Macro

Δημήτρης Λούκας: Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Πυρηνικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η διαφορετική άποψη και η διασφάλιση του χώρου ώστε αυτή να υπάρχει. Η κατάσταση που τώρα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψε χθες. Η δυσλειτουργία των διαδικασιών και των οργάνων είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια ξεκινώντας από τα χρόνια διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα η παραγωγή πολιτικής και η λήψη αποφάσεων να αφορά μόνο τα υψηλά κλιμάκια του κόμματος. Αυτό δημιούργησε μεγάλη απόσταση μεταξύ της ηγεσίας και της βάσης, καθώς τα μέλη επί της ουσίας δεν «εισακούγονταν» είτε από την προηγούμενη είτε από την τωρινή ηγεσία. Αυτό το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και βάσης συνέβαλλε σημαντικά στην έκρηξη του φαινομένου Κασσελάκη που ευαγγελιζόταν την περίφημη «αδιαμεσολαβητη» σχέση με τα μέλη.

Ωστόσο, το πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος και της υπέρβασης των αγκυλώσεων στην διαδικασία παραγωγής πολιτικής δεν μπορεί να σημαίνει ότι καταργούμε την δομή του κόμματος, διότι κάτι τέτοιο εκτός από λάθος πολιτική πρακτική μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνο. Έχουν υπάρξει ιστορικά παραδείγματα όπου όταν ο επικεφαλής ενός κόμματος καταργούσε τη δομή τα αποτελέσματα μπορούσαν να είναι καταστροφικά τόσο για το κόμμα όσο και για την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της οργάνωσής μας ήρθε να πάρει θέση σε ένα συνολικότερο πλαίσιο «αλλαγών» που ευαγγελίζεται ότι θέλει ο νέος πρόεδρος να κάνει. Η δημοκρατία και η ελευθερία σημαίνει ότι υπάρχουν κανόνες που έχουν συναποφασιστεί και ισχύουν για όλους από το πρόεδρο μέχρι το νεότερο μέλος. Άρα και τα όργανα οφείλουν να μην λειτουργούν με δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά να λειτουργούν με αντικειμενικότητα. Το καταστατικό και οι θέσεις του κόμματος έχουν καταπατηθεί και από στελέχη τα οποία βρίσκονται και στο περιβάλλον της νέας ηγεσίας αλλά δεν είδαμε κάποια κίνηση από τον πρόεδρο επ´ αυτού. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με κορυφαία στελέχη να προβαίνουν δημόσια σε δηλώσεις στήριξης δεξιών αυτοδιοικητικων παρατάξεων κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος χωρίς καμία συνέπεια από την ηγεσία.

Συνεπώς θεωρούμε αναγκαίο το συνέδριο του κόμματος να λάβει σάρκα και οστά νωρίτερα από τον Φλεβάρη δεδομένου ότι δεν μπορούμε να βαδίζουμε στα τυφλά, καθώς από την νέα ηγεσία δεν έχουμε ακούσει κάποιο πολιτικό σχέδιο πέρα από το ότι «θα κερδίσει τον Μητσοτάκη» και ότι «θα τα αλλάξει όλα». Αντιθέτως, από στελέχη που βρίσκονται γύρω του έχουμε ακούσει για σύμφωνη γνώμη για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έχουμε ακούσει για κατάργηση των τάσεων και των ρευμάτων ιδεών, έχουμε ακούσει να υπερασπίζονται με θερμή ότι το κεφάλαιο μπορεί να αποτελέσει δύναμη επίτευξης της κοινωνικής ευημερίας κάτι που κανένα – ακόμα και σοσιαλδημοκρατικό – κόμμα του προοδευτικού τόξου δεν έχει αρθρώσει ιστορικά.

Τέλος εκτός από την επιτάχυνση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου εξίσου σημαντική είναι και η διασαφήνιση των όρων διεξαγωγής του από την νέα ηγεσία. Για να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο ενότητας, σύνθεσης και απολογισμού είναι απαραίτητο να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η οργάνωση του συνεδρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την διαβούλευση του σώματος αλλά και την δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει να αποφύγουμε ατυχείς καταστάσεις του προηγουμένου συνεδρίου. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος και θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε πιο ουσιαστικά αλλά και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένες θέσεις και σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα. Για να είναι όλα αυτά εφικτά χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο που να μπορεί να συζητάει και να διαβουλεύεται. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 1000 συνέδρους. Ο ρόλος των think tanks και των περιφερειακών συνεδρίων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος πρέπει επίσης να καθοριστεί ποιος θα είναι στην σύνταξη των θέσεων και των κείμενων πολιτικής απόφασης του συνεδρίου, δεδομένου ότι τα think tanks δεν προβλέπονται καταστατικά και η σύσταση τους δεν έχει καν εγκριθεί από κανένα συλλογικό όργανο. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο επικουρικά-συμβουλευτικά στις επιτροπές θέσεων και καταστατικού που θα ορίσει η κεντρική επιτροπή. Τα ψηφιακά μέσα μπορούν σαφώς να χρησιμοποιηθούν στις προσυνεδριακές διαδικασίες για να εμπλουτίσουν το διάλογο και να διευκολύνουν την οριζόντια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών αλλά σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να υποκαταστήσουν τις δια ζώσης συνεδριάσεις ή το συνέδριο καθαυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον, καθώς η ανασύνταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς αφορά όχι μόνο τον κομματικό μηχανισμό αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διαγραφές

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση μετά την ανακοίνωση του Στ. Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά. Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών αυτών.»

Ο Δημήτρης Λούκας είναι μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η ΕΠΟΧΗ