Macro

Χρήστος Καραγιαννίδης: Να υπάρξουν απαντήσεις και παρέμβαση για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και την καταδίκη της Ηριάννας Β.Λ.

Στόχος της ερώτησης για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών, όπως είπε ο κ. Καραγιαννίδης, είναι αφενός «να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί», αλλά και «αν αυτό που καταγγέλλεται έχει συμβεί», καθώς και «τι επιπτώσεις θα έχουν αυτοί που κάνουν αυτό το πράγμα  … είναι καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων … άρνηση ασύλου που είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει μία χώρα. Αναμένουμε τις απαντήσεις … δεν πρέπει να μένει τίποτα στη σκιά, μυστικό ή σε επίπεδο καταγγελιών».

Για τους λόγους αυτούς, «οι 25 που καταθέσαμε αυτή την ερώτηση, θέλουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη λέγονται», υπογράμμισε (μπορείτε να δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επερώτησης).

Να αφεθεί ελεύθερη η Ηριάννα Β.Λ.

Ο κ. Καραγιαννίδης εξάλλου αναφέρθηκε και στην παρέμβαση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο «μερικό γενετικό υλικό».

«Η επιστολή θέλ.ει να εφιστήσει την προσοχή στην Δικαιοσύνη … τέτοια δεδικασμένα λειτουργούν πολύ αρνητικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια τη Δικαιοσύνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ζητούμε την στήριξη της κοπέλας αυτής από όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται, είτε στην πολιτική είτε στη Δικαιοσύνη, γιατί θεωρούμε αυτή την απόφαση άδικη. Ζητούμε παρέμβαση και από την ίδια τη Δικαιοσύνη, από τον Εισαγγελέα Εφετών, για να επισπευτεί η δίκη της σε δεύτερο βαθμό και, ή δυνατόν, μέχρι να εκδικαστεί να αφεθεί ελεύθερη. Γνωρίζουμε … ότι είναι επιστήμων που έχει μεγάλη ανάγκη να βρίσκεται στο φυσικό της χώρο … το Πανεπιστήμιο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι θέλουν να κρατήσουν το “κίνημα” στο επίπεδο της παρέας τους

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε επίσης και στην ένταση που δημιουργήθηκε με αστυνομικούς που συμμετείχαν στο AthensPride του Σαββάτου.

«Για πολλά χρόνια, κάποιοι νομίζουν ότι έχουν οικειοποιηθεί το “κίνημα”, το οποιοδήποτε “κίνημα”, όχι μόνο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας … Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους λογικής, ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να είναι σε οποιοδήποτε “κίνημα” αρκεί οι ίδιοι να το επιτρέπουν», σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Κάποιοι άνθρωποι, μεμονωμένα, θεωρούν ότι πρέπει να “περνούν” από τους ίδιους, να κάνουν face control σε πρόσωπα και ιδιότητες, να τους δίνουν άδεια για να συμμετέχουν σε κάτι … είναι φασισμός από την ανάποδη, είναι αποκλεισμός», όπως τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μία αριστερή ιδεολογία που λέει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στα πάντα, να είμαστε ανεκτικοί, να έχουμε ανοιχτά μάτια και μυαλά, να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να μαζικοποιηθεί το οποιοδήποτε κίνημα» και σημείωσε ότι « κάποιοι θέλουν να το κρατήσουν στο επίπεδο της παρέας τους … αυτό έγινε και χτες. Μάλιστα, οι αστυνομικοί βγαίνουν μπροστά σε έναν επαγγελματικό χώρο που είναι συντηρητικός και πολύ κλειστός … αντί να επιβραβεύσουν την κίνηση αυτή … κάποιοι θέλουν να δηλώσουν ότι δεν τους κάνουν δεκτούς».

«Η Αριστερά κάνει δεκτούς όλους τους ανθρώπους που αποφασίζουν να σπάσουν το κατεστημένο, τον κλοιό της συντήρησης και να βγουν μπροστά, για να αλλάξουμε τουλάχιστον τις σχέσεις μας, ακόμη και σε χώρους που μέχρι χτες θα ήταν αδιανόητο να δηλωθούν τέτοια πράγματα», κατέληξε.

