είχαμε λίγο διαθέσιμο κοινοβουλευτικό χρόνο ακόμα, στο τέλος θα έφερνε και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την ακρίβεια, το σχέδιο των κκ Αλεβιζάτου και Κοντιάδη. Μπορεί λοιπόν κάποιος να αξιοποιήσει αυτά τα κενά, όταν μια υπόθεση θα φτάσει στο εκλογοδικείο.

Η πορεία προς τις εκλογές θα πρέπει να είναι μια σύγκρουση προγραμμάτων και απόψεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και μάλιστα κατά κύριο λόγο ανάμεσα στη ΝΔ και την προοδευτική παράταξη συνολικά, η οποία, αν και πάντοτε έχει την πλειοψηφία στην κοινωνία, ο εκλογικός νόμος της τη στερεί μέσα στη Βουλή.

Μπορεί τώρα κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά το βράδυ των εκλογών αυτή η στάση τους θα πρέπει να μετουσιωθεί απέναντι στον Ελληνικό λαό σε μια συγκεκριμένη τακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση και οι υπόλοιποι θα πρέπει να το σκεφτούν και να πάρουν θέση.