Η πλήρης ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροωθήσεις
:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εξωτερικών
– Εσωτερικών
– Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
– Μεταναστευτικής Πολιτικής
Θέμα: Επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών.
Σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας.
Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.
Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων.
Με δεδομένο ότι ήδη το ζήτημα έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του κ. Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του κ. Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών;
2. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κων/νος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία

Ψυχογιός Γεώργιος

Η κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.:
Σε κάθειρξη δεκατριών ετών χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή της ποινής, για συμμετοχή στη ΣΠΦ (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων», καταδικάστηκε την 1η Ιούνη η Ηριάννα Β.Λ., από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Σύμφωνα με αρκετές και διασταυρουμενες δημοσιευσεις στον ηλεκτρονικό κι έντυπο τύπο η καταδικαστικη απόφαση του δικαστηριου προκάλεσε αρνητική έκπληξη για την σκληρότητά της, αφού μάλιστα αγνόησε προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις με ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε την κατηγορούμενη στη βαρύτατη αυτή ποινή με μόνη απόδειξη το «μερικό γενετικό υλικό», ταυτοποίηση δηλαδή μέρους του DNA της, που σύμφωνα με τα κρατικά εργαστήρια ανιχνεύθηκε σε γεμιστήρα χωρίς όπλο.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση έχει συγκλονίσει το νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας δεδομένου οτι οι δικαστικές αρχές σε παρόμοιες υποθέσεις δεν θεώρησαν ως αποδεικτικό υλικό τέλεσης αξιόποινης πράξης την εύρεση «μερικού γενετικού υλικού».
Η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, ο οποίος κατηγορήθηκε με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για να αθωωθεί στη συνέχεια ομόφωνα και πλέον αμετάκλητα, ήδη από το πρωτόδικο Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και του εισαγγελέα της έδρας, Σωτήριου Μπάγια.
Το 2013 όμως με αφορμή το εν λόγω εύρημα ενεπλάκη σε έναν δικαστικό Γολγοθά. Αυτό το μερικό αποτύπωμα οδήγησε στη σύλληψή της και στην ποινική της δίωξη. Μετά την απολογία της στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, γεγονός που καταδείκνυε την ανεπάρκεια των ενδείξεων ενοχής με βάση τις οποίες είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της. Στο παραπεμπτικό βούλευμα τονίζεται ότι «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου. Περαιτέρω ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της».
Για την κατηγορία που της αποδίδεται, δηλαδή της ανεύρεσης βιολογικού υλικού σε γεμιστήρα εκτός όπλου, η κατηγορούμενη προσκόμισε τεχνική έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα Γεώργιου Φιτσιάλου, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA (εγκληματικές έρευνες, αστικές υποθέσεις) και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ. O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».
«Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ… Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού».
Είναι σαφές ότι τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν στους πολίτες την εντύπωση ότι υπήρξε μια σοβαρή παραβίαση αρχών και κανόνων της απονομής της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.
Η πανεπιστημιακός Ηριάννα Β.Λ. δηλώνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει σχέση με τον πολιτικό χώρο στον οποίο της αποδίδεται συμμετοχή. Πρόκειται για μια περίπτωση ποινικοποίησης των προσωπικών της σχέσεων και των κοινωνικών της συναναστροφών που δε συνάδουν με το κράτος δικαίου. Πέραν τούτου, η καταδίκη αυτή θα αποτελέσει συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμά της στη μόρφωση και στην επιστημονική εξέλιξη αλλά και ένα άνευ προηγουμένου δεδικασμένο για την δικαιοσύνη και την ίδια τη δημοκρατία.
Καλούμε το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Δικαστών, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, της τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, το Συνήγορο του Πολίτη, και κάθε φορέα της κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατικό πολίτη να παρέμβουν υπέρ της Ηριάννας.
Η πολιτική και κοινωνική μας εγρήγορση σε αυτό το ζήτημα είναι αίτημα που μπορεί να ενώσει.
Είναι υποχρέωση μας στο δίκαιο και στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων.
Καλούμε την δικαιοσύνη να λάβει όλα τα επείγοντα και κατάλληλα μέτρα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων για μια δίκαιη δίκη.
Γκιόλας Ιωάννης
Θελερίτη Μαρία
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κυρίτσης Γεώργιος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος